سیاست

ایران و ازبکستان؛ از پیوندهای تاریخی تا افق های تازه همکاری

به گفته ایرنا ، روابط جمهوری اسلامی ایران و ازبکستان همیشه به دلیل ریشه های تاریخی ، فرهنگی و تاریخی از اهمیت زیادی برخوردار بوده است و این امور و ریشه های تاریخی توانسته است روابط بین دو کشور را در مسیر پویایی قرار دهد.

عبدالله آرفوف نخست وزیر ازبک دیروز (یکشنبه) در صدر نمایندگی سطح بالا و به دعوت محمد رضا آیرف ، معاون رئیس جمهور جمهوری اسلامی ایران برای دیدار با مقامات کشور ما و همچنین شرکت در جلسه کمیسیون مشترک همکاری و کنفرانس تجاری فعالان تجاری در مورد فعالان تجاری فعالان اقتصادی دو کشور دو کشور ، به تهران سفر کرد.

دیروز ، با مشارکت محمد رضا آیرف و عبدالله آرفوف ، چهار سند و تفاهم نامه بین مقامات عالی دو کشور امضا شد. همچنین در این مراسم ، نقشه راه میان رشته ای برای دو کشور جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ازبکستان توسط معاون اول رئیس جمهور و نخست وزیر ازبک برای دوره ۴-۵ امضا شد.

محمد رضا در جلسه ای از نمایندگان عالی ایران و ازبکستان تأکید کرد که این دو کشور این اراده را دارند که سطح روابط بین دو کشور را افزایش دهند و اظهار داشتند: چهاردهمین دولت برای تقویت روابط در همه زمینه های ازبکستان مصمم است.

در این جلسه ، نخست وزیر ازبک عبدالله آرفوف همچنین جلسات و جلسات مقامات ارشد را در بالاترین سطح سیاسی به عنوان پایه ای برای افزایش تعامل اقتصادی و تجاری توصیف کرد که باید در مناطق دیگر گسترش یابد.

قبل از این سفر به ارمنستان ، معاون اول رئیس جمهور محمد رضا آیرف با نخست وزیر ازبک عبدالله آرفوف دیدار کرد. رئیس جمهور جمهوری اسلامی ایران مسعود میانه همچنین بر توسعه روابط در زمینه های علمی ، صنعتی و فرهنگی در سفر به ترکمنستان و در دیدار با رئیس جمهور ازبک شوک میرزایف تأکید کرد.

ایران و ازبکستان ؛ از پیوندهای تاریخی تا افق همکاری های جدید

ایران و ازبکستان: از میل تاریخی به همکاری مشترک اقتصادی

ازبکستان یکی از مهمترین کشورهای منطقه آسیای میانه و اوراسیا است. این کشور در قلب آسیای میانه بین دو رودخانه آموداریا و دریا واقع شده است و با تمام جمهوری های تازه مستقل اتحاد جماهیر شوروی و همچنین با افغانستان مرز مشترکی دارد. این کشور پرجمعیت ترین کشور (۵ میلیون) در منطقه است و مردم آن فرهنگ دیرینه ایرانی و ایرانی دارند. فرهنگ ، مردم در برخی مناطق ، مانند سمرکند و بخارا ، هنوز در فارسی هستند.

براساس گزارشی از وب سایت سفارت ایران در تاشکنت ، بیش از پنج سند از ابتدای روابط در زمینه های سیاسی ، فرهنگی و اقتصادی بین دو کشور امضا شده است. از این اسناد در زمینه حمل و نقل ، ۲ سند در زمینه همکاری بین کتابخانه ها و نسخه های خطی ، ۲ بیانیه از اجلاس روسای جمهور محترم ، ۲ تفاهم نامه کمیسیون مشترک ، بیش از ۵ سند مربوط به همکاری های سیاسی ، مانند همکاری های جنایی ، همکاری سیاسی ، همکاری سیاسی ، امنیت و همکاری.

ازبکستان با منابع طبیعی غنی ، نیروی انسانی جوان و بازارهای در حال رشد ، می تواند به یک شریک مهم برای ایران تبدیل شود. از طرف دیگر ، با تجربه گسترده در زمینه های انرژی ، صنعت ، فناوری و زیرساخت ها ، ایران را می توان یک شریک استراتژیک برای ازبکستان دانست. البته ایران و ازبکستان در سالهای اخیر سعی در انجام اقدامات مهم در این زمینه ها داشته اند.

در این چارچوب ، اقتصاد یکی از موضوعات اصلی روابط بین ایران و ازبکستان در دهه های اخیر هنوز یکی از تمرکز های مهم توسعه روابط بین دو کشور است. ازبکستان همیشه یک بازار بزرگ و جذاب برای بازرگانان ایران بوده است و از طرف دیگر ، به دلیل تحولات ژئوپلیتیکی جهان ، ایران یک مسیر حمل و نقل بسیار خوب برای ازبکستان است. آمار تجاری در مورد روابط بین دو کشور در سالهای اخیر روندهایی را نشان داده است. کل تجارت دو کشور از ۱.۵ میلیون دلار در سال به ۱.۵ میلیون دلار در سال افزایش یافته است. افزایش برابری تجارت بین دو کشور در مقایسه با گذشته ، وجود و گسترش ظرفیت اقتصادی تجارت بین دو کشور را نشان می دهد.

معاون اول رئیس جمهور ، محمد رزا آرف روز یکشنبه در کنفرانس تجاری ایران -یوزبک ، که در آن فعالان بخش اقتصادی و خصوصی حضور داشتند ، گفت: “روابط دو جانبه بین ایران و ازبکستان ، از جمله روابط تجاری در سالهای اخیر ، پویا و در حال رشد بوده است ، حجم تجارت بین دو کشور بیش از ۵ میلیون دلار در سال گذشته است.

صادرات ایران به ازبکستان شامل کالاهایی مانند محصولات پتروشیمی ، مصالح ساختمانی ، ماشین آلات و تجهیزات صنعتی است. در مقابل ، ازبکستان محصولات کشاورزی ، منسوجات و مواد معدنی را به ایران صادر می کند. این تنوع در صادرات و کالاهای وارداتی نشان دهنده پتانسیل بالای همکاری اقتصادی بین دو کشور است.

روسای جمهور ازبکستان و ایران در ماه سپتامبر هفده توافق نامه انرژی و حمل و نقل را امضا کردند ، تمرکز اصلی روابط اقتصادی ایران -وزبک ، حمل و نقل و تدارکات و درخواست ازبکستان برای پیوستن به توافق نامه چاباهار پذیرفته شده است. توافق نامه چاباهار قراردادی بین هند ، ایران و افغانستان است که صادرات کالاهای هندی را از طریق ایران به افغانستان امکان پذیر می کند.

در طی پنج سال گذشته ، بیش از ۵ شرکت ایرانی در ازبکستان تأسیس شده اند. این امر باعث افزایش همکاری با ایران در تجارت و سرمایه گذاری متقابل و همچنین حمل و نقل خواهد شد.

ایران و ازبکستان ؛ از پیوندهای تاریخی تا افق همکاری های جدید

چشم انداز برای روابط ایران -وزبکستان

روابط ایران -وزبکستان در سالهای اخیر شاهد تحولات مثبت و مثبتی بوده است. از گسترش همکاری در مناطق سیاسی ، اقتصادی ، ترانزیت گرفته تا توسعه روابط فرهنگی و گردشگری. اما هنوز هم فرصت های زیادی برای توسعه روابط وجود دارد که می تواند به نفع هر دو کشور باشد. ایران و ازبکستان می توانند با برنامه ریزی دقیق و تقویت همکاری های دو جانبه و از مزایای اقتصادی و استراتژیک این همکاری ، روابط خود را در سطوح مختلف تقویت کنند.

موقعیت جغرافیایی ایران به عنوان ورود ازبکستان به آبهای باز از اهمیت زیادی در همکاری ترانزیت برخوردار خواهد بود ، که توسط جلسه مقامات ارشد در دو کشور تأکید شده است. پروژه های کلیدی مانند کریدور شمال-جنوب و مسیر ترانزیت Chabahar می توانند به توسعه حمل و نقل و کاهش هزینه های تجارت بین دو کشور کمک کنند. توافق نامه های جدید در مورد حمل و نقل ریلی و جاده ای ، از جمله اتصال راه آهن ایران -وزبک ، همکاری های لجستیکی را به میزان قابل توجهی بهبود می بخشد.

در پایان ، می توان گفت که ترویج مبادلات سیاسی اقتصادی بین ایران و ازبکستان به عنوان یکی از قدرتهای برتر آسیای میانه علاوه بر داشتن مزایای اقتصادی بسیاری خواهد بود. حجم تجارت خارجی دو کشور در سال ۵ میلیون دلار بود که به نظر می رسد دو میلیارد دلار است.

بنابراین ، دیپلماسی باید با کمک تجارت خارجی و تجارت خارجی بین دو کشور و با از بین بردن موانع سیاسی و گره های اقتصادی ، به ویزای دیپلماسی فعال اقتصادی برسد ، حجم تجارت خارجی بین دو کشور افزایش می یابد و به تجارت خارجی ۲ میلیارد دلاری می رسد.

منبع : ایرنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا