کتاب و ادبیات

روایت ایران از زنان تاثیرگذار

تهران- ایرنا- کتاب-مجله «روایت ایران: زنان تأثیرگذار» با استناد به روایت و عکس های تاریخی وقایع مهم را از زبان زنانی روایت می کند که در بطن حوادث بوده اند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، نخستین شماره از کتاب-مجله «روایت زنان تأثیرگذار ایران» به گفته حمید باباوند، سردبیر این اثر، تلاشی است برای نگاهی همه جانبه به حوزه زنان، از زبان مادران. شهادت به زنانی که از سازمان نفاق بیرون آمدند.

ویراستار در ابتدای این کتاب در مقاله ای با عنوان تاریخ، روایت و عقلانیت او نوشت: تاریخ روایت است. عده ای می خواستند اصل روایت را از تاریخ بگیرند تا علم بودن تاریخ را ثابت کنند که البته نتوانستند.

تاریخ روایت است و روایت نمی تواند بی طرف باشد. محال است راوی تاریخ معنایی برای میانه راه و فرعی داشته باشد. روایت تاریخ ناگزیر مغرضانه است. انتظار بی طرفی در روایت، نقض غرض است، همچنان که افزودن کلمات به واقعیت یا صفت سازی، نابجا و ناشیانه است.

تاریخ نگاری و روایت تاریخی ربطی به عقلانیت ندارد. عقلانیت یا منطق روایتی برای واقعیت است که مخلوق ذهن و آگاهی ماست، اما اتفاقی که افتاد، افتاد. نمی توان آن را به درک منطق شخصی و مدرن اضافه کرد. مورخ آینه واقعیت نیست، بلکه منشوری در دست دارد که سازمان دهنده است. عقلانیت روایت تاریخی مرهون بینش مورخ است. نمی توان انتظار داشت که تنها یک روایت از گذشته وجود داشته باشد. هر راوی روایت خود را می آفریند و هر روایتی رنگ نگاه راوی و بوی مرکب او را دارد.

تاریخ تکرار نمی شود، این راوی است که واقعیت را به گونه ای سامان می دهد که در چشم خواننده و گوش شنونده تکرار شود. با این حال، تاریخ به شیوه‌ای بی‌رحمانه ادامه می‌یابد، حتی زمانی که راوی با خوشحالی روایت می‌کند و برای ناتمام‌ها پایان می‌دهد. تاریخ همیشه ناتمام و ناپایدار است. بالا و پایین آن غافلگیر کننده است و اینجاست که عقل در برابر واقعیت روزمره شکست می خورد.

«روایت ایران» بدون ادعای بی طرفی صادق است. قصه گو و تصویرگر بدون ادعای منحصر به فرد بودن. اما ما معتقدیم که خاص است و تجربه نشده است.

امیدواریم این رویه را حفظ کنیم و چنان خط محکمی ایجاد کنیم که در غیاب ما حتی اگر روایات مختلف نقل شود، خط صداقت و طراوت پاک بماند.

«روایت ایران» در گام اول شامل ۳۰ روایت است. «همیشه دل نگران» زندگی نیراسادات احتشام رضوی همسر نواب صفوی اثر مریم راهی «همنشین قهرمان هزار چهره مبارزه» به روایت کبری سیل سپور همسر شهید اندرزگو. سال‌های تاریک» به روایت پروین صالحی از زیر چاقوی اعدام، “رفح در چهار روایت”، “سایه ها – قانون بثینه”، “لحظه های راز” روایت صمیمانه مریم کاظم زاده از جنگ و انقلاب، “خیابان تا صبح بیدار بود” تاریخ شفاهی دختران دانش آموز پیرو خط امام، “من اطاقه هستم”. روایت سهیلا مالکی از زنی که برای ادامه مبارزه نام خانوادگی شوهرش را انتخاب کرد و رجایی شد. “جنگ ناخواسته” گزیده ای از کتاب برای همیشه ایستاده درباره خاطرات احمد متوسلیان در مریوان، نوشته فاطمه وفایی زاده، انتشارات موسسه ایران، «بازگشت به خانه» گزیده ای از کتاب جستارهایی از زندگی شهید سید محمدعلی جهان آرا، نوشته علی اکبری مزدآبادی و عروس ایران» یکی از روایت های این کتاب است. دادن

چاپ اول «روایت ایران» در ۴۰۸ صفحه توسط مؤسسه فرهنگی ایران منتشر شد.

منبع : خبرگزاری ایرنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا