خنده و گریه حاصل از کاریکاتور پشتوانه فلسفی دارد
تهران – ایرنا – مشاور عالی وزیر فرهنگ، ارشاد اسلامی و مدیرکل حوزه وزارتی با بیان اینکه خنده و گریه از کاریکاتور مبنای فلسفی دارد، گفت: کاریکاتور با تفکر انسان را به واقعیت می رساند.
به گزارش ایرنا از مرکز روابط عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مراسم اختتامیه و تقدیر از برگزیدگان ششمین دوسالانه بین المللی کتاب کاریکاتور روز دوشنبه ۲۳ آبان ماه ۱۴۰۳ با حضور محمدمهدی احمدی برگزار شد. ، مشاور عالی وزیر فرهنگ و مدیرکل حوزه وزارتی، عبدالحسین کلانتری، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ، فرزانه. فخریان مشاور وزیر امور کودکان و نوجوانان، مهدی رمضانی دبیرکل سازمان کتابخانه های عمومی کشور، علی رمضانی مدیر عامل خانه کتاب و ادبیات ایران، علاقه مندان به کتاب و اصحاب رسانه برگزار شد.
مشاور عالی وزیر فرهنگ ضمن عرض خیر مقدم به دست اندرکاران برگزاری ششمین دوسالانه بین المللی کتاب کاریکاتور، گفت: زبان هنر برای مخاطب موثرتر از زبان گفتار است، زیرا ابزار آن حالت های سمعی و بصری است. به همین دلیل راحتتر با مخاطب ارتباط برقرار می کند و سریعتر در دل مخاطب تاثیر می گذارد. ; این همان ویژگی است که در زبان بلاغی وجود ندارد، به همین دلیل زبان بلاغی آنچنان که باید بر زبان هنر تأثیری بر مخاطب نمی گذارد.
وی با بیان اینکه زبان هنر در بین همه هنرمندان مشترک است، افزود: همه هنرها با مخاطب ارتباط برقرار می کنند، اما کاربرد هر زبانی متفاوت است. استفاده از هنرهای نمایشی، موسیقی و سایر هنرها متفاوت است زیرا بر خلاف استفاده از زبان مشترک برای برقراری ارتباط با بدن انسان، استفاده از هنر با توجه به ماهیت آن تغییر می کند.
احمدی تصریح کرد: کاریکاتور هنری است که کاربرد خاص خود را دارد و باعث خنده یا گریه افراد می شود. اما در پس این ابراز احساسات، فلسفه ای نهفته است که باعث می شود خنده یا گریه ناشی از آن کودکانه و غیر منطقی نباشد. خنده و گریه از کاریکاتور پشتوانه فلسفی دارد و معنادار است.
مشاور عالی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: استفاده از کاریکاتور این است که با برهم زدن مناسبت های ظاهری، سخنان نویسنده مطرح شود; در زبان عربی می گویند کنایه بسیار مؤثرتر از کلام مستقیم است، کاریکاتور نیز کنایه است و باعث می شود که افراد پس از تفکر با آن ارتباط برقرار کنند و در اثر تفکر، مخاطب یا به صورت معنادار می خندد یا گریه معنادار.
وی افزود: زبان کاریکاتور در رساندن پیام موثر است، اما زندگی انسان نباید کاریکاتور باشد، زیرا کاریکاتور به معنای آشفتگی مناسبت هاست، قرار نیست مناسبت های زندگی طبیعی انسان مختل شود، زیرا در زندگی معقول باید وجود داشته باشد. حاکمیت قانون باشد و برای حاکمیت این قانون باید به مناسبت ها احترام گذاشت. بودن
احمدی تصریح کرد: حتی مبانی اعتقادی نیز باید بر اساس قانون منتقل شود که رعایت مناسبت ها را می طلبد اما استفاده از کاریکاتور برای رساندن پیام بسیار آسان است.
مشاور عالی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه نباید بین دین و حیات طبیعی تضادی وجود داشته باشد، تصریح کرد: نباید زندگی دینی و طبیعی را کاریکاتور کنیم زیرا اگر این اتفاق بیفتد موضوع کم تلقی می شود. اهمیت، اما مسائل اهمیت به حاشیه رانده شده است. مثلاً غیبت و دروغ در اسلام بسیار مذموم است، اما اگر غیبت و غیبت عادی شود و مثلاً استفاده از لباس آستین کوتاه حرام شود، مناسبت ها به هم می خورد، زیرا اسلام پوشیدن آستین کوتاه را حرام ندانسته است. ، اما غیبت را حرام دانسته است. و معیارهای ارزیابی را به هم ریخت.
وی افزود: کاریکاتور در انتقال پیام برای ایجاد ارتباط منطقی با مخاطب بسیار مفید است چرا که می توان موقعیت را به هم زد تا مخاطب با تفکر در مورد قصد نویسنده پی ببرد.
احمدی تصریح کرد: کاریکاتور در عرصه هنر و پیام رسانی بسیار موثر است و با تفکر انسان را به واقعیت می رساند.
مشاور عالی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه دانش به صورت مستقیم در کتاب منتقل می شود، گفت: می توانیم بین کتاب و کاریکاتور رابطه منطقی برقرار کنیم، تفاوت کتاب و فضای مجازی مانند تفاوت بین کتاب و کاریکاتور است. یک ارگ و یک پیانو به همین دلیل است که پیانو را موسیقی می نامند، اما ارگ را الکترو صدا می نامند.
وی افزود: تفاوت کتاب با فضای مجازی این گونه است، فضای مجازی محتوای خود را بدون احساس منتقل می کند، اما کتاب دارای احساسات است و انرژی را منتقل می کند، بنابراین فضای مجازی نمی تواند جای کتاب را بگیرد. کتاب انرژی دارد، بنابراین وقتی انسان با کتاب رابطه منطقی برقرار می کند، احساسی به او دست می دهد که نمی تواند در فضای مجازی آن را تجربه کند.
احمدی تصریح کرد: پیام در کتاب با حس منتقل می شود اما در فضای مجازی پیام فقط (بدون حس) منتقل می شود، کاریکاتور پیام را می رساند اما وضوح کتاب را ندارد، اما باید فهمید. معنی آن با تأمل، زیرا عدم تناسب باعث می شود که انسان صریح معنای آن را درک نکند و نیاز به تفکر داشته باشد.
در پایان از کتاب ششمین دوسالانه بین المللی کتاب کاریکاتور رونمایی و از برگزیدگان تجلیل شد.
ششمین دوسالانه بین المللی کارتون کتاب به دبیری سیدمسعود شجاعی طباطبایی با موضوعات «کتاب، کودک و خانواده»، «کتاب، فراغت، شادی و آرامش»، «کتاب، عصر دیجیتال و هوش مصنوعی»، «کتاب، کتابخانه و تجارت”. «کتاب، کتابخانه و پاتوق فرهنگی و اجتماعی»، «کتاب، کتابخانه و رویدادهای مهم اجتماعی» و بخش ویژه «کتاب، فلسطین و مقاومت غزه» با حضور ۶۵۰ هنرمند از ۷۴ کشور جهان برگزار شد.
منبع : خبرگزاری ایرنا