سیاست

ایران و روسیه؛ از همکاری قانونگذاران تا کار مشترک درباره اخلاق علم هوش مصنوعی

به گزارش روز پنجشنبه خبرنگار ایرنا، وی پس از آن راهی کازان شد تا در کنفرانس بین‌المللی راه ابریشم معنوی شرکت کند.

نقش‌آفرینی نهادهای قانونگذار در توسعه مناسبات دوجانبه
آیت‌الله علیرضا اعرافی عضو فقهای شورای نگهبان و کنستانتین کاساچف نایب‌رئیس شورای فدراسیون روسیه (مجلس سنا) بر تقویت همکاری‌های دوجانبه از جمله نقش‌آفرینی نهادهای قانونگذار در توسعه مناسبات تهران و مسکو تأکید کردند.

ایران و روسیه؛ از همکاری قانونگذاران تا کار مشترک درباره اخلاق علم هوش مصنوعی

نایب رئیس شورای فدراسیون روسیه که نهاد متبوع وی در ساختار سیاسی این کشور، مسئولیت بررسی مصوبات پارلمان (دومای دولتی) را برعهده دارد، چهارشنبه چهارم مرداد ۱۴۰۳ در شهر مسکو میزبان آیت الله اعرافی بود.

ایران و روسیه؛ از همکاری قانونگذاران تا کار مشترک درباره اخلاق علم هوش مصنوعی

کاساچف در این دیدار یک بار دیگر از شهادت شهید رئیسی رئیس‌جمهوری اسلامی ایران ابراز همدردی کرد و با تبریک برگزاری موفق انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران، ابراز امیدواری کرد تا مناسبات دو کشور در دوره ریاست‌جمهوری آقای دکتر مسعود پزشکیان رئیس‌جهور منتخب نیز توسعه یابد.

ایران و روسیه؛ از همکاری قانونگذاران تا کار مشترک درباره اخلاق علم هوش مصنوعی

عضو فقهای شورای نگهبان نیز در این نشست بر اهمیت توسعه مناسبات تهران – مسکو در ابعاد دوجانبه، چندجانبه و بین‌المللی تأکید کرد و گفت:‌ دستگاه‌های قانونگذاری دو کشور مسئولیت مهمی در برداشتن موانع تعاملات دوجانبه هستند و از همه مهمتر، بخش خصوصی در ایران و روسیه می‌توانند در این راستا بسیار مؤثر باشند.
در این دیدار که با حضور کاظم جلالی سفیر ایران در روسیه انجام شد، آیت الله اعرافی با اشاره به تحریم‌های یکجانبه غرب علیه ایران و روسیه گفت:‌ سخن ما، نفی برخورد دوگانه در دنیا است؛ غرب در حالی در مسیر توسعه ایران برخوردار از مردم‌سالاری دینی سنگ‌اندازی می‌کند که برخی کشورهای فاقد مردم‌سالاری، مورد تأیید و متحد قدرت‌های غربی هستند.
مدیر حوزه‌های علمیه در بخش دیگری از سخنان خود با تشکر از ابراز همدردی دولت و ملت روسیه در پی حادثه شهادت رئیس‌جمهور ایران، اظهار داشت: اراده و عزم تهران، امضا و پیگیری موافقتنامه جامع همکاری دو کشور است و بر این باور هستیم که توافق‌نامه‌های دوجانبه دیگری که به امضا رسیده است، ‌نقش مؤثری در تعمیق روابط دارد.

ایران و روسیه؛ از همکاری قانونگذاران تا کار مشترک درباره اخلاق علم هوش مصنوعی

اعرافی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به بحران‌ها و چالش‌های جوامع بشری گفت: در نگاه ما صلح و عدالت دو مقوله مکمل یکدیگر هستند و بشر به صلحی نیاز دارد که تأمین‌کننده عدالت در جوامع بشری باشد و البته صلح و عدالتی که همراه با نگاه اخلاقی و معنوی به جهان و انسان باشد.
رئیس هیأت امنای جامعه المصطفی العالمیه خاطرنشان کرد:‌ انقلاب اسلامی، یک کلان نظریه اداره جهان را تولید کرد و پای آن ایستاد. در این نظریه کلان، عقلانیت، معنویت،‌ صلح،‌ عدالت و نفی هرگونه ستم، اصول اساسی تلقی می‌شود و برای تحقق این ارزش‌های بزرگ در جهان، قدرت‌های مستقل باید در کنار هم قرار گیرند و بر اصول مشترک،‌ پافشاری کنند.
وی تأکید کرد:‌ تفسیر ما از اسلام، تفسیر همساز با ادیان و فرهنگ‌های گوناگون و تقویت‌کننده روابط میان‌ ملل و فرهنگ‌ها است.
عضو شورای عالی حوزه های علمیه گفت : براین باور هستیم که قدرت ملت‌ها و دولت‌های مستقل، قدرت عظیمی است و با برنامه‌ریزی و ساختن نهادهای جدید، می‌توان این قدرت را در خدمت مصالح بشری به کار گرفت. ما در آغاز این راه هستیم و نمونه آن گروه بریکس و سازمان همکاری شانگهای است که ایران در هر دو ساختار عضو است و مصمم به تقویت حضور خود در این سازوکارها است.

ایران و روسیه؛ از همکاری قانونگذاران تا کار مشترک درباره اخلاق علم هوش مصنوعی

اخلاق در فناوری‌های جدید مورد احترام بشریت قرار بگیرد
بنا بر گزارش دیگری، آیت‌الله اعرافی مدیر حوزه‌های علمیه و گنادی کراسنیکوف رئیس آکادمی ملی علوم روسیه با اشاره به پیشرفت‌ها در حوزه دانش و فناوری از جمله هوش مصنوعی، بر اهمیت رویکرد اخلاقی در بهره‌برداری از دانش‌های نوین و همکاری در این حوزه تأکید کردند.

ایران و روسیه؛ از همکاری قانونگذاران تا کار مشترک درباره اخلاق علم هوش مصنوعی

مدیر حوزه‌های علمیه در سخنانی در این دیدار که روز چهارشنبه با حضور سفیر جمهوری اسلامی ایران در مسکو و در آکادمی ملی علوم روسیه انجام شد، با اشاره به روند توسعه مناسبات دو جانبه تهران و مسکو تأکید کرد که روابط و همکاری‌های علمی باید پایه و اساس روند توسعه مناسبات دوجانبه باشد.
آیت‌الله اعرافی به رئیس آکادمی ملی علوم روسیه که همه دانشگاه‌ها و مراکز علمی این کشور زیر نظر وی هستند، پیشنهاد داد که ایران و روسیه در قلمروی علوم فلسفی، روابط جدیدی را پایه‌گذاری کنند.

ایران و روسیه؛ از همکاری قانونگذاران تا کار مشترک درباره اخلاق علم هوش مصنوعی

رئیس هیأت امنای جامعه المصطفی العالمیه همچنین از اخلاق و فرهنگ به عنوان مباحث مهم در رشته های مختلف علمی و فناوری‌های جدید یاد کرد و گفت: اخلاق در فناوری‌های جدید باید مورد احترام بشریت امروز باشد.
وی تصریح کرد:‌ بی توجهی به اصول اخلاقی در روند پیشرفت فناوری موجب مسائلی همچون تخریب محیط زیست و فروپاشی بنیان های خانوادگی شده است.
اعرافی در ادامه به پیشرفت‌های جهان در عرصه هوش مصنوعی اشاره کرد و گفت:‌ پیشرفت‌ها در این عرصه تحولات بزرگی را رقم می‌زند و باید به این عرصه نیز ورود کرد اما باید از این فناوری با نگاه اخلاقی و فلسفی بهره‌برداری کرد.
وی افزود: با توجه به نزدیکی دیدگاه‌های ایران و روسیه، می‌توان در حوزه اخلاق و فلسفه کاربرد فناوری‌های جدید، قلمروهای دانشی جدید را تعریف و فعال کرد.
مدیر حوزه‌های علمیه در ادامه از امکان توسعه همکاری‌های علمی و پژوهشی ایران و روسیه در حوزه‌های علوم انسانی و اجتماعی با نگاه انسانی،‌اخلاقی، بومی و متناسب با منطقه و شرایط کشورها سخن گفت.

ایران و روسیه؛ از همکاری قانونگذاران تا کار مشترک درباره اخلاق علم هوش مصنوعی

رئیس آکادمی ملی علوم روسیه نیز در این دیدار با تأیید سخنان مدیر حوزه‌های علمیه درباره ضرورت رویکرد اخلاقی به بهره‌برداری از فناوری‌های جدید از جمله هوش مصنوعی گفت:‌ باید پاسخ‌های جدی برای این چالش‌های نو در زندگی بشر یافت.
کراسنیکوف افزود: ایران و روسیه تجربه بسیار غنی در حوزه پژوهش‌های بنیادی دارند. در همین حوزه،‌ همکاری‌ها بین ایران و روسیه از سال ۲۰۱۶ در قالب اعطای گرندهای پژوهشی شکل گرفته است و در این چارچوب،‌ مبالغی برای حمایت مالی از دانشمندان و پروژه‌های آنها اعطا می‌شود.

ایران و روسیه؛ از همکاری قانونگذاران تا کار مشترک درباره اخلاق علم هوش مصنوعی

وی در ادامه از خاورمیانه به عنوان گهواره تمدن‌های اسلامی و مسیحیت یاد کرد و گفت: دانشگاه‌ها و مراکز علمی زیرمجموعه آکادمی علوم روسیه، سوابق بسیاری در زمینه پژوهش در تاریخ، فرهنگ و ادیان این منطقه دارند.
رئیس آکادمی ملی علوم روسیه گفت: بر این باور هستم که دانشمندان و افراد فعال در عرصه علم باید دست به دست هم دهند تا صلح و دوستی بین ملت‌ها تقویت شود.

فیلم/ تشریح نتایج سفر در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا
مدیر حوزه‌های علمیه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) در مسکو درباره نتایج ملاقات‌ها و دیدارهای خود با مقامات، شخصیت‌ها، شرق‌شناسان و ایران‌شناسان روسیه در این سفر گفت:‌ این دیدارها طیف گسترده‌ای از موضوعات، از فرهنگی و دینی گرفته تا مباحث علمی و فناوری و همچنین موضوعات اجتماعی و سیاسی را شامل شد.
آیت الله اعرافی با قدردانی از سفیر،‌ دیپلمات‌ها و کارکنان نهادهای جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه به واسطه تلاش‌های مستمر و هوشمندانه برای تقویت مناسبات دوجانبه گفت: ما در دهه اخیر و به ویژه در سال‌های گذشته وارد سطح جدیدی از روابط عمیق و گسترده‌ با روسیه شده‌ایم.

ایران و روسیه؛ از همکاری قانونگذاران تا کار مشترک درباره اخلاق علم هوش مصنوعی

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه مناسبات ایران و روسیه، فلسفه خاص خود را دارد، یادآور شد: توسعه این روابط می‌تواند در جهت گسترش گفتمان استقلال و آزادی ملت‌ها و گفتمان انقلاب اسلامی مؤثر باشد.
اعرافی ادامه داد: در این سفر،‌ یکی از نکات مورد تأکیدمان این بود که در توسعه روابط، حوزه‌های بنیادین فکری، معرفتی و گفتمانی را مدنظر قرار دهیم و اینکه روابط میان نهادهای علم و فناوری و نهادهای دانشگاهی دو کشور نیز مدنظر قرار گیرد.
رئیس دانشگاه جامعه المصطفی العالمیه گفت:‌ در گفت‌وگوهای صورت گرفته با مقام‌ها و شخصیت‌های روسیه، این هدف نیز مدنظر بود که جایگاه حوزه‌های علمیه به عنوان نهاد علمی و فرهنگی و تولیدکننده اندیشه دینی و فلسفی معرفی شود و در توسعه روابط به این قلمروها هم توجه کنیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به دیدارهای خود با برخی اندیشمندان روس گفت:‌ کشور روسیه از ظرفیت‌ خوبی در حوزه‌های شرق‌شناسی، اسلام‌شناسی و ایران‌شناسی برخوردار است.
اعرافی تصریح کرد: بخش‌های‌ اسلام‌شناسی، شرق‌شناسی وشیعه شناسی و ایران شناسی در غرب با آسیب‌هایی مواجه است، این آسیب‌ها در کشور روسیه کمتر است و باید تلاش‌ کنیم که این چهار حوزه در این کشور، عمق بهتری پیدا کند.
وی ادامه داد: زبان فارسی هم طبعا در این منظومه قرار می‌گیرد و در ایران هم ما فرهنگ و زبان روسی را مد نظر قرار می‌دهیم.
رئیس هیأت امنای جامعه المصطفی العالمیه افزود: هم‌اینک زبان و فرهنگ روسی در دانشگاه‌ها از جمله در تهران و همچنین جامعه‌ المصطفی به عنوان یک نهاد علمی و ذی‌نفوذ در دنیا در حال آموزش است.
اعرافی گفت: در این سفر در مجموع، در قلمروهای مختلف گفت‌وگوهای ارزشمندی انجام شد و به عنوان یک طلبه و فردی که در برخی نهادها در ایران حضور دارم، ‌خودم را وظیفه‌مند می‌دانم که نکات مورد نیاز را به نهادهای ذیربط منعکس کنم.
وی همچنین با اشاره به برنامه سفر خود به کازان مرکز تاتارستان روسیه گفت: در بخش پایانی سفر به روسیه، در اجلاس راه ابریشم معنوی در چارچوب برنامه‌های گروه بریکس که در کازان برگزار می‌شود شرکت و نظریه معنویت اسلامی را در سخنانی در آن اجلاس تبیین خواهم کرد.

آیت الله اعرافی مدیر حوزه‌های علمیه کشور بنا به دعوت مفتی شیخ راویل عین‌الدین رئیس اداره‌ امور دینی مسلمانان روسیه، برای شرکت در اجلاس بین المللی جاده معنوی ابریشم به این کشور سفر کرده است.
وی شامگاه یکشنبه ۳۱ تیرماه در نخستین روز سفر خود در جلسه مشترک شورای فرهنگی و رؤسای نهادها و دیپلمات‌های ایرانی در مسکو حضور یافت.
مدیر حوزه‌های علمیه روز دوشنبه اول مردادماه ضمن ملاقات با مدیرعامل کتابخانه دولتی روسیه،‌ از این کتابخانه به عنوان یکی از بزرگترین کتابخانه‌های جهان بازدید کرد.
بازدید از بنیاد مطالعات اسلامی ابن سینا و همچنین دفتر جامعه المصطفی العالمیه در مسکو از دیگر برنامه‌های آیت‌الله اعرافی در این سفر بود.
عضو فقهای شورای نگهبان همچنین روز دوشنبه با حضور در دومای دولتی (مجلس سفلی) روسیه با الکساندر ژوکوف نائب‌رئیس اول دوما دیدار کرد و پس از آن با حضور در انستیتو شرق‌شناسی آکادمی علوم روسیه با رئیس و برخی صاحب‌نظران این مؤسسه دیدار و گفت و گو کرد.
حضور در آیین شب هفتم شهادت امام حسین (ع) در مرکز اسلامی مسکو و سخنرانی در جمع عزاداران حسینی، برنامه پایانی روز دوشنبه اول مردادماه آیت‌الله اعرافی بود.
مدیر حوزه‌های علمیه همچنین روز سه‌شنبه دوم مردادماه پس از شرکت در مصاحبه اختصاصی با شبکه تلویزیونی راشاتودی، در وزارت علوم روسیه با آیرات گاتیاتف معاون و قائم مقام وزیر علوم روسیه دیدار داشت.
آیت‌الله اعرافی همچنین در این روز با شیخ راویل عین‌الدین رئیس شورای مفتیان و رئیس اداره امور دینی مسلمانان روسیه دیدار و از مسجد جامع مسکو بازدید کرد.
وی همچنین عصر سه‌شنبه در محل رایزنی فرهنگی ایران در مسکو، نشستی صمیمی با نخبگان اسلام‌شناس و ایران‌شناس داشت.
دیدار با گنادی کراسنیکوف رئیس آکادمی علوم روسیه، کاساچف معاون شورای فدراسیون (مجلس سنا) و آندره فورسنکو دستیار رئیس‌جمهور این کشور در امور علمی و فناوری، برنامه‌های روز چهارشنبه آیت الله اعرافی در مسکو بود.
مدیر حوزه‌های علمیه در پایان برنامه‌های خود در مسکو، شامگاه چهارشنبه با هدف شرکت در کنفرانس بین‌المللی جاده معنوی ابریشم در چارچوب برنامه‌های گروه بریکس به کازان مرکز تاتارستان روسیه سفر کرد.

منبع : ایرنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا