سیاست

جنبش دانشجویی باید حضور فعال و مداوم در مسائل کلیدی کشور داشته باشد

محمد اسکندری در گفت و گو با خبرنگار احزاب ایرنا درمورد مطالبات دانشجویان و دانشگاهیان از دولت با اشاره به حضور ضعیف جنبش دانشجویی در ارتباط با مسائل کشور اظهار داشت:‌ جنبش دانشجویی در اتفاقات و مسائل مهم کشور عملاً غایب و فاقد هرگونه موضعی است. اگرچه فعالیت‌های ظاهری مانند اطلاع‌رسانی در کانال‌ها و برگزاری جلسات انجام می‌شود، اما حضور مؤثر و موضع‌گیری در موضوعات کلیدی مشاهده نمی‌شود. این شامل مواردی مهمی همچون مذاکره با آمریکا، ناترازی انرژی، بودجه سالانه و سیاست‌های حمایتی دولت است.

جنبش دانشجویی در بسیاری از تصمیمات مهم کشور در صحنه حاضر نیست

وی با اشاره به عدم موضع‌گیری و نقش آفرینی جدی جنبش دانشجویی در مسائل مهم کشور افزود: جنبش دانشجویی در بسیاری از تصمیمات و مسائل مهم کشور سکوت کرده و در صحنه حاضر نیست. البته ممکن است در ایام روز دانشجو نطق‌هایی هم ارائه دهد اما مهم پیگیری مسائل است که جنبش در این زمینه ضعیف عمل می‌کند.

دبیر سابق جنبش عدالت‌خواه دانشجویی عنوان کرد: به عنوان مثال در ارتباط با چالش‌های اقتصادی، سیاست‌های رفاهی و موضوعات بین‌المللی مانند مذاکره با آمریکا، هیچ موضع‌گیری روشنی ارائه نداده است. این ضعف منجر به کاهش تأثیرگذاری آن شده است.

اولویت‌ها در زمینه مطالبه‌گری جابجا شده است

اسکندری با بیان اینکه آفتی که امروز شاهد آن هستیم، انحراف در زمینه مطالبه‌گری است و اینکه بعضا اولویت‌ها در زمینه مطالبه‌گری جابجا شده است، خاطرنشان کرد: اولویت‌های اصلی جنبش دانشجویی در مطالبه‌گری گم شده‌اند و به مسائل فرعی و کم‌اهمیت پرداخته می‌شود و به‌جای تمرکز بر مسائل بنیادین و حیاتی کشور، جنبش دانشجویی به موضوعاتی با تأثیر کم یا مواجهه‌های سطحی و احساسی روی آورده است.

وی با اشاره به عدم تطبیق جنبش دانشجویی با شرایط بحرانی کشور بیان کرد: با توجه به شرایط بحرانی کشور (مثلاً وضعیت جنگ اقتصادی و تحولات منطقه‌ای)، معتقدم که جنبش دانشجویی نتوانسته متناسب با این وضعیت، نقش جدی و مؤثری ایفا کند. اقداماتش بیشتر رسانه‌ای و نمایشی بوده و از عمق لازم برخوردار نیست در حالی که باید چیزی بیش از این باشد.

جنبش دانشجویی باید حضور فعال و مداومی در مسائل کلیدی کشور داشته باشد

دبیر سابق جنبش عدالت‌خواه دانشجویی با اشاره به لزوم بازنگری در رویکردها در جنش دانشجویی یادآور شد:‌ برای اثرگذاری بیشتر، جنبش دانشجویی باید حضور فعال و مداومی در مسائل کلیدی داشته باشد، مواضع خود را به‌وضوح بیان کند، و به‌جای پرداختن به مسائل حاشیه‌ای، به اولویت‌های اصلی کشور بپردازد.

اسکندری با اشاره به نقش رسانه‌ای و محدودیت‌ها در جنش دانشجویی تصریح کرد: فعالیت‌های جنبش دانشجویی در حد قاب‌های رسانه‌ای مانده و به عمق مسائل حیاتی، مثل شریان‌های اقتصادی و نقش دانشگاه‌ها در شرایط بحرانی و کمک به مدیران کشور برای حل مشکلات جامعه ، نپرداخته است. انتقادات به تمرکز بر مسائل فرعی، مانند انتصابات پرحاشیه در وزارت علوم، به جای توجه به نقش کلیدی این وزارتخانه در شرایط جنگی و بحران اقتصادی از این جمله است.

وی با اشاره به ظرفیت‌های مغفول وزارت علوم و دانشگاه‌ها افزود: دانشگاه‌ها و اساتید به‌دلیل ارتباطات گسترده با گروه‌های مرجع بین‌المللی، ظرفیت مهمی در دیپلماسی عمومی دارند که از آن به خوبی استفاده نشده است. انتظارات از وزارت علوم در شرایط جنگ نرم، مانند تعریف نقش دانشگاه‌ها و اساتید در این وضعیت، در مطالبات جنبش دانشجویی دیده نمی‌شود.

جنبش دانشجویی در زمینه گفتمان‌سازی عملکرد مناسبی نداشته است

اسکندری در ارزیابی خود از اجرایی‌نشدن کرسی‌های آزاداندیشی مورد تاکید رهبری گفت: گفتمان‌سازی، که از مطالبات رهبری از جنبش دانشجویی است به‌ویژه در مسائل کلیدی مانند اتفاقات اخیر در غزه و شرایط جنگی که کشور در آن قرار گرفته، جنبش دانشجویی به هیچ عنوان عملکرد مناسبی به‌ویژه در یکسال اخیر نداشته است.

دبیر سابق جنبش عدالت‌خواه دانشجویی ادامه داد: فضای گفت وگو میان دانشجویان برای بررسی مسائل ملی و بین‌المللی از جمله آینده کشور و محور مقاومت، کمرنگ است.

مساله‌محوری، مطالبه رهبری و جامعه از دانشجویان

اسکندری مطالبه دیگر رهبری و جامعه از دانشجویان را مساله‌محوری خواند و عنوان کرد: جنبش دانشجویی از رویکرد مسئله‌محور، که قبلاً بر موضوعاتی چون عدالت قضایی و عدالت رسانه‌ای متمرکز بود، فاصله گرفته است. این جنبش به‌جای حل مسائل اساسی، درگیر حواشی و سیاست‌زدگی شده است.

جنبش دانشجویی باید نقش‌آفرینی در حل مسائل اساسی، ایده‌پردازی و گفتمان‌سازی را تقویت کند

وی با انتقاد از عملکرد جنبش دانشجویی در کمک به حل مسائل مختلف کشور اظهار کرد: جنبش دانشجویی باید نقش‌آفرینی در حل مسائل اساسی، ایده‌پردازی، و گفتمان‌سازی را تقویت کند. عملکرد ضعیف این جنبش در مواجهه با مسائل مهم داخلی و بین‌المللی، از جمله شرایط جنگی کشور، قابل مشاهده است.

دبیر سابق جنبش عدالت‌خواه دانشجویی با اشاره به پیگیری ناقص مسائل اساسی از سوی جنبش دانشجویی تصریح کرد: جنبش دانشجویی که قبلاً مسائل مهمی مانند عدالت قضایی، عدالت در صدا و سیما و عدالت رسانه‌ای و اجتماعی را پیگیری می‌کرد، اکنون این موضوعات را رها کرده است و این مسائل به فراموشی سپرده شده‌ است.

اسکندری تاکید کرد: برای حل مسائل، نیاز به استمرار و رصد پیوسته وجود دارد، اما این جنبش پس از دستیابی به مصوبات اولیه، مسائل را به حال خود رها می‌کند. نمونه عملکرد موفق و ناکامی در تداوم آن افزایش ظرفیت پزشکی نمونه‌ای از موفقیت جنبش در مسئله‌محوری بوده که با پیگیری به مصوبه‌ای در شورای عالی انقلاب فرهنگی منجر شد اما عدم نظارت و حفاظت مستمر از این مصوبه منجر به عقبگرد در اجرای آن شد.

عملکرد نامطلوب جنبش دانشجویی در ارتباط با مساله غزه

وی با اشاره به اینکه جنبش دانشجویی در گفتمان‌سازی درباره مسائل کلیدی مانند غزه عملکرد مطلوبی نداشته است، گفت: گفتمان‌سازی از مطالبات کلیدی رهبری است که با وجود محدودیت‌های کمتر در این حوزه، به‌درستی انجام نشده است.

دبیر سابق جنبش عدالت‌خواه دانشجویی با اشاره به موضوع عقبگرد در رویکرد مسئله‌محوری در جنبش دانشجویی افزود: جنبش دانشجویی نه تنها مسائل کلیدی داخلی و بین‌المللی، مانند شریان‌های اقتصادی و مذاکره با آمریکا را پیگیری نمی‌کند، بلکه در مواردی از دستاوردهای پیشین خود نیز عقب‌نشینی کرده است. عدم حضور مستمر در مسائل باعث شده تا سایر بازیگران، دستاوردهای جنبش را خنثی کنند.

اسکندری با اشاره به موضوع افول در مسئله‌محوری و پیگیری موضوعات کلیدی از سوی جنبش دانشجویی بیان کرد: جنبش دانشجویی مسائل مهمی مانند عدالت رسانه‌ای و قضایی را رها کرده است، حتی در مواردی که پیشتر به موفقیت‌هایی دست یافته بود از این رو این عدم پیگیری باعث شده برخی دستاوردها به ضد خود تبدیل شوند و در وضعیت بدتری نسبت به گذشته قرار گیرد.

وی با اشاره به ضعف در درک موقعیت و حضور مؤثر جنبش دانشجویی خاطرنشان کرد: جنبش در شناخت موقعیت‌های فعلی و پاسخ به نیازهای زمان، عملکرد ضعیفی داشته است و به‌جای تمرکز بر مسائل اساسی مرتبط با شرایط جنگی یا موقعیت‌های بحرانی، به موضوعاتی چون آسیب‌شناسی دوره‌های آموزشی پرداخته که در موقعیت کنونی چندان اولویت ندارند.

دبیر سابق جنبش عدالت‌خواه دانشجویی با اشاره به عدم تحقق مطالبات اصلی رهبری بیان کرد: مطالباتی مانند گفتمان‌سازی، حضور در صحنه، مسئله‌محوری و درک موقعیت فعلی به‌درستی محقق نشده‌اند. قبل از ۷ اکتبر کشور در یک وضعیتی قرار داشت و بعد از ۷ اکتبر وارد شرایط و وضعیت جدیدی شدیم در حالی که مسائل ما هم باید متناسب با آن تغییر می‌کرد.

اسکندری به مطالبات مغفول‌مانده اشاره کرد و گفت: معنویت، توجه به علم و دانش و ترویج کتاب‌خوانی از جمله مواردی است که بارها مورد تأکید و جزو مطالبات رهبری بوده، اما همچنان در جنبش دانشجویی کم‌رنگ است.

رسالت اصلی برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی بر عهده خود دانشجویان است

وی با بیان اینکه کرسی‌های آزاداندیشی متناسب با همان بحث‌هایی است که در ارتباط با گفتمان‌سازی انجام دادیم، اضافه کرد: رسالت اصلی برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی بر عهده خود دانشجویان است و جز جنبش کسی نمی‌تواند آن را برگزار کند اما به‌طور جدی دنبال نمی‌شود و به شدت ضعیف است. در حالی که انتظار می‌رفت با توجه به شرایط فعلی کشور که کف دانشگاه پر از ابهام و تردید و سوال و انتقاد است به شکل خیلی جدی پیگیری شوند.

دبیر سابق جنبش عدالت‌خواه دانشجویی بیان کرد: مسائلی از قبیل فقر، مشکلات معیشتی، مشارکت سیاسی و مشارکت در انتخاب از جمله موضوعات بسیار متنوعی هستند که در کشور وجود دارد و اهتمام جنبش دانشجویی در این زمینه‌ها بسیار اندک بوده و در حد انتظار نیست و این انتقادات به جنبش دانشجویی وارد است سطح انتظارات از جنبش دانشجویی بیشتر از عملکرد نامناسب چندسال اخیر به‌طور ویژه بعد از ماجرای ۷ اکتبر است.

منبع : ایرنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا