بررسی دیدگاههای عیسی «مسیح» از نگاه کارل یاسپرس
تهران- ایرنا- کتاب «مسیح» به بررسی شخصیت و پیام عیسی مسیح می پردازد و می کوشد جایگاه او را در تاریخ بشر و اندیشه های دینی واکاوی کند. یاسپرس در این کتاب از رویکردی فلسفی برای بررسی شخصیت مسیح استفاده کرده است.
به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، وی کتاب «مسیح» را نوشته است. کارل یاسپرس او فیلسوف آلمانی است که از منظر فلسفی به جایگاه مسیح و تعالیم او می پردازد. به مناسبت میلاد عیسی مسیح نگاهی به این کتاب انداخته ایم.
کارل یاسپرس یکی از برجسته ترین فیلسوفان و نویسندگان آلمانی در قرن بیستم بود. او در ۲۳ فوریه ۱۸۸۳ در اولدنبورگ آلمان به دنیا آمد و در ۲۶ فوریه ۱۹۶۹ در بازل سوئیس درگذشت. یاسپرس به عنوان یکی از بنیانگذاران مکتب اگزیستانسیالیسم شناخته می شود، اما آثار او فراتر از این حوزه است و طیف وسیعی از موضوعات از فلسفه، روانشناسی و الهیات را در بر می گیرد. یاسپرس ابتدا در رشته پزشکی تحصیل کرد و در روانپزشکی تخصص یافت. در سال ۱۹۱۳ کتابی تحت عنوان «روانشناسی آسیب شناسی عمومی» منتشر کرد که تأثیر عمیقی بر علم روانپزشکی گذاشت. اما یاسپرس به تدریج به فلسفه روی آورد و در این زمینه به شهرت رسید. فلسفه یاسپرس بر مفاهیم آزادی، انتخاب و مسئولیت فردی تأکید دارد. او به بررسی مسائل اساسی بشری مانند معنای زندگی، مرگ و هستی پرداخت.
آثار فلسفی او شامل سه بخش اصلی است: فلسفه اگزیستانسیالیسم، فلسفه استعلایی و ارتباطات و گفتگو.
یاسپرس به دین و معنویت علاقه داشت، اما دیدگاه او بیشتر فلسفی و تطبیقی بود تا مذهبی. او مفهوم «فیلسوفان بزرگ» را مطرح کرد که شامل شخصیت هایی مانند کنفوسیوس، بودا، سقراط و مسیح است و شباهت های اساسی بین آنها را مورد بحث قرار داد.
کتاب های سقراط، مسیحا و فلوطین نیز از این نویسنده در انتشارات خوارزمی منتشر شده است. کارل یاسپرس به عنوان پلی بین فلسفه سنتی آلمان (مانند ایده های کانت و هگل) و فلسفه اگزیستانسیالیست مدرن (مانند هایدگر و سارتر) شناخته می شود. آثار او در علوم انسانی، روانشناسی و فلسفه دین تأثیر بسزایی داشته است.
کتاب «مسیح» یکی از آثار کارل یاسپرس است که بخشی از پروژه بزرگتر او برای بررسی و تحلیل شخصیت های بزرگ تاریخی و مذهبی است. این اثر در قالب یکی از کتاب های یاسپرس با موضوع فلسفه دین یا بررسی شخصیت های کلیدی تاریخ نوشته شده است.
کتاب «مسیح» به بررسی شخصیت و پیام عیسی مسیح می پردازد و می کوشد جایگاه او را در تاریخ بشر و اندیشه های دینی واکاوی کند. یاسپرس در این کتاب از رویکردی فلسفی برای بررسی شخصیت مسیح استفاده کرده است، نه از منظر مستقیم مذهبی یا الهیاتی. او به جای تأکید بر آموزه های دینی مسیحیت، بر تأثیر عمیق شخصیت مسیح بر فرهنگ، تاریخ و تفکر بشری تمرکز می کند.
در این کتاب، یاسپرس به این موضوع می پردازد که چگونه مسیح به عنوان یک شخصیت تاریخی شناخته می شود و چه تأثیری بر زمان خود داشته است. او خصوصیات وجودی و انسانی مسیح از جمله آموزه های او در مورد عشق، بخشش و رهایی را تحلیل می کند. در عین حال یاسپرس از مسیح به عنوان نمادی برای درک بهتر رابطه انسان با امر متعالی یاد می کند.
یاسپرس مسیح را یکی از «فیلسوفان بزرگ» می داند. یعنی کسانی که به شکل گیری پایه های فکری و معنوی تمدن بشری کمک کرده اند. او مسیح را فراتر از یک شخصیت مذهبی می بیند و به دنبال کشف پیام جهانی و انسانی اوست که هنوز می تواند در عصر مدرن الهام بخش باشد.
این اثر بخشی از نگاه تطبیقی یاسپرس به ادیان و فلسفه ها است. او با این گونه آثار کوشیده است تا گفتگوی میان ادیان و فرهنگ ها را تقویت کند و به تحلیل فلسفی شخصیت هایی بپردازد که تاریخ بشر را دگرگون کرده اند.
هانس کنگ متکلم معروف کاتولیک این کتاب را ستود و یاسپرس را به خاطر توانایی او در پر کردن شکاف بین فلسفه و دین ستود. او معتقد بود که یاسپرس با تحلیل شخصیت مسیح به مخاطب غیر مذهبی این فرصت را می دهد که درک عمیق تری از معنویت مسیحی داشته باشد. پل تیلیشالهیدان پروتستان و فیلسوف اگزیستانسیالیست نیز این کتاب را یکی از مهمترین تلاشها برای بررسی شخصیت مسیح از منظر فلسفی دانسته است. وی اظهار داشت که یاسپرس توانسته است به شیوه ای منحصر به فرد بین نگرش فلسفی و معنویت مسیحی ارتباط برقرار کند.
این اثر به دلیل نگاه فلسفی و انسان گرایانه به شخصیت مسیح، هم مورد توجه متفکران دینی و هم فیلسوفان سکولار قرار گرفته است. اگرچه برخی از نظرات یاسپرس مورد انتقاد قرار گرفته است، اما در مجموع، مسیحا به عنوان اثری مهم در گفتگوی بین ادیان و فلسفه شناخته می شود.
بخشی از متن کتاب
“یکی از ویژگی های اساسی اخلاق ملکوتی همین آزادی رفتار است که در مسیح دیده می شود. این اخلاق مبتنی بر عشق است نه بر اساس شریعت. اما مسیح هیچ یک از قوانین واقعی را باطل نمی کند.” اما چنین قانونی را در نظر می گیرد و آن را در محدوده خود نگه می دارد.
کتاب «مسیح» برای اولین بار در سال ۱۳۷۳ توسط احمد سامی گیلانی ترجمه از زبان فرانسه توسط انتشارات خوارزمی در ۸۹ صفحه منتشر شده است. همانطور که مترجم در مقدمه اثر ذکر کرده است، ترجمه کتاب قبل از رسیدن به چاپ نهایی محمد حسن لطفی مترجمان دیگر آثار فلسفی به متن آلمانی پرداخته اند.
منبع : خبرگزاری ایرنا