حلاوت زیارت امام حسین(ع) با کتاب «اربعین؛ قبلهگاه اهل یقین»
تهران – ایرنا – نویسنده کتاب «اربعین؛ قبله اهل تقیم» عنصر معرفت را لازمه یک زیارت مقبول ذکر می کند و می نویسد: زائران حسینی باید در کربلا به زیارت پیامبر اکرم (ص) برسند. نور معرفت در ایام اربعین تا شیرینی روحی و باطنی زیارت کامل کامشان را شیرین کند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، هفته گذشته در اختتامیه دهمین دوره جایزه جهانی اربعین، ۴۵ اثر برگزیده در شاخه های عکس، فیلم، سفرنامه، کتاب، شعر، فضای مجازی و رمان معرفی و از خالقان این آثار تجلیل شد. . محمدعلی ارزیده او یکی از این برگزیدگان بود که در عرصه کتاب شایسته تقدیر شناخته شد.
کتاب «چهلم؛ قبله گاه اهل قین» نوشته برزیده توسط انتشارات شفیعی در ۴۰۲ صفحه از آثار این محقق و نویسنده است. وی در مقدمه کتاب نوشته است: ارزش و اعتبار و عظمت اربعین با کلام جاودانه حضرت امام حسن عسکری (ع) جلوه خاصی بخشید. آن حضرت در روایتی از زیارت اربعین به عنوان یکی از نشانه های اهل ایمان یاد کرده و با این مهم همه را تحت تأثیر قرار داده است; به طوری که نه تنها شیعیان، بلکه سایر فرقه ها نیز در برابر شکوه و عظمت اربعین سر تعظیم فرود آورده و با احترام و عزت به آن می نگرند.
وی افزود: اربعین بر اساس اسرار خاص، حقایق خاص و آثار چشمگیر آن ابعاد بسیار وسیعی دارد و به همین دلیل قبله محل یقین و محل ملاقات عاشقان حسینی شده است. به گونه ای که امروز همه دنیا شاهد راهپیمایی میلیونی شیعه و غیر شیعه برای زیارت امام حسین (ع) در این روز است. در این میان، اصل مهمی که در زیارت باید مورد توجه قرار گیرد، علم است.
این نویسنده افزود: در بیشتر روایات درباره فضیلت زیارت امام هدی (علیه السلام) به ویژه امام حسین (ع) عبارت «ارفع حقه» آمده است. عنصر معرفت در کنار عشق و علاقه، لازمه زیارت مقبول و ارزشمند است. پس شایسته است زائران پرشور حسینی در ایام اربعین با نور معرفت به زیارت مرقد مطهرش در کربلا مشرف شوند تا حلاوت معنوی و باطنی زیارت کامل، کام آنان را شیرین کند و آثار جاودانی را برایشان به ارمغان آورد.
ارزیده ادامه داد: بر همین اساس اهل معرفت به بیان مظاهر معرفت در زیارت توجه ویژه ای داشته اند. در همین راستا و با همین هدف و با حجم کم و در حد توان، این کتاب گردآوری شده و سعی شده مطالبی پیرامون حقایق اربعین از جنبه های لغوی، قرآنی، روایی، عرفانی، تاریخی ارائه شود. و دیدگاه ادبی در عین حال باید به برخی از فضائل، سیره و آثار زیارتی حضرت سیدالشهدا علیه السلام نیز اشاره کرد.
این کتاب در ۱۰ فصل تنظیم شده است و شامل موضوعاتی چون جایگاه عدد در معارف اسلامی و دیدگاه عرفانی، اربعین در قرآن، حدیث و عرفان، مظاهر عاشورایی اربعین، اربعین در افق کربلا، اعمال و آداب و رسوم و آثار زیارت اربعین جلوه های زیارت اربعین. حضرت زینب کبری (س) خورشید اربعین و اربعین در آیینه شعر است.
در بخشی از کتاب می خوانیم: سنت پیاده روی به زیارت امام حسین (ع) قدمتی به قدمت تاریخ تشیع دارد. این تشرف پیاده در زمان امام اطهر (ع) با وجود خطرات و سختی های فراوان و سخت گیری های حاکمان آن عصر، برای شیعیان اهمیت زیادی داشت و در انجام آن کوشا بودند، اما در سال های بعد، حاکمان حکومت های شیعی مانند آل بویه و صفویان با تسهیل این امر سعی در تشویق شیعیان به آن داشتند. علما و بزرگان شیعه مانند ائمه اطهار(ع) به اجرای این سنت حسنه توجه زیادی داشته اند. به عنوان نمونه مرحوم شیخ بهایی برای رواج فرهنگ زیارت پیاده در بین مردم در سال ۱۰۰۹ هجری قمری تصمیم گرفتند از اصفهان به مشهد بروند و پیاده به زیارت حضرت امام رضا علیه السلام رفتند.
زیارت کربلا با پای پیاده تا زمان مرحوم شیخ انصاری مرسوم بود و حتی نقل شده که ایشان بنا به نذر خود پیاده به زیارت امام رضا (ع) می رفتند. مرحوم آخوند خراسانی به همراه شاگردانش پیاده به کربلا مشرف می شدند. مرحوم میرزا حسین نوری در این امر بسیار کوشا بود و هر سال در روز عید قربان به همراه جمعی از زائران امام حسین (ع) از نجف تا کربلا پیاده می رفت و این سفر سه نفر بود. روز (صفحه ۱۸۷)
منبع : خبرگزاری ایرنا