سفر به جمهوری آذربایجان؛ تقویت مسیر اعتماد و همافزایی منطقهای و همسایگی
این سفر در شرایطی اتفاق می افتد که روابط بین تهران و باکو ، با وجود برخی از فراز و نشیب های سیاسی و امنیتی ، همیشه از مشترکات تاریخی و فرهنگی حمایت غنی داشته است. ایران و جمهوری آذربایجان ، علاوه بر نزدیکی جغرافیایی ، دارای وابستگی عمیق خانواده و اجتماعی هستند که روابط این دو همسایه را فراتر از روابط رسمی بین دولت ها ، به روابط “خویشاوندی” مبتنی بر اعتماد متقابل تبدیل کرده است.
یکی از مؤلفه های اصلی این سفر باید در چارچوب سیاست خارجی متعادل جمهوری اسلامی ایران مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. سیاستی که در تلاش است تا ضمن تقویت روابط با کشورهای مختلف در سراسر جهان ، روابط با کشورهای همسایه و منطقه را در اولویت قرار دهد. سفر رئیس جمهور از باکو با تعامل سطح بالای دولت با کشورهای آسیای میانه مانند ترکمنستان و تاجیکستان و عراق قبلی که نشان دهنده عزم چهاردهمین دولت برای معماری مدرن در روابط منطقه ای و محله است ، ادامه دارد.
جمهوری اسلامی ایران همواره به این اصل پایبند بوده است تا روابط خود را با همسایگان بر اساس منافع مشترک و صرف نظر از تأثیر عوامل شخص ثالث دنبال کند. در مواجهه با تحولات در قفقاز جنوبی ، تهران همچنین سیاستی برای عقلانیت ، احترام به یکپارچگی ارضی کشورها و حمایت از صلح پایدار در منطقه اتخاذ کرده است.
این سفر و مکالمات پیش رو می تواند مسیری جدید برای گسترش روابط ایران -ازربایجان با پتانسیل های بسیاری فراهم کند. از جمله توجه و تقویت همکاری های استانی بین دو کشور به گونه ای که ساکنان استان های همسایه بتوانند از آن بهره مند شوند.
همچنین مواردی از قبیل بازگشایی مرزهای مشترک که از زمان شیوع کرونا محدود شده اند ، دارایی دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در جمهوری آذربایجان و پیگیری قانونی پرونده های کنسولی بر اساس گفتگو خواهد بود.
یکی از مهمترین موضوعات کنسولی بین دو کشور ، حادثه ناگوار سفارت آذربایجان در تهران است که جمهوری اسلامی ایران همواره اظهار داشته است که اصول دیپلماتیک و امنیت آژانس های خارجی لازم خواهد بود.
رابطه ایران و جمهوری آذربایجان عمیق تر از چارچوب های رسمی و دیپلماتیک ریشه دارد. خاطرات مشترک تاریخی و آیین های نزدیک ، ترازهای دینی و شبکه های اجتماعی خویشاوندی بین مردم دو کشور ، به خودی خود زمینه ای برای درک و هم افزایی فراهم می کند. چنین پیوندهایی در سطوح حساس می تواند به نیرویی برای غلبه بر سوء تفاهم ها و ادغام همکاری پایدار بین دولت ها تبدیل شود.
به طور کلی ، مراجعه به دکتر پزشکی به جمهوری آذربایجان باید یک گام عملی و محاسبه شده در تقویت روابط دو جانبه ، تحکیم ثبات منطقه ای و محله و بهره برداری از ظرفیت های مشترک دو کشور باشد. ظرفیتی که می تواند در صلح ، امنیت و توسعه پایدار در قفقاز جنوبی خدمت کند.
* سخنگوی دولت
منبع : ایرنا