اجرای طرحهای زیگزاگی روی بناها؛ راهکاری برای کاستن از گرما
تهران- ایرنا- گروهی از محققان دانشگاه کلمبیای آمریکا، راهکاری را توسعه دادهاند که با بازتاب مجدد انرژی خورشید از روی ساختمانها، منجر به کاهش مصرف برق و خنکشدن بناها میشود.
به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از پایگاه اطلاعرسانی روزنامه انگلیسی گاردین، این گروه از محققان دانشگاه کلمبیا در نیویورک به سرپرستی کیلونگ چنگ یک طرح دیوار با الگوی زیگزاگی ارائه کردهاند که دمای سطح ساختمان را تا ۳ درجه سانتیگراد در مقایسه با دیوارهای مسطح، کاهش میدهد.
چنگ در این مورد گفت: با این نوع طراحی، میتوانیم ساختمان خنکتری داشته باشیم و مصرف انرژی برق را کاهش دهیم.
طرح یادشده این گروه از محققان از دیوارهایی با مجموعهای از برآمدگیها تشکیل شده که وقتی از کنار آن را میبینیم، شکلی زیگزاگی ایجاد میکند. این نوع از پیکربندی دیوار موجب خنکسازی تابشی میشود؛ راهبردی خنککننده غیرفعال که نور خورشید را بازتاب داده و تابش نور مادون قرمز موج بلند را به فضای بیرونی ساطع میکند.
خنک کننده تابشی از دهه گذشته به عنوان یک راه کارآمد توجهات را به خود جلب کرده است. البته راهبردهای رایج دیگر؛ مانند رنگ آمیزی پشتبامها به رنگ سفید برای انعکاس نور خورشید هم برای سطوح افقی موثر بوده و در برخی کشورها آزموده شده است، اما برای دیوارهای عمودی که گرما را نیز از زمین جذب می کنند، مناسب نیست.
طراحی دیوار زیگزاگی این چالش را با ایجاد سطوحی که گرما را در پنجره شفاف اتمسفر منتشر و گرمای مادون قرمز را به جای جذب، دفع میکند، رفع کرده است.
البته این ابتکار نوآورانه برای مناطق سردسیر مناسب نیست؛ زیرا میتواند تقاضای گرمایش را در این مناطق طی زمستان افزایش دهد.
چنگ و همکارانش برای حل این مشکل در مناطق سردسیر نیز طرحی تطبیقی ارائه کردهاند که دارای بالههای لولایی است که میتوان آن را در زمستان برای افزایش جذب گرما بالا برد و در تابستان برای کاهش آن بالهها را بست.
منبع : خبرگزاری ایرنا