«روح علمی تخیلی»؛ ماجراجویی دو شاعر جوان آمریکای لاتین در یک گونه ادبی
تهران- ایرنا- «روح علمی تخیلی» یکی از آثار روبرتو بولانیو، نویسنده شیلیایی است که روایتگر زندگی دو شاعر سرگردان در مکزیکوسیتی و ماجراجویی آنها در ژانر علمی-تخیلی است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، «روح علمی تخیلی» در سال ۱۳۶۳ نوشته شد اما پس از مرگش. روبرتو بولانیو این رمان حول ماجراهای دو شاعر جوان میچرخد که در مکزیکوسیتی سرگردان هستند و عشقی بیمارگونه به شعر و داستانهای علمی تخیلی دارند. این اثر روایتی از هیجان، بدنامی، ماجراجویی و تلاش برای خلق واقعیت از رویاهاست.
«روح علمی تخیلی» پیش نمایشی از تکامل سبکی است که بولانیو سرانجام با آن شناخته شد و مقدمه ای برای آن دسته از مخاطبانی است که با هیجان داستان های روبرتو بولانیو و آثار سرکش و شورانگیز این نویسنده آشنا نیستند. .
در بخشی از داستان می خوانیم:
خیالات و روزهای خیالی از ذهن جان گذشت. به سرعت گذشتند؛ یک آه سریع خان روی زمین افتاد. عرق کرده بود و از درد زوزه می کشید. این را هم بگویم که با دست چیزها را نشان می داد. حرکات تند می کرد و بعد از هر حرکت خشک می شد. انگار می خواست به من نشان دهد که چیزی روی سقف است. انگشت اشاره اش را بالا آورد و با آهستگی خشمگینی پایین آورد. “چی شده؟” من پرسیدم. خان گفت: “هی! درد داره! موش ها! موش های کوهستانی! سپس گفت: «هی! ای! بیا!” دستش را گرفتم و بلندش کردم، اینجا بود که فهمیدم نه تنها از عرق خیس شده بود، عرق سردی هم توی سرش بود، می دانم باید سریع به دکتر اطلاع می دادم، اما هاسم گفت که نه. دوست دارم تنها باشم
یا شاید خودم می ترسیدم بیرون بروم (آن شب فهمیدم شب چقدر طولانی است). راستی الان که فکر می کنم اصلا برای خان مهم نبود که بمونم یا برم دکتر نمی خواست. پس گفتم: زنده بمان! شما مثل شاهزاده یک رمان احمقانه هستید. اگر آینه داشتم برایت می آوردم اما ندارم. پس به من اعتماد کن و سعی کن آرام باشی. نمیخواهم جلوی چشمان من بمیری.» بعد از اینکه مثل رودخانههای نروژ خیس و عرق کرده بود، زیر لب گفت: «سقف اتاق ما پر از موشهای جهشیافته است، صدایشان را نمیشنوی؟ “ صفحه ۱۳.
شبح علمی تخیلی یکی از اولین رمان های تکمیل شده بولانیو بود و منتقدان آن را پیش درآمدی برای کارآگاهان وحشی می دانند. این اثر در سال ۱۹۹۸ منتشر شد و روایتی از حلقه شاعران رادیکال مکزیکی است. این اثر جایزه معتبر «رومولو گای گوس» را که معادل جایزه «بوکر» برای آثار اسپانیایی زبان است، برای بولانیو به ارمغان آورد و او را پس از خدایان ادبی این منطقه از جمله غول ادبیات آمریکای لاتین ساخت. کارلوس فوئنتس، گابریل گارسیا مارکز و ماریو بارگاس یوسا او متولد شد و در زندگی کوتاه ۵۰ ساله خود به جای اینکه روی شانه های آنها بایستد، بالای سر آنها ایستاد.
شهرت ادبی او با انتشار رمان ۲۶۶۶ در سال ۲۰۰۴ و پس از مرگش جهانی شد. این اثر که در سالهای پایانی زندگی بولانیو نوشته شد، در آمریکای لاتین و بعدها در اروپا و سایر نقاط جهان با استقبال گستردهای مواجه شد.
به این ترتیب بولانیو به یکی از نام های مطرح دنیای ادبیات بدل شد که در عمر کوتاه خود با نوشتن آثاری درخشان، تاریخ ادبیات جهان را تغییر داد.
«روح علمی تخیلی» با ترجمه محمد جوادی انتشارات تندیس ۲۰۰ صفحه منتشر کرده است.
منبع : خبرگزاری ایرنا