بیماری مخملک (تب اسکارلت) چیست؟ + مراقبت خانگی
مخملک در کودکان بالای ۵ سال شایع است و از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. بنابراین، اگر کودک شما علائم بیماری را دارد، مراقب شیوع آن باشید و در زمان مناسب به پزشک مراجعه کنید.
در این مقاله علائم بیماری و علت آن را بررسی کرده ایم تا بتوانید اطلاعات بیشتری در مورد این بیماری به دست آورید. مراقبت در منزل را در دوران نقاهت فراموش نکنید تا فرد مبتلا سریعتر بهبود یابد.
علائم مخملک چیست؟
زرشکی یا مخملک (تب مخملک) یک بیماری باکتریایی است که علاوه بر ظاهر شدن تغییرات در پوست، در بسیاری از موارد باعث تب شدید و گلودرد می شود. علائم اصلی این بیماری عبارتند از:
- تب شدید همراه با لرز (۳۸ درجه و بالاتر)
- گلودرد شدید (گلو قرمز می شود و در برخی موارد لکه های سفید یا زرد ظاهر می شود)
علائم ظاهری مخملک
در این بیماری ابتدا در صورت یا گردن، لکه های قرمز شروع به ظاهر شدن می کند؛ سپس در تمام بدن، دست ها و پاها پخش می شود. لکه ها این ویژگی ها را دارند:
- برجستگی های قرمز ممکن است کمی برجسته شده و سطح پوست را ناهموار کند.
- وقتی پوست را فشار می دهید، لکه ها رنگ پریده می شوند.
- شبیه آفتاب سوختگی شدید هستند.
زبان توت فرنگی مخملک علامت واضحی است که در آن زبان متورم و قرمز می شود. دانه های قرمز کوچکی که در این ناحیه ظاهر می شوند به وضوح قابل مشاهده هستند.
در برخی از نواحی پوست، دانه ها رنگارنگ تر و در صورت هستند خطوط قرمز خودشان را نشان می دهند. چین های گردن، زیر بغل، کشاله ران، زانو و آرنج از جمله این نواحی هستند.
حلقه های رنگ پریده در اطراف دهان ظاهر می شود که باعث می شود فرد صورت برافروخته برای پیدا کردن
علائم جانبی مخملک
علاوه بر موارد فوق، کودک مبتلا به مخملک درگیر مشکلات دیگری نیز هست. شامل:
- معده درد
- قرمزی خارش دار
- تهوع و استفراغ
- تورم لوزه ها و غدد لنفاوی
- مشکل در بلع
- سردرد
آیا مخملک در کودکان مسری است؟
این بیماری مسری است و می تواند افرادی را که با کودک مبتلا در تماس هستند تحت تاثیر قرار دهد. فرد می تواند ۲ تا ۵ روز قبل از بروز علائم ناقل این باکتری باشد. همچنین، در صورت عدم درمان، حتی پس از چند هفته می تواند گسترش یابد.
راه های انتقال باکتری مخملک
از آنجایی که این باکتری در دهان، گلو و سطح پوست انسان زندگی می کند، انتقال آن از طریق سرفه، عطسه و لمس پوست صورت می گیرد. راه هایی که می تواند فرد دیگری را آلوده کند عبارتند از:
- در هوای حاوی قطرات ریز تنفسی (ناشی از عطسه یا سرفه) تنفس کنید.
- سطوح آلوده به باکتری را لمس کنید، سپس چشم، بینی و دهان خود را لمس کنید.
- در تماس با بثورات روی سطح پوست بیمار مبتلا باشید.
- از لیوان، بشقاب و قاشق فرد مبتلا استفاده کنید.
علت مخملک چیست؟
مخملک بیشتر کودکان ۵ تا ۱۵ ساله را مبتلا می کند. باکتری مورد نظر که باعث علائم این بیماری می شود استرپتوکوک بتا همولیتیک A این باکتری به دهان و بینی می رسد و در آنجا زنده می ماند. سپس سم تولید شده توسط این باکتری منجر به عفونت و گلودرد همراه با مشکلات پوستی می شود.
مراقبت از بیمار مبتلا به مخملک
اگر کودک شما مخملک دارد. برای کاهش درد و ناراحتی او می توانید کارهای زیر را انجام دهید:
مایعات کافی بنوشید: گلوی فرد باید مرطوب نگه داشته شود. همچنین برای جلوگیری از کم آبی به کودک خود مایعات کافی بدهید.
رطوبت کافی هوا: هوای خشک می تواند گلودرد را تشدید کند. بنابراین یک مرطوب کننده برای مرطوب نگه داشتن هوا تهیه کنید.
خوردن غذاهای لاغر و نرم: غذاهایی مانند سوپ که گرم و رقیق هستند می توانند سرعت بهبودی فرد را افزایش داده و از تشدید گلودرد جلوگیری کنند. غذاهای سرخ شده برای بیمار مضر است.
از محرک ها دوری کنید: بیمار نباید در معرض مواد شوینده یا دود سیگار قرار گیرد. زیرا چنین موادی گلو را تحریک می کند.
کاهش درد و تب: برای کنترل تب معمولا داروهایی مانند استامینوفن و ایبوپروفن تجویز می شود. داروهای توصیه شده توسط پزشک را به طور منظم مصرف کنید.
مخملک چند روز طول می کشد؟
معمولا حدود یک هفته تا ۱۰ روز طول می کشد، بثورات پوستی و قرمزی روی زبان محو می شود و سپس این جوش ها به تدریج خشک می شوند. پوست کشاله ران و نوک انگشتان دست و پا تا مدتی پس از از بین رفتن علائم پوسته پوسته می شود. تب فرد نیز در عرض ۳ تا ۵ روز از بین می رود.
اگر مخملک درمان نشود
طبق گفته کلینیک مایو، مخملک در صورت عدم درمان می تواند به سایر قسمت های بدن سرایت کند. در برخی موارد ممکن است به تب روماتیسمی منجر شود و قلب، مفاصل و سیستم عصبی را درگیر کند. اندام هایی که باکتری ها ممکن است وارد شوند عبارتند از:
- لوزه
- گوش میانی
- ریه
- کلیه
- خون
- ماهیچه ها
- سینوس ها
پیشگیری از بیماری
هیچ واکسنی برای این بیماری وجود ندارد اما با انجام اقداماتی می توانید از آن پیشگیری کنید. اولین قدم این است که فاصله خود را از فرد دارای علائم حفظ کنید. همچنین موارد زیر را به کودک خود آموزش دهید:
- شستن دست به مدت ۲۰ ثانیه
- عدم استفاده از ظروف معمولی در مدارس
- پوشاندن دهان و بینی هنگام عطسه و سرفه دیگران
- فاصله گرفتن با فردی که علائم بیماری را دارد
آخرین کلمه
مخملک به دلیل وجود باکتری در دهان و بینی فرد ایجاد می شود و علائمی مانند گلودرد، تب و بثورات پوستی ایجاد می کند. تصاویر موجود در این صفحه می تواند به شما در تشخیص بیماری کمک کند. در صورت مراجعه به پزشک، علائم به تدریج کاهش می یابد و بثورات پوستی در حدود یک هفته از بین می رود. در این مدت اطرافیان بیمار باید مراقب شیوع مخملک باشند.
منبع: کوئیک فیت