اقتصادی

تشکیل کارگروه مشترک ملی و منطقه‌ای بین شورای عالی مناطق آزاد و اتاق ایران

باشگاه روزنامه نگاران جوان – در جلسه مشترک اتاق بازرگانی ایران و گروهی از اتاق های اتاق در سراسر کشور ، کمیسیون های تخصصی و سازمان ها در مورد لزوم افزایش سطح همکاری و ایجاد یک کارگروه مشترک ملی و منطقه ای صحبت کردند.

در ابتدای جلسه ، صادر حسن زاده ، رئیس اتاق بازرگانی ایران ، به فلسفه وجودی مناطق آزاد ایجاد شده برای توسعه و تشویق سرمایه گذاری و صادرات اشاره کرد و اظهار داشت: برای سالهای بسیاری ، محدودیت های تحریم ها تحت تأثیر سرمایه گذاری قرار گرفته است. با این حال ، کار خوبی در مناطق آزاد انجام شده است ، اگرچه ظرفیت ها بیش از این است و ما باید از آنها به نفع اقتصاد کشور استفاده کنیم.

وی همکاری بین مناطق آزاد و اتاق ایران را با تمام ستون ها و ظرفیت های وی اعلام کرد و پیشنهاد کرد: “برای قرار دادن کارگروه ملی و منطقه ای در دستور کار ، و همچنین برای دریافت پروژه های پیشرانش پیشنهادی از مناطق آزاد و بررسی مرکز تحقیقات اتاق بازرگانی ایران.” این پروژه ها می توانند در مناطق مختلف باشند و توسعه سرمایه گذاری را تسهیل کنند.

در بخش بعدی این نشست ، گزارشی تهیه شده توسط معاون کمیساران ، جوامع و شوراها توسط علی چاگراند ، معاون رئیس اتاق بازرگانی ایران ارائه شد.

با نگاهی به فلسفه مناطق آزاد ، این گزارش تهیه شده است ، تجربیات و رویکردهایی که در کشورهای مختلف مورد توجه قرار گرفته و سعی در بررسی روند تکامل این مناطق و آنچه در اهداف مناطق آزاد تعریف شده است.

این گزارش بر چالش ها و خرابی های ساختاری مناطق آزاد ، از جمله انحراف از اهداف اصلی ، فقدان چشم انداز ملی و سیاست گذاری نادرست ، خرابی های مالی و مشوق ها و موانع زیرساخت ها تأکید شده است و در نهایت قوانین دولت منطقه آزاد ، قانون مالیات مستقیم ، قانون ویژه و قانون را تجدید نظر می کند.

انتظارات و انتقادات بخش خصوصی چه بود؟

سیدینا ابی ، رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران ، در مورد تعریف مجدد مأموریت های مناطق آزاد و اجرای خلبانی یک پروژه فناوری جدید در یکی از مناطق آزاد ظرفیت صحبت کرد و گفت تحول دیجیتال باید از مناطق آزاد شروع شود تا ما از چرخه اقتصادی جهانی خارج نشویم. در عین حال ، ما باید از مناطق رایگان بر اساس ظرفیت های خود برای صادر کردن فن آوری های جدید ، مناطق بدون اطلاعات برای چرخش رایگان اطلاعات استفاده کنیم و تصمیمات بهتری برای مدیریت بهتر بگیریم.

وی همچنین تأکید کرد: ما یک کارگروه مشترک برای اجرای اهداف تعریف شده بین اتاق ایران و مناطق آزاد ایجاد خواهیم کرد.

سید مصطفی موسووی ، رئیس اتاق Khorramshahr ، همچنین به سالهایی که مناطق آزاد تشکیل شده و از رقابت مضر بین مناطق آزاد و برخی از مؤسسات تصمیم گیری در تصمیم گیری انتقاد کرده است ، اشاره کرد.

وی سازگاری بین مناطق آزاد و اتاق های استانی لازم برای صدور کارت ویزیت را در نظر گرفت ، در حالی که گفت که گسترش تجارت خارجی یکی از اهداف اتاق ها و مناطق آزاد است و ما باید با هم به این هدف برسیم.

این فعال اقتصادی خواستار اجتناب از موازی سازی در روند آموزش تجاری و عضویت در نمایندگان اتاق ها در هیئت مناطق آزاد به عنوان یک عضو غیر دبستانی شد.

موسوی همچنین از دو گمرک حاکم به عنوان یک چالش فراخوانده شد: سیستم های این مناطق باید سازماندهی شوند و به طور مکرر قطع شوند. همچنین لازم است وضعیت خودروهای وارداتی در مناطق آزاد سازماندهی شود.

احد آزیمزاده ، رئیس کمیسیون اتاق بازرگانی ایران ، از درگیری های نامناسب افسران پلیس با گردشگران انتقاد کرد و گفت: “ما باید یک پروتکل خاص را در این منطقه تنظیم کنیم تا با خاطرات خوب کشور را ترک کنیم.”

یکی از اعضای اتاق بازرگانی ایران در مورد لزوم افزایش درآمد ارزی این کشور از حوزه گردشگری صحبت کرد و افزود که زیرساخت های گردشگری باید تهیه شود. فرودگاه ، هتل ، سیستم حمل و نقل و غیره در صورت موافقت آماده پاسخگویی به گردشگران نیستند.

خورشید غادرازی ، رئیس اتاق بوشر ، همچنین در مورد تاریخ قدیمی استان در زمینه تجارت با کشورهای مختلف صحبت کرد و گفت که حدود پنج سال از معرفی منطقه آزاد بوشهر می گذرد و هنوز پیدا نشده است که سرمایه گذاران را به خود جلب کند. این باید در دستور کار باشد و عدم اطمینان را برای استفاده از ظرفیت منطقه آزاد از بین ببرد.

وی همچنین پیشنهاد کرد که از اعضای اتاق ها در هیئت مدیره استفاده شود.

این فعال اقتصادی همچنین از ثبات مناطق آزاد برای تشویق سرمایه گذاران برای حضور در این مناطق استفاده کرد.

غدریزی پرسید: طرح بندر بوشر در دستور کار قرار دارد.

محمد رضع نجفی منش ، عضو اتاق بازرگانی تهران ، بر صادرات مناطق آزاد بر اساس فلسفه وجودی آنها تأکید کرد.

عبدالحکیم ریگی ، رئیس اتاق زاهدان ، به دو منطقه آزاد استان سیستان و بلوچستان اشاره کرد و گفت که این استان در قسمت شرقی کشور به پاکستان ، هند و چین است و ما باید دیدگاه ترانزیت را در نظر بگیریم. اتصال به آسیای میانه از بندر چاباهار امکان پذیر است و باید سرمایه گذاری لازم انجام شود.

وی پرسید: آداب و رسوم در منطقه ویژه میرجاوا فعال می شود.

آریا هاگیگی ، عضو کمیسیون اتاق بازرگانی ایران ، گفت: “به دلیل انرژی موجود در فرآیند تولید برخی از مواد اولیه ، ما در تولید مواد اولیه کمبود داریم ، بنابراین مواد اولیه باید وارد یا صادر شود. پیشنهاد این است که اجازه ورود موقت را برای صادرات کالاهای نهایی با ارزش افزوده بیشتر فراهم کنیم.

امیر یوسفی ، رئیس اتاق گورگان ، همچنین به ظرفیت منطقه آزاد اینچبرون اشاره کرد و گفت: امور اجرایی در این منطقه. اما کند است اتاق گورگان همچنین رابطه نزدیکی با منطقه آزاد Inchebron را تعریف کرده است. در اینجا ما پیشنهاد می کنیم که ما روی زیرساخت ها تمرکز کنیم و مشوق هایی را برای پیشرفت تعریف کنیم.

وی افزود: “به دلیل همکاری با ترکمنستان ، لازم است روابط مسافر فراهم شود و انگیزه ای برای واردات در منطقه اینچبرون تعریف کند.”

شهلا آموری ، رئیس اتاق آهواز ، به ظرفیت های منطقه آزاد در استان خوزستان اشاره کرد و گفت: با استفاده از ظرفیت توسعه اقتصاد دریایی ، تدوین سند استراتژیک هر منطقه آزاد به روشی جداگانه ، تعیین امتیازات خاص برای فعالان هر منطقه با توجه به محیط جغرافیایی ، استفاده از فن آوری های جدید در نظر گرفته می شود که از Export Proport استفاده می کند.

عضو مجلس نمایندگان ایران تعریف مکانیسم های قضایی را برای مناطق رایگان و مراکز داوری ویژه در نظر گرفت.

Abolfazl Hejazi ، عضو اتاق QOM ، از نوع رویارویی نامناسب قضایی با فعالان اقتصادی و سرمایه گذاران انتقاد کرد و گفت که این نوع درگیری ها باعث می شود پروژه ها به اتمام نرسند و وجوه هدر می رود.

عیسی مانسوری ، رئیس مرکز تحقیقات اتاق بازرگانی ایران ، گفت: “در آینده نزدیک ، ما برای سرمایه گذاران به ویژه از شرق آسیا و Türkiye برای تکمیل زنجیره های تولیدی در ایران با تقاضای زیادی روبرو خواهیم شد.” این تقاضا فرصتی مناسب برای مناطق رایگان است.

وی افزود: “در حال حاضر سه درخواست برای ایجاد یک تسویه حساب سرمایه گذاری خارجی وجود دارد که به مناطق آزاد منتقل نشده است.” ما می توانیم توافق نامه ها و ترتیباتی را برای هدایت این پروژه ها به مناطق آزاد در نظر بگیریم.

مانسوری ادامه داد: “ما باید امکان ارائه خدمات مالی ، آداب و رسوم و حمل و نقل را تسهیل کنیم تا این شهرک های سرمایه گذاری خارجی در مناطق رایگان مستقر شوند.”

رئیس مرکز مرکز تحقیقات ایران خاطرنشان کرد: یکی از دلایل اصلی عزیمت متخصصان از بخش دیجیتال به دلیل بی اعتنایی به امور زیرساخت ها و داشتن حساب های ایرانی برای شرکت های ایرانی است که این امر را برای فعالیت های خارجی امکان پذیر می کند. مناطق رایگان را می توان برای حل این موضوع برداشت. مکانیسم های پیشنهادی آماده هستند و می توانیم ارائه دهیم.

Keyvan Kashefi ، عضو اتاق بازرگانی ایران ، همچنین اظهار داشت که تعادل بین مناطق آزاد جدید و استفاده از ظرفیت واقعی بخش خصوصی در هیئت مدیره باید مورد توجه قرار گیرد. اگر دیدگاه دولت در مناطق باز شیوع داشته باشد ، اهداف کلان اقتصادی حاصل نمی شود و مناطق آزاد جدید کارآمد نخواهد بود.

معماری فرج الله ، رئیس اتاق بازرگانی ایران و رئیس اتاق سمنان نیز اظهار داشت: مناطق آزاد پایگاه دیپلماسی اقتصادی بخش خصوصی هستند. با این دیدگاه ، موقعیت بخش خصوصی تغییر می کند. بنابراین بهتر است شورای مشورتی بین مناطق آزاد و اتاق ایران تعریف شود. ما باید نقشه ای از بخش خصوصی و همکاری مناطق رایگان را تهیه کنیم و انتظار داشته باشیم که ثبات قوانین موجود در مجموعه منطقه آزاد باشد.

وی گفت: “هر دو بخش می توانند ایده هایی را برای ایجاد صندوق های سرمایه گذاری خصوصی ، تأمین مالی و همکاری ارائه دهند.”

سیاماک آلیشاهپور ، رئیس اتاق آبادان ، در مورد ضرورت طرح آرواندرود صحبت کرد و گفت: “مرز آبی در منطقه باید مشخص شود.” دریافت عوارض از کالاهای وارداتی منطقه آزاد آروند ، کاهش قایق های فعال در آبادان نیز موارد دیگری است که باید مورد بررسی قرار گیرد.

ما از اصلاحات و بررسی روند قانونگذاری به صورت رایگان و ویژه پیروی می کنیم

رضا ماورور ، دبیر عالی مناطق اقتصادی آزاد و ویژه ، گفت که کاهش سطح روابط منجر به افزایش ابهامات در مورد نیاز به تقویت سطح ارتباطات به طور سیستماتیک و برگزاری جلسات در مناطق مختلف آزاد می شود و گفت: “اگر این جلسات به صورت دوره ای در مناطق آزاد متفاوت برگزار شود ، امکان آشنایی با ظرفیت این مناطق معرفی می شود.”

او نگاهی به تغییرات در جهان و رویکرد کشورها برای رشد اقتصادی داشت و گفت: “تغییر در تعرفه ها محاسبه و فکر می شود.” با توجه به اینکه صنعت بخشی از الگوی امروز است و کشورها قصد دارند تعادل تجارت خود را کاهش دهند. اتاق ایران باید به عنوان یک اتاق فکر عمل کند و مسائل اقتصادی و رویکردهای جهانی را تحلیل کند.

ماسور در ادامه به مناطق آزاد و ظرفیت هایی که در این منطقه نهفته است ، اشاره کرد: دولت چهاردهم سعی کرده است سطح مداخله در مناطق آزاد را کاهش داده و مکانیسم را برای این امر تعریف کند. از طرف دیگر ، ما به دنبال تجدید نظر و تجدید نظر در فرایند قانونگذاری برای مناطق آزاد در رابطه با Majlis هستیم ، زیرا مقررات وجود دارد که با قانون مناطق آزاد مغایرت دارد.

وی در مورد لزوم ایجاد یک گروه کار برای حل مشکلات مطرح شده صحبت کرد و افزود: “مناطق آزاد از روز اول مبتنی بر تولید نبودند و این ویژگی تولید مربوط به مناطق خاص اقتصادی بود.” پس از آن ، ما با مناطق آزاد مستقر در چین متفاوت هستیم. بنابراین در مقایسه باید این اختلافات را در نظر بگیریم.

دبیر عالی مناطق اقتصادی آزاد و ویژه اظهار داشت که مناطق آزاد آماده پذیرش سرمایه گذاری در زمینه حل انرژی هستند ، تأکید می کنند: ما رویکردهایی را در مناطق آزاد شروع کردیم و اظهار داشتیم که هر سرمایه گذاری در نظر گرفته شده برای صادرات می تواند به مناطق آزاد برسد. ما شورای دیپلماسی اقتصادی را در مناطق آزاد تشکیل دادیم و بخش خصوصی در این گروه ها خالی از سکنه است.

وی تأکید کرد: ما در زمینه تقویت تجارت با کشورها ، سرمایه گذاری در انرژی و ایجاد شهرک های خارجی در مناطق آزاد کاملاً آماده هستیم.

ماورور توسعه محلی را به عنوان یکی از رویکردهای جدی مناطق آزاد توصیف کرد و افزود: “همراه با توسعه محلی ، ما همچنین اقتصاد کشور را در سطح کلان دنبال می کنیم.” ما برنامه ای برای بخش تحریم ها داشتیم و باید در مناطق رایگان سفارش و ثبت نام آماری را انجام دهیم. ما همچنین برای انبار اصلی محصول پیشنهاداتی ارائه دادیم. ما پیشنهاد کردیم که مالیات بر ارزش افزوده را در مناطق آزاد از بین ببریم. ما باید مشکل حاکمیت و دوگانگی حاکمیت را در مناطق آزاد از بین ببریم. ما باید به قانون مناطق آزاد احترام بگذاریم. این رویکردها وجود دارد و ما در تلاش برای دستیابی به آنها هستیم.

وی اظهار داشت که مناطق آزاد می توانند گروه های مشترک با اتاق های استانی همسایه را در ارتباط مداوم تعریف کنند.

در قسمت بعدی این جلسه ، مدیر عامل منطقه آزاد QESHM ، مدیر منطقه آزاد Anzali ، مدیر منطقه آزاد ماکو ، مدیر سازمان منطقه آزاد مازندران ، مدیر منطقه آزاد اینچبرون ، مدیر منطقه آزاد Dogharoon ، مدیر منطقه ویژه اقتصادی شیراز ، مدیر منطقه ویژه اقتصادی سلفیگان و مدیر عامل منطقه ویژه منطقه است. آنها انجام دادند

منبع: اتاق ایران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا