«تاریخ در پرتو انسان شناسی پزشکی قانونی»/ کوششی برای معرفی انسانشناسی قانونی
تهران – ایرنا – ترجمه کتاب «تاریخ در پرتو انسان شناسی قانونی» نوشته فیلیپ چارلیه و دیوید آلیو را می توان تلاشی برای معرفی انسان شناسی قانونی دانست که در ایران چندان شناخته شده نیست.
به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، ایا ریچارد شیردل آیا او واقعاً بر اثر جراحات جنگی جان باخته است یا درگیر جنایتی بوده است؟ دو نوزاد در قبرستان دفن شده اند توت عنخ آمون فراعنه جوان مصر با ثروت افسانه ای خود چه کسانی بودند؟ آیا جمجمه یافت شده در اتاق زیر شیروانی مامور مالیات می تواند سر گم شده پادشاه هنری چهارم باشد؟
فیلیپ چارلیه او پزشک قانونی، آسیب شناس قانونی و دیرینه شناس فرانسوی است. او به سراسر جهان سفر می کند تا پاسخ این گونه پرسش ها را بیابد و تلاش می کند تا از این قبیل رازها در تاریخ بشریت کشف کند. او به دنبال سرنخ هایی در مدارک پزشکی، اثر انگشت و لکه های خون می گردد تا به جواب برسد. او چهره است روبسپیر از یک ماسک پس از مرگ بازسازی می کند، استخوان های زغالی را بررسی می کند تا ببیند آیا واقعاً به آن تعلق دارند یا خیر ژاندارک آیا آنها هستند یا نه؟ چارلی، دوز مرگبار طلا در مو و استخوان دایان دو پواتیه – مورد علاقه پادشاه هنری دوم – کشف می کند. کسی که از نمک های طلا برای «حفظ جوانی ابدی» استفاده می کرد.
نویسنده کتاب «تاریخ در پرتو انسان شناسی پزشکی قانونی» نیز داستان زندگی کسانی را که نامشان مدت هاست به فراموشی سپرده شده است، کنار هم می گذارد. او مقبره های عصر حجر، شهرهای قرون وسطایی مردگان و مجموعه موزه ها را حفاری می کند. چارلی با بازی در نقش یک محقق صحنه جنایت و همچنین یک انسان شناس پزشکی قانونی، یک مومیایی مبتلا به مالاریا، یک کودک یونانی مبتلا به سندرم داون و یک رومی بلندپایه مبتلا به آنسفالیت تشخیص می دهد.
او همچنین به ناهنجاری های باستانی و ادعاهای معجزه در شفای آنها می پردازد: پسری لال که پس از قربانی شدن برای خدایان صدای خود را به دست آورد، زنی که پنج سال باردار بود و افعی که شکستگی انگشت پا را با او ترمیم کرد، زبانش را شفا داد. چهل مورد این کتاب به چگونگی زندگی و مردن اجداد اروپایی می پردازد، سعی می کند به برخی از ماندگارترین پرسش های تاریخ پاسخ دهد و قدرت علم را در کشف رازهای گذشته نشان می دهد.
علی قنبریمترجم کتاب در نشستی به مناسبت رونمایی از این اثر اظهار کرد: انسان شناسی قانونی، پزشکی قانونی یا علوم جنایی نیست. انسان شناسی قانونی استفاده از روش ها و تکنیک های انسان شناسی بیولوژیکی برای کمک به حل مشکلات جنایی است.
وی همچنین تحلیل آسیب ها، ردیابی روابط خویشاوندی، بازسازی چهره و تعیین هویت را از نقش ها و وظایف انسان شناس حقوقی برشمرد و افزود: شکل گیری این رشته به سال ۱۸۴۹ نسبت داده می شود که در ایران انسان شناسی حقوقی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. کتاب پیش رو مطالعات موردی و داستان است. در پیوست کتاب نیز به اخلاق کار با بقایای انسان اشاره شده است.
«تاریخ در پرتو انسانشناسی قانونی» منتشر شده در سال ۱۳۹۶ توسط علی قنبری به فارسی ترجمه شد. انتشارات ندای تاریخ این اثر را در ۱۷۸ صفحه منتشر و پاییز امسال روانه بازار کتاب کرده است.
منبع : خبرگزاری ایرنا