کتاب و ادبیات

شیون فومنی فرصت چندانی برای ارائه آثارش نداشت

تهران-ایرنا- فرزند شیون فومنی با بیان اینکه پدرش فرصت چندانی برای ارائه آثارش نداشت، افزود: او به دنبال تولید، تهیه و خلق آثار بود و به همین دلیل در فضای اجتماعی کمتر فرصتی برای ارائه پیدا کرد. دیدگاه او در شعر

به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، شیون فومنی او یکی از چهره‌های معروف و نامدار فرهنگی شعر ادبیات گیلکی است و بر اساس آثاری که از خود به جای گذاشته، در شعر و ادبیات معاصر به عنوان شاعری دو زبانه (گیلکی و فارسی) شناخته می‌شود. شیون فومنی به گفته منتقدان و صاحب نظران ادبی یکی از قله های شعر گیلکی در عرصه شعر است و از شاعران محبوب و محبوب شمال کشور به شمار می رود. اشعار گیلکی شیون به شعر مخاطب معروف است و گنجینه ای از ذخایر ادبی گیلان به شمار می رود.

اشعار گیلکی شیون به عنوان شعر مخاطب شناخته شده و گنجینه ای از ذخایر ادبی گیلان به شمار می رود.

از سوی دیگر شیون فومنی یکی از شاعران صاحب سبک و صاحب نام در شعر فارسی است. آثاری که از وی در عرصه شعر فارسی به یادگار مانده است نشان می دهد که وی یکی از چهره های موفق و تاثیرگذار در عرصه غزل معاصر است. از او آثار ارزنده‌ای در قالب‌های دیگر شعر فارسی از جمله کلاسیک، سپید و آزاد به جای گذاشته است.

آن سوی چهره شیون، در کنار شعر گیلکی و فارسی، ترانه سرایی اوست. ترانه های او از دهه ۵۰ تا کنون به یادگار مانده است. روی ملودی آهنگسازان کلام می گذاشت.

شیون در ۱۲ آذر ۱۳۲۵ در فومن به دنیا آمد. وی معلم بود و در زمینه آموزش و پرورش فعالیت می کرد و پس از یک دوره بیماری مزمن کلیوی در ۲۳ شهریور ۱۳۷۷ در تهران دار فانی را وداع گفت.

حامد فومنی پسر شیون فومنی متولی آثار وی است و خبرنگار ایرنا گفت وگویی با وی داشته است که در ادامه می خوانید.

شیون فومنی فرصت زیادی برای ارائه آثارش نداشت

حامد فومنی فرزند شیون فومنی

از شخصیت شاعر تنها آثار شاعر باقی مانده است

پس از درگذشت شیون فومنی چه اقداماتی برای زنده نگه داشتن یاد وی انجام دادید؟

از زمان حیاتش و پس از درگذشتش، این وظیفه را بر خود احساس کردم که در جمع آوری، ویراستاری و تحقیق آثارش کوشاتر باشم، زیرا خود شیون کمتر فرصت ارائه آثارش را داشته و شاید به عنوان شاعری که در شمال کشور تا این حد محبوب است. . کمترین مصاحبه مطبوعاتی را از او داشته باشیم. او به دنبال تولید و تهیه و خلق آثار بود و به همین دلیل در فضای اجتماعی کمتر فرصتی برای ارائه دیدگاه خود در شعر پیدا کرد. هر چه در یاد و خاطره شخصیت شاعر باقی می ماند، مبدأ، آغاز، پایان و اساس اثر، آثار شاعر است که می تواند به جامعه و گذر تاریخ نشان دهد که در آن زمان و دوره ای که در آن چه اندیشه ها و پیام هایی دارد. خالق اثر زندگی کرد.

من در صحبت هایم از واژه پدر برای او استفاده نمی کنم، چون وقتی فرهنگیان وارد تاریخ ادبیات می شوند فارغ از مالکیت خانوادگی هستند.

به همین دلیل در سال ۱۳۹۵ بنیاد فرهنگی شیون فومنی را به ثبت رساندم، این بنیاد در راستای نشر آثار، حفظ و اشاعه آنها و تدوین دیدگاه های ادبی شیون فعالیت می کند.

بنیاد فرهنگی شیو فومنی فیلم مستندی از این شاعر ساخته است. فیلم مستند پرتره شیون فومنی با عنوان دره پروانه ها در بنیاد شیون فومنی و کارگردان این فیلم مستند ساخته شده است. کاوه بهرامی مقدم او فیلمی ساخت و در ماه های گذشته در خانه هنرمندان اکران شد. این مستند برگزیده سینمای حقیقت و در جشنواره رشد شرکت کرد. فیلم مستند «دره پروانه» از سوی هیئت داوران کانون دانش آموختگان مرکز آموزش فیلمسازی باغ فردوس به عنوان فیلم برگزیده جشنواره سینما حقیقت انتخاب شد.

تحقیق این فیلم بر عهده من بود و در آن به جنبه های مختلف شخصیت فردی، اجتماعی و ادبی شیون پرداخته شد و در این فیلم مستند نشان داده می شود که شیون شاعری است که نگاهی انسانی دارد و فراتر از بوم و بوم است. نسبت به انسان البته شیون هنوز جای کار دارد.

من در صحبت هایم از واژه پدر برای او استفاده نمی کنم چون وقتی فرهنگیان وارد تاریخ ادبیات می شوند فارغ از مالکیت خانواده هستند و به عنوان یک فعال فرهنگی با آثار او قدم می زنم و سعی می کنم بدون توجه به خانواده با او برخورد کنم. پیش داوری ها

شیون فومنی فرصت زیادی برای ارائه آثارش نداشت

شیون فومنی شاعر و ترانه سرا است

سعی می کنم تمام آثار شیون را منتشر کنم

آیا شیون فومنی آثاری دارد که هنوز منتشر نشده باشد؟

تاکنون آثار متعددی از شیون فومنی منتشر شده است. او آثار متنوعی از خود به جای گذاشت و به همین دلیل بنیاد فرهنگی شیون فومنی تأسیس شد تا با توجه به تنوع آثار فومنی به چاپ برسد. تاکنون کتاب ها و آلبوم های صوتی مختلفی از شیون منتشر شده است.

آلبوم های گیلکی شیون فومنی که در آن اشعار گیلکی خود را می خواند، با عنوان «گیله اوخان» به معنای «پژواک گیلان» منتشر شده است.

شیون در زمان حیاتش اشعار او را می خواند. آلبوم های گیلکی شیون فومنی که در آن اشعار گیلکی خود را می خواند با عنوان «گیله اوخان» به معنای «پژواک گیلان» منتشر شد و در زمان حیاتش ۶ نوار کاست خوانده شد.

شماره هفتم «گیله اوخان» را بعد از رفتنش خواندم، چون خودش ترانه سرا بود آلبومی با ناصر مسعودی خواننده معروف گیلانی به نام هلاچین به معنی تاب، تلفظ من، آهنگسازی است مسعود لاهیجی و تنظیم رضا فدایی ارائه کردیم آلبوم «عاشق شدم و آفتابی شد» آلبومی است که در آن ۱۶ غزل فارسی شیون با تلاوت های او به یادگار مانده است.

کتاب های «پیش پای برگ»، «یک آسمان پرواز»، «کوچه باغ حرف» از اشعار فارسی شیون هستند که در گذشته منتشر شده اند و در ادامه انتشار آثار، دیگر کتاب های شعر فارسی شیون با عنوان : «از تو تا تو» و «رودی در بهار» را گردآوری و منتشر کرده ام و هنوز آثار مختلفی در اشعار و ترانه های گیلکی دارد که بعد از آن به آن خواهم پرداخت. دیگری

تاکنون قسمت هایی از آثار شیون منتشر شده است و سعی می کنم همه آثار او را منتشر کنم.

دید شیون جهانی بود

زندگی مشترک با شیون چطور بود؟

شیون در شناسنامه، میرا احمد فخری نژاد او را با تخلص شعری شیون به شیون فومنی می‌گویند. شیون معلم بود و در همزیستی با شیون با معلم شاعر و شاعر معلم روبرو بودم. این دو با هم فرق دارند. نوع نگاه او به جهان، نگاهی به جهان و روح بود. نگاه معلمش به فرزندانش و فرزندانی که در مدرسه و جامعه با او درس می‌خواندند، همیشه از ویژگی‌های شیون بود و در کل نگاه شیون نگاهی جهانی بود.

شیون معتقد بود که با حفظ ارزش ها و سنت های بومی و محلی باید به فرهنگ ملی ارج نهاد

او به عنوان یک شاعر بومی گرا به مسائل به صورت جهانی می نگریست. افق دید شیون وسیع بود و به همین دلیل به مطالعه شعر فارسی پرداخت تا بتواند مخاطبان بیشتری داشته باشد و بتواند پیام های انسانی و ارزش های فرهنگی خود را در شعر فارسی به سایر اقوام منعکس کند. به همین دلیل شیون معتقد بود که با حفظ ارزش ها و سنت های بومی و محلی. او باید برای فرهنگ ملی ارزش قائل شود.

شیون فومنی در شعر گیلکی صاحب مقام و مقامی شد و به فراگیری فرهنگ ملی و زبان فارسی پرداخت، زیرا معتقد بود انسان امروز باید با همه انسان ها در ارتباط باشد و بتواند پیام خود را منتقل کند. شیون از این منظر در کنار جدیت فردی مهربان، سرشار از عشق و محبت، مردم مدار و مردم مدار در عرصه های زندگی فردی و اجتماعی بود.

شعر شیون یک شعر مخاطب است و با همه افراد جامعه ارتباط برقرار کرده است و اشعار شیون در دل و ذهن مردم جای دارد و به قول مولانا: در دل مردم، حکیم قبر ماست. و شعر شیون نیز زنده و در دل عاشقان اوست. است

منبع : خبرگزاری ایرنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا