بانویی که جان انسانها را در گیرودار جنگ نجات داد
تهران – ایرنا – نویسنده کتاب «بانو گوهرشاد» با اشاره به اینکه این بانو در خانواده ای همیشه درگیر جنگ، فتوح و ویرانی بود، گفت: او توانست گام های بلندی در جهت رفاه مردم بردارد. بنای کشور و گسترش دانش و هنر. او چندین بار با هوش و دانش خود جان افراد بی گناه را نجات داد.
مژگان شیخی وی در گفت و گو با خبرنگار کتاب ایرنا اظهار داشت: گوهر شاد بانویی سمرقندی، باهوش، فرهنگ دوست و هنردوست و در عین حال شجاع و خوش اخلاق بود. کند و در سخت ترین شرایط بهترین کار را انجام دهد و در ترویج فرهنگ و گسترش آن سهم بسزایی داشته باشد.
این نویسنده کودک و نوجوان درباره معمار مسجد گوهرشاد توضیح داد: گوهرشاد دختر غیاث الدین طرخان از افراد تأثیرگذار تیمور بود که بعدها همسر شاهرخ شد و عروس تیمور شد. او توانست در خانواده ای که همیشه درگیر جنگ و فتوح و ویرانی بود در جهت رفاه مردم و کشور سازی و گسترش دانش و هنر گام های بلندی بردارد. او چندین بار با هوش و دانش خود جان افراد بی گناه را نجات داد.
به گفته وی گوهر شاد و شاهرخ هرات را به عنوان پایتخت انتخاب کردند و این شهر را مرکز هنر و خوشنویسی و ترویج زبان فارسی قرار دادند. هنرمندان و دانشمندان را ارج می نهادند و بارگاهشان جایگاه هنرمندان بود.
فرزند خانم گوهرشاد مدرسه علمی و رصدخانه سمرقند را تأسیس کرد
شیخی درباره نحوه تربیت فرزندان توسط خانم گوهرشاد توضیح داد: این بانوی بزرگ فرزندان خود را اهل هنر، دانش و حامی هنرمندان و دانشمندان تربیت کرد. پسر بزرگش ریاضیات و نجوم خواند و مدرسه علمی و رصدخانه سمرقند را تأسیس کرد. پسر دیگرش خوشنویس برجسته ای بود و خط او بر سر در مسجد گوهرشاد مشهد به جا مانده است. پسر کوچکترش نیز از استادان هنر و خوشنویسی زمان خود بود. قرآن معروف و عظیم به خط وی دروازه ورود به قرآن شیراز است که اکنون در موزه شیراز نگهداری می شود.
فرزند بانو گوهرشاد از هنرمندان بزرگ زمان خود بود، قرآن بزرگ به خط او دروازه قرآن شیراز است.
نویسنده کتاب «بانو گوهرشاد» افزود: این بانوی هنردوست آثار معماری ارزشمندی از خود به جای گذاشت. مسجد گوهرشاد مشهد، مدرسه هرات و دیگر مساجد، کاروانسراها و مدارس علمی که از وی به یادگار مانده از شاهکارهای معماری و آثار برجسته هنری در جهان است. وی برای ساخت این بناها از برجسته ترین صنعتگران و هنرمندان رشته های مختلف دعوت به همکاری کرد.
کتاب بانوگوهارشاد داستان زندگی این زن مقتدر و متعهد عاشق هنر است. داستانی که زندگی پربار و خواندنی و وقایع تاریخی آن دوران را بازگو می کند. روز چهارشنبه ۱۶ آذرماه ساعت ۱۷:۰۰ در مجتمع فرهنگی امام رضا (ع) از کتاب «بانوی گوهرشاد» با حضور اهالی فرهنگ و نوجوانان کتابخوان از سوی فرهنگسرای عترت رونمایی می شود. قلب پایتخت
منبع : خبرگزاری ایرنا