کتاب و ادبیات

پخش «سمفونی شیاطین» در کتاب‌فروشی‌ها

تهران- ایرنا- کتاب «سمفونی شیاطین» به ابعاد کمتر مطرح شده کودتای ۲۸ مرداد می پردازد و در فصول مختلف به مذاکرات و پیام های مقامات دولت های مختلف اشاره می کند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، کتاب «سمفونی شیاطین، کودتای ۲۸ مرداد» به زوایای کمتر مطرح شده این رویداد پرداخته است. به خصوص بخش چهارم کتاب حاوی پاسخی قانونی، قانع کننده و مستدل به کسانی است که اصل کودتا را زیر سوال می برند و کنار گذاشتن نخست وزیر و دولت او با استفاده از قدرت قهری را امری عادی می دانند.

بی شک کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ یکی از حوادثی است که سال هاست در ایران سیاست و جامعه را تحت تأثیر خود قرار داده است به طوری که عواقب آن همچنان مشهود و ملموس است. با انجام تحقیقات بیشتر در این دره، بخش‌های دیگری از آن آشکار می‌شود، به همین دلیل شاید نتوان پایانی برای پژوهش در این زمینه فرض کرد.

کودتای ۲۸ مرداد تبلور و تجلی ایران ستیزی تاریخی و دیرینه غرب بود که این بار به رهبری انگلستان و آمریکا که در ایران حکومت قانونی و ملی پیدا نکردند و به قصد دزدی بودند. ثروت یک ملت یعنی نفت ایران با کمک وطن پرستان داخلی نقشه شیطانی کشیدند. در این کتاب به مذاکرات مقامات کشورهای مختلف درباره این کودتا اشاره شده است.

در پشت جلد این کتاب بخشی از شعر «پایان بازی» آمده است. احمد شاملو نوشته شده است:

«فغان! که تاریخ ما/ آواز ناباور سربازان تو بود/ که از فتح قلعه روسبیان برمی گشتند/

همان باش که نفرین جهنم از تو خواهد ساخت، آن مادران سیاه پوش/ – عزاداران زیباترین فرزندان خورشید و باد –

آنها هنوز از قالیچه ها بهبود نیافته اند!»

بخشی از متن کتاب

نقطه عطف فعالیت بی بی سی در کودتا، پیام رمز رامز به شاه برای جلب اعتماد او برای صدور فرمان برکناری نخست وزیر بود. با تسریع در توطئه، «کرمیت روزولت» مأمور ویژه «سیا» در کودتا با جدی ترین مانع روبرو شد. محمدرضا پهلوی ذاتا ترسو و مردد بود. یک دیپلمات انگلیسی در گزارش خود نوشت:

او از تصمیم گیری متنفر است و حتی زمانی که تصمیمی می گیرد، به آن پایبند نیست، او شجاعت ندارد و به راحتی اسیر ترس می شود. (کینزر ۲۰۰۳، ترجمه خواجیان ۲۰۰۲، ۲۵)

اما چیزی بیش از خصوصیات شخصی شاه را از اقدام باز می داشت. محمد مصدق در تاریخ معاصر ایران چهره محبوبی بود و اگرچه کارشکنی و تحریم اقتصادی انگلیس او را تضعیف کرده بود، اما مردم همچنان به طور گسترده از او حمایت کردند.

شاه نیز از وقایع سال ۱۳۳۱ که منجر به پذیرش مجدد مصدق در قدرت شد، بسیار ترسید.

مشکل کودتاچیان ترس و تردید محمدرضا شاه بود. آنها از شاه می خواستند دو فرمان امضا کند که یکی برکناری دکتر مصدق از نخست وزیری و دیگری انتصاب سرلشکر زاهدی بود.

همه چیز زیر نظر دکتر مصدق بود.

دولت او دستور اخراج دیپلمات های انگلیسی و سپس بستگان شاه از جمله مادر و خواهرش را از ایران صادر کرده بود. تماس ها و ملاقات های شاه تحت نظر بود و مصدق نیز پس از سیتر وزیر جنگ شده بود. شاه حتی از ترس شنیده شدن با اردشیر زاهدی پشت میز غذا می نشست. (صفحه ۳۳ و ۳۴)

او کتاب «سمفونی شیاطین، کودتای ۲۸ مرداد» را نوشت. سید علی حقخونس در سال ۱۴۰۳ در ۱۴۴ صفحه، با جلد کاغذ، کاغذ تحریر، کاغذ بریده، به شمارگان هزار نسخه منتشر شد.

منبع : خبرگزاری ایرنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا