علم و دانش

احساس لرزش در شعاع ۱۰۰ کیلومتری منشا زلزله‌های کم‌عمق، طبیعی است

تهران- ایرنا- رئیس موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، احساس لرزش زمین توسط شهروندان تهرانی در سحرگاه امروز را مربوط به زلزله ۴.۸ ریشتری گرمسار دانست و گفت: از آنجا که این زمین لرزه در عمق ۱۱ کیلومتری زمین رخ داده و تهران نیز در فاصله حدود ۱۰۰ کیلومتری محل وقوع این زلزله قرار دارد، به طور طبیعی در حوالی تهران، احساس شده است.

به گزارش ایرنا، زمین‌لرزه‌ای به بزرگی ۴.۸ ریشتر، ساعت ۵ و ۱۶ دقیقه صبح امروز، یکشنبه ۱۳ آبان ماه، حوالی گرمسار واقع در مرز استان‌های سمنان و تهران را لرزاند. طبق گزارش مرکز لرزه‌نگاری کشور، این زمین لرزه در عمق ۱۱ کیلومتری پوسته زمین، طول جغرافیایی ۵۲.۳۹ و عرض جغرافیایی ۳۵.۲۹ در هشت کیلومتری گرمسار، ۱۰ کیلومتری آرادان (سمنان)، ۲۹ کیلومتری ایوانکی (سمنان) رخ داده و محل وقوع آن تا تهران، ۱۰۰ کیلومتر فاصله داشته است.

این زلزله تلفات جانی نداشت، اما به دلیل نزدیک بودن کانون آن به پوسته زمین، موجب وحشت شهروندان شد و به گفته رئیس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان شمار مصدومان این زلزله (تا لحظه تنظیم خبر) به ۲۴ نفر رسید که شمار زیادی از مصدومان دچار تنش عصبی شده بودند و اکنون سه نفر بستری هستند. پس از زلزله گرمسار ۱۸ مصدوم برای ادامه درمان به بیمارستان منتقل و بقیه در محل درمان شدند.از مجموع مصدومان ۱۵ نفر با دریافت خدمات درمانی ترخیص شدند و ۲ نفر به دلیل شدت تنش عصبی و یک نفر به دلیل احتمال شکستگی استخوان تحت درمان و مراقبت هستند.

از آنجا که شهروندان در برخی نقاط تهران نیز این زلزله را احساس کردند نگرانی‌هایی درباره منشا این زمین‌لرزه و پس‌لرزه‌های احتمالی آن از سوی برخی هم‌وطنان ایجاد شد و مباحثی نیز در فضای مجازی پیرامون آن شکل گرفت.

محمدرضا حاتمی امروز (یکشنبه) در گفت‌وگو با خبرنگار علمی ایرنا از شهروندان خواست که به شایعات توجه نکنند و ضمن حفظ آرامش خود، اخبار مربوط به زلزله را از منابع رسمی همچون رسانه‌های معتبر و صفحات اطلاع‌رسانی مرکز لرزه‌نگاری و موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران دنبال کنند.

وی با بیان اینکه زمین‌لرزه یک پدیده طبیعی است و با توجه به زلزله‌خیز بودن فلات ایران، وقوع زمین‌لرزه برای مردم امری تجربه‌شده است، گفت: زلزله امروز گرمسار جزء زمین‌لرزه‌هایی است که در عمق نسبتا کم، رخ داده و به طور طبیعی، چنین زمین‌لرزه‌هایی تا شعاع بیش از ۱۰۰ کیلومتری حس می‌شود، به همین خاطر، این زلزله در حوالی تهران نیز احساس شده است.

وی درباره دلیل این زمین‌لرزه نیز توضیح داد: محل وقوع، منطقه زلزله‌خیزی هست و گسل گرمسار را در آنجا داریم که به احتمال قوی، این زلزله ناشی از گسل گرمسار است.

وقوع بیش از هشت پس‌لرزه تا ظهر امروز

حاتمی خاطرنشان کرد: وقتی زمین‌لرزه اصلی در محلی اتفاق می‌افتد، قطعا با پس‌لرزه‌هایی همراه است و به لحاظ تجربی، قدرت آنها بین سه، ۲.۵ و ۱.۵ خواهد بود که امری طبیعی و منطقی به نظر می‌رسد و چنانچه عمق زمین‌لرزه، کم باشد مردم پس‌لرزه‌های بالاتر از یک ریشتر را هم احساس می‌کنند.

وی شمار پس‌لرزه‌های زمین‌لرزه امروز گرمسار تا ساعت ۱۳ را بیش از هشت مورد ذکر کرد و گفت: شدت همه این پس‌لرزه‌ها کمتر از سه ریشتر بوده و اطلاعات آن در حال استخراج است.

استاد زلزله‌شناسی دانشگاه تهران، اطمینان خاطر داد که وقوع این زلزله در مقایسه با زمین‌لرزه‌های دیگر در کشور، جای هیچ نگرانی برای مردم ندارد اما بهتر است هموطنان ساکن در نزدیکی محل وقوع زلزله، تا یکی دو روز آینده، اقدامات احتیاطی لازم را به عمل آورند و برای عکس‌العمل بموقع در برابر پس‌لرزه‌های احتمالی، آمادگی لازم داشته باشند.

ثبت ۱۰۸ زمین‌لرزه کوچکتر از سه ریشتر در هفته گذشته

حاتمی با اشاره به اینکه اطلاعات مربوط به زمین‌لرزه‌های با بزرگی سه ریشتر و بیشتر به صورت روزانه در صفحات مرکز لرزه‌نگاری کشور در پیام‌رسان‌های ایتا و بله، اطلاع‌رسانی می‌شود، گفت: از آنجا که ایران، کشوری زلزله‌خیز است و روزانه شاهد وقوع زمین‌لرزه‌های کوچکتر از سه ریشتر به تعداد زیاد هستیم، انتشار اطلاعات آماری آنها ممکن است افکار عمومی را نگران کند، در حالی که این زلزله‌ها واقعا مشکل ساز نیستند، از همین رو، وقوع این زمین‌لرزه‌ها به صورت روزانه در کانال‌های اطلاع‌رسانی مرکز لرزه‌نگاری کشور، گزارش نمی‌شود اما در قالب یک گزارش هفتگی، اطلاعات مربوط به تمام زلزله‌ها در کانال‌های واقع در پیام‌رسان‌های بله و ایتا، به اطلاع کاربران می‌رسد و همگان می‌توانند به آنها دسترسی داشته باشند.

وی خاطرنشان کرد: برای مثال در تازه‌ترین گزارشی که اطلاعات مربوط به زمین‌لرزه‌های ثبت شده از مناطق مختلف کشور در بازه زمانی ۵ تا ۱۱ آبان ۱۴۰۳، منتشر کردیم، ۱۰۸ زمین‌لرزه کوچکتر از سه ریشتر داشتیم که بزرگی ۱۵ مورد آن بین دو و سه ریشتر بوده و شدت بقیه کمتر از دو ریشتر بوده است.

رئیس موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران با تاکید مجدد بر اینکه زلزله قابل پیش‌بینی نیست، گفت: مردم برای در امان ماندن از خطرهای هر گونه زمین‌لرزه، در دراز مدت باید به سمت ساخت خانه‌های ایمن‌تر بروند و ما هم به عنوان مسئول، در صورت مشاهده خُرد لرزه‌های مکرر و احتمال بروز خطر، حتما موارد را به ستاد مدیریت بحران کشور و استان‌ها گزارش خواهیم کرد. از مردم می‌خواهیم که در مباحث مربوط به زلزله، فقط به اظهارنظرهای علمی و کارشناسی توجه کنند و از شایعات بپرهیزند.

منبع : خبرگزاری ایرنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا