کتاب و ادبیات

رونمایی از دو کتاب و بحثی پیرامون ایران و روسیه در نمایشگاه کتاب

Tehran- Irna- همزمان با رونمایی از دو کتاب در مورد روسیه در نمایشگاه بین المللی ۳۶ کتاب بین المللی تهران ، کارشناسان در مورد روابط مدرن و مدرن بین تهران و مسکو و فراز و نشیب های آن صحبت کردند.

با توجه به جلسه دوم گروه فرهنگی کتاب و دیپلماسی با رونمایی از دو کتاب در هیئت انتشارات وزارت امور خارجه در نمایشگاه بین المللی کتاب بین المللی تهران سی ، معاون وزیر امور خارجه سابق عباس ملکی. جهانگیر کارامیاستاد و محقق دانشگاه ، الهه کولی استاد دانشگاه تهران و محقق و کاظم جلال از سفیر ایران در روسیه رونمایی شد.

عباس ملکی ، نویسنده دو کتاب ، “دیپلماسی انرژی مدرن روسیه و ایران” و “محله های ایران” ، گفت که روسیه پیش از این چهار اثر مستقل را در زمینه انرژی منتشر کرده است و می گوید: “بر خلاف مفهوم مردمی ، روسیه کشوری قدرتمندی است که نه تنها در ارتش و امنیت بلکه در سیاست های انرژی نیز درگیر بوده است.”

وی ادامه داد: ساختار تاریخی و قومی روسیه. از جمله غلظت قدرت در دو مرکز اصلی یعنی مسکو و سن پترزبورگ ، این نقش اساسی در شکل گیری الگوی حاکمیت کشور داشته است. این دو شهر نه تنها مراکز سیاسی و فرهنگی بلکه بازیکنان اصلی در سیاست انرژی روسیه هستند.

معاون وزیر امور خارجه پیشین با اشاره به اهمیت نقش آکادمی علوم روسیه در طراحی مدل های با محوریت انرژی ، گفت: “ایجاد برنامه های دکترا با تمرکز بر امنیت انرژی در سایه امنیت ملی روسیه نشان دهنده دیدگاه عمیق آن از سیاست انرژی است.” این الگوی همچنین می تواند برای کشور ما مفید باشد.

ملکی ، استاد دانشگاه و نویسنده کتاب “فصل بحران” در کتاب “ایران و محلات” ، ضمن ارائه تحلیلی از آثار قبلی و کتاب جدید ، گفت: “در آثار قبلی ، مستندها تلاش شده اند تا با دقت بیشتری محققان و سیاست گذاران را ارائه دهند.”

وی با تأکید بر همپوشانی موضوعات در انرژی ، امنیت و سیاست خارجی ، افزود: “کتاب حاضر همچنان یک الگوی تحلیلی را برای درک بهتر سیاست انرژی با رویکرد اقتصاد سیاسی ارائه می دهد.”

جهانگیر کارامی ، محقق روابط بین الملل و عضو گروه مطالعات روسیه ، همچنین گفت که این کتاب با تمرکز بر روی یک منطقه علمی حساس و نسبتاً غفلت شده در ایران ، انرژی در روسیه ، توانسته است یک خلاء قابل توجه را در ادبیات تخصصی کشور و مباحثی از قبیل ساختار نفت ایرانیا و شرکت های شرکت های نفت و گاز ، شرکت های نفتی و شرکت های نفت و گاز ، پر کند.

استاد دانشگاه همچنین از دیدگاه تاریخی روسیه به روسیه اشاره کرد و اظهار داشت که برخی از سخنرانان با اشاره به دیدگاه منفی ریشه روسیه در فضای نخبگان ایران ، تأکید کردند که بخش مهمی از این نگرش ها ناشی از وقایع تاریخی تلخ ، روایت های رسانه های غربی و عدم آگاهی از تحولات روسیه است.

کارامی ادامه داد: روسیه امروز دیگر دوره تزار یا حتی اتحاد جماهیر شوروی سابق نیست. با این حال ، نخبگان ما گاهی اوقات با یک ذهنیت تاریخی به آن نگاه می کنند و این مانعی برای توسعه روابط واقع گرایانه است.

کتاب دکتر مالکی قابل توجه است که سعی در ارائه نگاهی علمی و غیر ایدئولوژیک به روسیه و سیاست انرژی آن دارد. ظاهری که می تواند پایه و اساس تصمیمات دقیق تر در سیاست خارجی کشور باشد.

کمبود منابع بومی مطالعات روسی

رویترز فعالیتهای علمی غیرنظامی در توسعه علوم سیاسی و دیپلماسی انرژی ، کولئی گفت: “نقش دکتر مالکی در تولید منابع دانشگاهی و ترویج روابط علمی ایرانی با سایر کشورها برجسته است. متأسفانه هنوز شکاف بین زمینه تحقیق و تصمیم گیری وجود دارد و این شکاف در عمل پر نمی شود.

وی با انتقاد از عدم دسترسی به منابع بومی روسیه و عدم سفرهای مطالعه برای محققان ، گفت: “دکتر مالکی یکی از معدود استادانی است که هم تجربه تحقیق دانشگاهی و هم فرصت های میدانی دارد.” این ترکیب ارزشمند باعث افزایش کیفیت علمی کتاب شده است.

کولا همچنین به ضعف استفاده از منابع داخلی و شرکای علمی در زمینه مطالعات روسیه اشاره کرد و گفت: یکی از نقاط ضعف رایج در نوشتن دانشگاهی در ایران این است که محققان از منابع کمتری استفاده می کنند. در حالی که این همکاری برای توسعه دانش بومی ضروری است.

وی همچنین به دوره تاریخی مطالعات روسیه در ایران پرداخت و خاطرنشان کرد: قبل از انقلاب ، جنبش چپ در ایران به طور گسترده ترجمه و منتشر شده در روسیه. پس از انقلاب ، این روند متوقف شد و فقط از دولت احمدی نژاد بود که رویکرد مستشرق در سیاست و تحقیقات احیا شد.

با اشاره به محتوای کتاب جدید ، Colai نقش انرژی را در کلید سیاست خارجی روسیه در نظر گرفت و گفت: “در دوره اتحاد جماهیر شوروی ، خطوط انرژی مانند بند ناف حیاتی بودند.” اما در دوران پوتین ، انرژی به اهرم دیپلماسی و ابزاری برای قدرت تبدیل شده است. امروز ، روسیه خود را به عنوان یک ابرقدرت انرژی معرفی می کند و از منابع گازی خود به عنوان سلاح ژئوپلیتیکی ، حتی در برابر کشورهای نزدیک مانند بلاروس استفاده می کند.

ایران رقیب روسیه در بازار انرژی آسیای میانه است ، اما به دلیل سیاست نامتعادل ، نتوانسته است از ظرفیت ژنتیکی خود بهره مند شود.

کولا با اشاره به صحت زبانی در نوشتن کتاب گفت: “این کار در نوشتن نیز ارزشمند است.” بسیاری از کتابهای دانشگاهی به معیارهای و تفسیرهای بومی فارسی توجه نمی کنند ، اما در این کتاب سعی شده است از کلمات دقیق و غیرعادی جلوگیری کند.

سفیر جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه ، در جلسه زیر از کتاب جدید دکتر عباس ملکی ، با تأکید بر نویسنده کتاب و افکار ارزشمند خود ، ستایش کرد و تأکید کرد: وقتی روابط ایران -روسیه به وجود می آید ، برخی از گزاره های مهم را باید در نظر گرفت.

کاظم جلالوی با اشاره به تجربیات وی از پنج سال در روسیه و مشاهده تحولات ، گفت: “ما به وضوح دیده ایم که موضوعات زیادی در مورد دانش روسیه وجود دارد ، اما متأسفانه جنبش نخبه ما بسیج نشده است و جریان اجرایی کشور پیگیری لازم را ندارد.” دولت ها تغییر کرده اند اما کارها انجام نشده است.

وی گفت: “رسانه ها و نخبگان باید با هم حرکت کنند.” به عنوان مثال ، کریدور شمال غربی ، که برای کاهش فاصله و تسهیل انتقال کالا از شرق آسیا به اروپا از سال ۲ تشکیل شده است ، در سال ۶ به بهره برداری رسید ، شاخه شرقی و میانه را به پایان رساند و امیدواریم با ساخت راشت راشت آستارا ، شاخه غربی خود را تکمیل کنیم.

جلالی گفت: “امروز ، روسیه برای عبور از کالاهای خود به دسترسی به دریای سیاه نیاز دارد ، اما غرب متوجه شده است که باید از کالاهای روسی جلوگیری شود.” روسیه اکنون در چنگال های غربی گرفتار شده است ، زیرا Türkiye تنها کشوری است که راه را به طور کامل پیدا نکرده است ، و اگر چنین است ، روسیه دچار خفگی ژئوپلیتیکی خواهد شد.

سفیر ایران مجدداً تأکید کرد: “حال این سؤال است که آیا روسیه منتظر مسیر ژئوپلیتیکی ایران است یا آیا این مسیر دیگری خواهد بود؟” پاسخ واضح است ؛ روسیه صبر نمی کند و به مسیر افغانستان توجه کرده است. اما ما باید به منافع خودمان نگاه کنیم ، و توسعه کریدور شمال -جنوب یک ضرورت غیرقابل انکار برای ما است. این مسیر می تواند امنیت و توسعه ما را افزایش دهد ، ضمن اینکه باعث افزایش وابستگی روسیه به ایران می شود ، که در نهایت امنیت ما را فراهم می کند.

وی با اشاره به برخی از موانع داخلی در ایران برای تحقق این مسیر ، گفت: در روز اول مذاکرات ، روسیه صریحاً اعلام کرد که کالاهای آن برای عبور از ایران نیاز دارد ، اما ایران ظرفیت لازم را ندارد و برای بهبود و توسعه ظرفیت خود در طی سالها اقدامی مؤثر انجام نداد.

جاللی در ادامه به بررسی تحولات روسیه و غرب گفت که پوتین قبل از جنگ اوکراین به ایالات متحده پیشنهاد داده بود تا ناتو شود ، اما ایالات متحده این درخواست را رد کرد. وی حتی اظهار داشت که می خواهد روسیه عضو اتحادیه اروپا در کنار غرب باشد. با این حال ، ایالات متحده با این پیشنهادات مخالفت کرد. سرانجام ، پوتین نتیجه گرفت که اگر همکاری با غرب شکست بخورد ، وارد جنگ می شود.

اگرچه توجیه این جنگ برای روسیه از نظر اخلاقی دشوار است ، اما در واقعیت ، اقتصاد روسیه آسیب دیده و حتی رشد قابل توجهی را تجربه کرد.

سفیر ایران در روسیه ، با انتقاد از رویکرد ایالات متحده ، گفت: “ایالات متحده پیام به کشورها می دهد:” یا بنده ما باشد یا دشمن ما. این دیدگاه کشوری مانند روسیه را به دنبال داشت که زمانی به دنبال همکاری با غرب بود و مسیر خود را برای رویارویی تغییر می داد.

محله روسیه و نیاز به ایران ، علت نزدیکی تهران با مسکو

جلال با اشاره به نزدیکی ایران و روسیه ، گفت: “آنچه ما را به روسیه نزدیک می کند ، عنصر محله روسیه و نیاز به ایران است.”

همچنین ، رویکرد متضاد هر دو کشور با ایالات متحده ، این سیاست ها را تراز کرده است. اما لازم به ذکر است که ایالات متحده نمی خواهد ایران انتقال انرژی روسیه به اروپا باشد و از آن جلوگیری می کند.

در این جلسه ، جلالی فراز و نشیب های روابط ایران -روسیه را بازداشت و شرایط فعلی روسیه و روابط وی با ایران را تجزیه و تحلیل کرد. وی سپس به سؤالات مخاطب پاسخ داد.
در دوم جلسه کتاب و دیپلماسی میهمانان مختلف مقامات دانشگاهی ، رسانه ای و دولتی ، از جمله دکتر محمد رضا نوروزاده ، معاون وزیر راهنمایی و تعداد زیادی از دیپلماسی و دوستداران کتاب حضور داشتند. سری کتاب و دیپلماسی هر روز در نمایشگاه کتاب تهران در نمایشگاه کتاب تهران برگزار می شود.

نمایشگاه بین المللی کتاب بین المللی تهران از ۱-۸ ماه مه با شعار “خوانده شده برای ایران” در مسجد امام خمینی برگزار می شود. همزمان با بخش In -Person از نمایشگاه کتاب تهران ، بخش مجازی نمایشگاه در سیستم Book.icfi.ir این کار را برای کسانی که علاقه مند به Book.icfi.ir هستند ، امکان پذیر کرده است.

منبع : خبرگزاری ایرنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا