دستان «تغییر اقلیم» در پشت پردهٔ تشدید چرخندهای حارهای
تهران- ایرنا- «تغییر اقلیم» از کلیدواژههای پرتکرار این روزهای جهان است که کارشناسان معتقدند عامل تشدید رویدادهای آب و هوایی از جمله چرخندهای حارهای (tropical cyclones) نیز هست.
به گزارش گروه علمی ایرنا از وبگاه فیز، چرخند حارهای یک سامانه جَوّی و توفانی بهشدت متلاطم و بهسرعت در حال چرخش است که مشخصه آن یک مرکز کمفشار، گردش جَوّی سطح پایین و بسته، بادهای قوی و آرایش مارپیچی توفانهای تندری است که باعث ایجاد بارندگی شدید و سنگین و افزایش ناگهانی و تند وزش باد میشود.
چرخندهای حارهای که به عنوان تیفون (typhoons) و توفَند (hurricane) نیز در سایر نقاط جهان شناخته میشوند، به تازگی در بسیاری از نقاط جهان خسارات زیادی به بار آوردهاند. توفند میلتون در عرض دو هفته پس از توفند هلن به آمریکا خسارت زده است. احتمال داده میشود تغییر اقلیم تأثیرات چنین رویدادهایی را تشدید کرده باشد.
در استرالیا، فصل چرخند حارهای (نوامبر تا آوریل) نزدیک است. اداره هواشناسی این کشور، به تازگی پیشبینی بلندمدت خود را برای این فصل منتشر کرد.
بر اساس این پیشبینی احتمالاً به طور میانگین ۱۱ چرخند در این منطقه شکل میگیرد که چهار مورد آن از سواحل استرالیا عبور میکنند اما، خطر چرخندهای شدید از حد متوسط بالاتر است.
پیشبینی اداره هواشناسی استرالیا با شواهد علمی مطابقت دارد که نشان میدهد تغییر اقلیم احتمالاً به وقوع چرخندهای حارهای کمتر اما شدیدتر منجر میشود. این چرخندها به احتمال زیاد باد و باران و سیل شدیدتری را به همراه خواهند داشت.
کارشناسان معتقدند باید برای مقابله با تأثیرات چرخندهای حارهای به روشی متفاوت از گذشته برنامهریزی و به این نکته توجه کرد که احتمالاً دفعات وقوع چرخندهای حارهای کاهش و شدت وقوع آن افزایش خواهد یافت؛ یعنی خطر وزش بادهای شدید، وقوع سیل و فرسایش سواحل بیشتر میشود.
منبع : خبرگزاری ایرنا