چشم انتظاری متقاضیان نهضت ملی مسکن به تسهیلات یک میلیارد تومانی
۰۷:۰۰ – ۰۸ فروردین ۱۴۰۴
باشگاه خبرنگاران جوان؛ محبوبه کباری– اجرای طرح نهضت ملی مسکن یکی از مهمترین اقدامات در حوزه بازار مسکن به شمار می رود که در همین رابطه با وجود آنکه قرار بود ۴میلیون واحد مسکونی ساخته شود اما کمتر از یک درصد آنساخته وبه بهرهبرداری رسیدهاست این درحالیست که بخش عمده ای از واحدهای نهضت ملی مسکن در انتظار تسهیلات ساخت است و با توجه آنکه در این بین بانکها همکاری لازم را انجام نمیدهد.
بنابراین باید طی امسال برنامه ریزی بانکها در جهت پرداخت تسهیلات افزایش یابد و هدف گذاری صورت گرفته در جهت پرداخت تسهیلات ۸۰۰ تا یک میلیارد تومانی اجرایی شود و با توجه به آنکه در حال حاضر میزان تسهیلات ۶۵۰ میلیون تومان است پاسخگوی هزینههای ساخت نیست و این موضوع را سازندگان هم تایید کرده اند.
تسهیلات ۶۵۰ میلیون تومانی جوابگوی هزینههای ساخت نیست
سلطانی یکی از سازندگان پروژههای نهضت ملی مسکن در خصوص این میزان تسهیلات به باشگاه خبرنگاران اعلام کرده است در حال حاضر میزان تسهیلات ساخت ۶۵۰ میلیون تومان است که این افزایش ۱۰۰ میلیون تومانی جوابگوی هزینهها از جمله مصالح ساختمانی، دستمزد کارگران و… نیست بنابراین به نظر میرسد باید برنامهریزی ها در جهت افزایش تسهیلات ساخت طی امسال از سوی بانک ها در دستور کار قرار گیرد تا شاهد بهبود وضعیت روند اجرای پروژههای نهضت ملی مسکن باشیم.
وی ادامه داد: در حال حاضر باید هرچه سریعتر امسال همکاری وزارت راهوشهرسازیو همچنینبانکمرکزیدرپرداخت تسهیلات مسکن بهبود یابد تا رونق در این بازار فراهم شود.
براساس این گزارش کاهش تسهیلات ساخت مسکن از ۸۰۰ به ۶۵۰ میلیون تومان طی سالی که گذشت اقدام نادرستی بود که از سوی بانک مرکزی انجام شد. در سال جدید نیاز است بانک مرکزی این اشتباه خود را جبران کند و مبلغ تسهیلات ساخت مسکن در ابتدای سال متناسب با تورم افزایش پیدا کند.
قانون ۲۰ درصدی تسهیلات ساخت توسط بانک ها اجرا نشده است
پیش از این هم کامران غضنفری، نماینده تهران در مجلس با اشاره به این موضوع که مردم با مشکلات جدی در حوزه مسکن مواجه هستند و باید اقدامات عاجل و سریع در این زمینه به اجرا بگذاریم، تصریح کرد: حل و فصل مشکلات حوزه مسکن وظیفه حاکمیت است. بر اساس قانون دولت وظیفه دارد به تأمین زمین رایگان برای ساخت و ساز بپردازد و تسهیلات ساخت مسکن مکفی و مناسب در اختیار مردم قرار دهد.
وی با بیان اینکه نیاز نیست دولت اقدام عجیبی در حوزه مسکن انجام دهد گفت: همین که قوانین مصوب در این زمینه اجرایی شود، به حل مشکلات مسکن منجر میشود. به طور مثال، بر اساس قانون برنامه هفتم توسعه مصوب شده است که دولت ۳۳۰ هزار هکتار زمین را به محدوده مسکونی شهرها و روستاها اضافه کند.
وی ادامه داد: در زمینه تسهیلات ساخت مسکن نیز بانکها ملزم شدهاند ۲۰ درصد از تسهیلات سالانه خود را به حوزه مسکن بیاورند، اما این اتفاق نیفتاده و شبکه بانکی همراهی لازم را در این زمینه ندارد.
غضنفری گفت: موضوع مهم در زمینه تسهیلات این است که بانکها به کسانی که خودشان میخواهند و برایشان سودآوری دارد وامهای کلان میدهند، اما وقتی به بحث اعطای وام به مردم برای ساخت مسکن میرسند، از کمبود بودجه صحبت میکنند.
وی ادامه داد: کاهش تسهیلات ساخت مسکن از ۸۰۰ به ۶۵۰ میلیون تومان طی سالی که گذشت اقدام نادرستی بود که از سوی بانک مرکزی انجام شد. در سال جدید نیاز است بانک مرکزی این اشتباه خود را جبران کند و مبلغ تسهیلات ساخت مسکن در ابتدای سال ۱۴۰۴ متناسب با تورم افزایش پیدا کند.این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: این موضوع درستی است که تسهیلات ساخت مسکن باید متناسب با تورم باشد و بخش قابل توجهی از هزینههای ساخت و ساز مسکن را پوشش دهد. در حال حاضر، مبلغ تسهیلات به قدری پایین نگه داشته شده است که عملاً کمکی به ساخت مسکن نمیکند.
وی ادامه داد: در بخش ساخت مسکن میتوانیم از الگوهای مختلفی استفاده کنیم. به طور مثال، وقتی زمین رایگان در اختیار افراد قرار بگیرد، میتوانند به صورت مشارکتی آن را بسازند. مثلاً فرد دیگری سرمایه بیاورد و زمین هم از متقاضی باشد و با یکدیگر ساخت و ساز را انجام دهند و هر کدام یک واحد در اختیار داشته باشند.
غضنفری گفت: ریلگذاریهای موردنیاز برای حل مشکلات حوزه مسکن به صورت قانونی انجام شده است. مسائلی که در این بخش داریم قابل حل و فصل هستند. تنها نیازمند اراده جدی دولت و وزارت راه و شهرسازی برای اجرای قوانین هستیم.
این نماینده مجلس تأکید کرد: اگر تسهیلات ساخت مسکن طی سال جدید در شورای عالی مسکن متناسب با تورم افزایش پیدا کند، کمک بزرگی به خانوارها در حوزه مسکن میکند. به ویژه در شهرهای بزرگ نیازمند افزایش تسهیلات هستیم، به نحوی که این مبلغ بخش قابل قبولی از هزینهها را پوشش دهد.
تکلیف تسهیلات ساخت در جلسه شورای عالی مسکن مشخص شود
براساس این گزارش فرشید ایلاتی کارشناس سیاست گذاری مسکن در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران با بیان اینکه باید هرچه سریعتر دولت و وزارت راه وشهرسازی برنامه ریزی لازم را برای افزایش تسهیلات ساخت را در دستور کار قرار دهند تا شاهد بهبود وضعیت بازار ساختوساز باشیم گفت: متاسفانه در سال گذشته میزان تسهیلات ساخت کاهش یافت و همین امر خود باعث شده که روند اجرای پروژههای نهضت ملی مسکن کاهشی شود بنابراین امیدواریم در جلسه بعدی شورای عالی مسکن شاهد اجرای بهتر پروژههای نهضت ملی مسکن در کشور باشیم.
گفتنی است حال امیدواریم در شرایطی که هنوز ۸۰۰ هزار متقاضی آوردههای خود را پرداخت کردهاند ما شاهد افزایش میزان تسهیلات ساخت به یک میلیارد تومان باشیم تا بخشی از هزینهها متناسب با تورم افزایش یابد.