اندازهگیری پارچه؛ بهترین جواب برای “چقدر پارچه نیاز دارم؟”
اگر شما هم جز افرادی هستید که در محاسبه میزان پارچه مورد نیاز خود برای دوخت بلوز و شومیز و … به مشکل خوردهاید این مطلب نکاتی را با شما در میان میگذارد تا درست تصمیم بگیرید.
اگر از الگوهای آماده موجود در مجلههای لباس استفاده میکنید، به راحتی با مطالعه قسمت راهنمای مجله میزان دقیق متراژ پارچه مورد نظر شما محاسبه شده است. اگر خودتان دست به کار شدهاید و قصد طراحی الگویی را دارید، یا قصد سفارش لباس به خیاط شخصیدوز را دارید، این موضوع مطرح می شود که برای دوخت هر لباس چقدر پارچه نیاز دارید؟ ما در این مطلب به این موضوع پرداختهایم. انتخاب پارچه مناسب قدم بعدی است که در مطلب راهنمای خرید پارچه به طور کامل مطرح شده است.
عرض پارچههای موجود در بازار متفاوت است، اما غالب پارچهها عرض۱۵۰ سانتی متر دارند. عرض ۲ و ۳ متر، ۱۱۰ و ۹۰ سانتی متر هم وجود دارد. پارچه عرض ۳ متر غالبا به عنوان آستر و پارچه ملحفهای موجود هستند و پارچه با عرض پایین پارچههای هندی و وارداتی هستند که بسیار زیبایی و متنوع هستند. معمولا قیمت پارچه تحت تاثیر عرض آن قرار میگیرد و پارچه با عرض پایین قیمت پایینتری دارد. اما به دلیل مصرف پارچه به نسبت بیشتر آن هزینه بیشتری را برای شما به همراه خواهد داشت، عرض پایین پارچه امکان قرار دادن الگو در کنار هم را به شما نمیدهد و مصرف پارچه شما چند برابر میشود و دور ریز بیشتری هم دارید.
میزان مصرف پارچه در پارچههای جهتدار:
اگر پارچه شما طرح داشته باشد و اصطلاحا برای وصل کردن قطعات نیاز به رعایت راپرت باشد، متراژ مصرفی شما افزایش مییابد. این نکته در رابطه با پارچههای جهت دارند نیز صادق است. برای مثال پارچه مخمل، هنگام خرید علاوه بر اینکه عرض پارچه را باید چک کنید به خاطر خواب پارچه متراژ بیشتری لازم دارید چرا که در هنگام چیدمان الگو باید جهت لباس را رعایت نمایید. در لباس با پارچه چاپی/ سنگدوزی هنگام تطبیق تکههای الگو با طرح روی پارچه، به فضای بیشتری احتیاج دارد.
در محاسبه متراژ مورد نیاز طرح، خواب و جهت برق و حاشیهدار بودن پارچه بسیار مهم است.
پس در کل میتوان گفت، پارچه ساده به دلیل امکان بازی با چیدمان و نحوه قرار دادن الگوها مقدار مصرف کمتری دارد. اما در مورد پارچههای طرحدار که باید طرح به درستی تکرار شود شما به میزان پارچه بیشتری احتیاج خواهید داشت. همچنین اگر قصد داشته باشید که طرح خاصی از پارچه در جای خاصی از لباس قرار بگیرد، حتما باید پارچه بیشتری تهیه کنید. در کل به شما پیشنهاد میکنیم، بعد از مشخص شدن متراژ مورد نیاز، مخصوصا در پارچههای طرحدار، ۲۵ درصد بیشتر تهیه کنید تا با خیال راحت به خانه بروید.
تمام نکاتی که در ادامه مطلب ارائه شده در رابطه با لباس با سایز حداکثر ۴۰ درست است. در نظر داشته باشید که با اضافه شدن هر یک سایز ۱۰ درصد به مصرف پارچه شما افزوده خواهد شد. برای مثال شخصی با سایز ۴۶، ۳۰ درصد مصرف پارچه بیشتری نسبت به فردی با سایز ۴۰ دارد و باید پارچه بیشتری را خریداری کنید.
میزان پارچه مورد نیاز برای دوخت کت
اگر عرض پارچه را میزان غالب پارچه بازار یعنی ۱.۵ متر در نظر بگیریم برای دوخت کت یک متر و هفتاد سانت پارچه لازم داریم. این قد پارچه به شما این امکان را میدهد که در طراحی یقه و قد لباس با خیال راحت تمام نکات مد نظر خود را اعمال کنید و پارچه مورد نیاز را داشته باشید.
میزان پارچه مورد نیاز برای دوخت شلوار و دامن شلواری
برای دوخت شلوار با پارچهای به عرض معمول موجود در بازار، یک متر و ده سانت پارچه لازم داریم. این میزان برای شلوارهای راسته و معمول کافی است. اما اگر به دنبال شلوار با پاچههای گشادتر و مناسب فصل تابستان (اصطلاحا دامن شلواری ) هستید، بسته به میزان گشادی که به شلوار اضافه خواهید کرد باید به متراژ خریداری شده اضافه کنید. مدلهای جدید شلوار که امروزه بسیار پرطرفدار شدهاند تا ۲ متر نیز پارچه نیاز دارید.
میزان پارچه مورد نیاز برای دوخت بلوز و شومیز
برای دوخت بلوز و شومیز با آستین بلند به اندازه قد بلوز به علاوه شصت سانت برای دوخت آستین نیاز دارید. در واقع میتوان گفت برای دوخت بلوز آستین بلند ۱۶۰ سانتی متر و برای آستین کوتاه ۱۴۰ سانتی متر کافی است. اما با توجه به ترند امسال که بلوز با آزادی زیاد و آستین پفی است شما به پارچه بیشتری احتیاج دارید. در واقع میتوان گفت یک متر پارچه برای دوخت آستین با پف و چین متناسب با ترند امسال لازم است پس اگر دنبال دوخت بلوزی ترندی هستید حد اقل به دو متر پارچه احتیاج دارید. برای شناخت پارچههای مناسب برای دوخت بلوز و شومیز مطلب هفت پارچه مناسب برای دوخت بلوز و شومیز را از دست ندهید.
میزان پارچه مورد نیاز برای دوخت مانتو
در گذشته برای دوخت مانتو برای افراد با سایز حداکثر ۴۰ دو متر پارچه با عرض ۱.۵ متر کافی بود. اما امروز با محبوب شدن مانتوهای بلند و پرچین این معیار دیگر درست نیست. برای مثال برای دوخت مانتو با آستین پرچین و یا کلوش به راحتی یک متر پارچه لازم دارید متناسب با قد مانتو نیز باید به متراژ خریداری شده اضافه کنید. پس میتوان گفت برای دوخت مانتو با استایلی امروزی ۲.۵ تا ۳ متر پارچه لازم خواهید داشت و برای دوخت مانتو آستین کیمونو با قد ۷۰ حدود یک متر و پنجاه سانتیمتر پارچه نیاز است.
میزان پارچه مورد نیاز برای دوخت پیراهن مجلسی/ لباس عروس
در دوخت لباسهای مجلسی نکات زیادی هست، که متراژ مورد نیاز شما را تحت تاثیر خود قرار میدهد. حاشیه پارچه، نوع تکرار گل و سنگدوزی پارچه، و خواب پارچه و بسیاری نکات دیگر که در متراژ تاثیرگذار هستند. در کل برای دوخت لباس شب با دامنهایی بلند و بزرگ و لباسهایی که آستین دارند ۵.۵ تا ۶ متر پارچه نیاز داریم. دوخت لباسهای شب مهارت و تجربه بالایی میخواهد و همچنین یراق و وسایل زیادی نیز لازم دارد که متناسب با مدل پیراهن متفاوت است. پس حتما قبل از خرید با یک خیاط حرفهای صحبت کنید و از مشاوره فروشندگان پارچه نیز استفاده کنید تا انتخاب درستی داشته باشید.
مقدار پارچه مورد نیاز برای دوخت پیراهن فانتزی و عروسکی
برای دوخت این پیراهنها به دو برابر قد پیراهن به همراه قد آستین نیاز داریم. برای پیدا کردن این اندازه از پشت گردن تا بلندی که مد نظر شما است اندازه بگیرید و آن را دو برابر کنید، اگر پیراهن شما آستین نیز دارد قد آستین را به میزان دو برابر قد لباس اضافه کنید. در کل میتوان گفت که در بیشتر موارد دو متر پارچه برای پیراهن با آزادی معمول و آستین مناسب است.
مقدار پارچه برای پیراهن بلند زنانه
متراژ پارچه برای دوخت لباس بستگی به عرض پارچه دارد که در ادامه به آن می پردازیم:
مقدار پارچه مورد نیاز برای دوخت پیراهن بلند زنانه با عرض ۱.۵ متر
برای سایز M و L یک متر و نیم پارچه لازم است و برای سایز Xl و XXL به ترتیب یک متر و هشتاد و دو متر و ده سانتیمتر مورد نیاز است.
مقدار پارچه مورد نیاز برای دوخت پیراهن بلند زنانه با پارچه با عرض ۹۰ سانتیمتر
برای سایز M و L دو متر و نیم پارچه لازم است و برای سایز Xl و XXL به ترتیب یک ۳ متر و ۳ متر و ۵۰ سانتیمتر مورد نیاز است.
منبع: مجلهی کمد سارک