آشنایی با شگردهای رصد بارش شهابی رُبعی در نشستهای مینایی
تهران- ایرنا- نشست «شگردهای رصد بارش شهابی رُبعی»، با حضور دو مدرس نجوم آماتوری با توجه به نزدیکی زمان بارش شهابی رُبعی دوشنبه پیشرو (۱۰ دی) در مجموعه گنبد مینا برگزار میشود.
به گزارش گروه علمی ایرنا، نخستین نشست دی ماه علاقهمندان به نجوم در گنبد مینا که با عنوان «سلسله نشست های مینایی» برگزار میشود با عنوان شگردهای رصد بارش شهابی رُبعی، پرفروغترین بارش شهابی زمستان میزبان محمدصالح تیمار راهنمای گردشگری نجوم و محمد عادلپور مدرس نجوم و روزنامهنگار علم خواهد بود.
همچنین در ادامه این نشست و پس از پایان سخنرانی، جلسه پرسش و پاسخ میان علاقهمندان و سخنران برگزار میشود تا فرصتی برای علاقهمندان به آشنایی با شیوههای رصد بارش شهابی ربعی و گفتوگوی رو در رو باشد.
هدف از برگزاری این نشست ترویجی، آشنایی علاقهمندان به دانش نجوم و آسمان شب با شیوههای رصد و عکاسی از بارشهای شهابی در طولانیترین شبهای سال است. شرکت در نشستهای گنبد مینا موسوم به «نشستهای مینایی» برای همه علاقهمندان به دنیای علم، آزاد و رایگان است و نشست آشنایی با شگردهای رصد بارش شهابی ربعی ساعت ۱۸ دوشنبه (۱۰ دی) در سالن جنبی آسماننمای گنبد مینا برگزار میشود.
بارش شهابی رُبعی (Quadrantids) یکی از بارشهای شهابی معروف سال است که هر سال در نیمه دی ماه به اوج میرسد. نام این بارش شهابی برگرفته از صورت فلکی منسوخشدهای به نام رُبع است که در مرز صورتهای عَوا، اژدها و دب اکبر قرار داشت. با این حال، در سال ۱۳۰۱ هجری شمسی وقتی اتحادیه بینالمللی نجوم، مرزهای رسمی صورتهای فلکی را تعیین میکرد، صورت فلکی ربع از فهرست رسمی صورتهای فلکی حذف شد. با وجود این، نام بارش شهابی ربعی همچنان حفظ شده و به نقطه کانونی این بارش در همان ناحیه آسمان اشاره دارد.
این بارش شهابی ناشی از برخورد ذرات باقیمانده از عبور سیارک ۲۰۰۳ EH با جو زمین است که به شکل شهاب هایی در بازه ۱۳ و ۱۴ دی ماه به اوج میرسد. برخی اخترشناسان نیز منشأ بارش شهابی ربعی را یک دنبالهدار از میان رفته می دانند. هنگام عبور زمین از میان این ذرات، آنها وارد جو شده و در اثر اصطکاک میسوزند و شهابهایی زیبا و درخشان ایجاد میکنند.
اوج بارش شهابی ربعی معمولاً بین حوالی ۱۲ تا ۱۵ دی ماه هر سال رخ میدهد. طبق پیشبینی سازمان بینالمللی شهاب (IMO)، امسال میتوانیم در زمان اوج این بارش در آسمانی تاریک و دور از آلودگی نوری و غبار تا ۱۲۰ شهاب در ساعت مشاهده کنیم. این بارش یکی از تماشاییترین رویدادهای آسمانی سالانه و پرفروغترین بارش شهابی فصل زمستان است.
منبع : خبرگزاری ایرنا