کتاب و ادبیات

علامه اقبال، سفیر جاودانه فکر و فرهنگ ایران در پاکستان

اسلام آباد – ایرنا – امروز ۱۹ آبان (۱۸ آبان) صد و چهل و هفتمین زادروز «علامه اقبال لاهوری» سفیر دائمی و جاودان اندیشه و فرهنگ ایران اسلامی نزد ملت پاکستان است. شخصی که مانند اجدادش شعر به زبان فارسی را مایه مباهات می دانست و این تاکید بر نقش بی بدیل اقبال در تحکیم پیوندهای تاریخی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و پاکستان است.

به گزارش روز شنبه خبرنگار ایرنا علامه محمد اقبال اقبال لاهوری (۱۸ نوامبر ۱۲۵۶ سیالکوت تا اول اردیبهشت ۱۳۱۷ش لاهور) شاعر، فیلسوف، سیاستمدار و متفکر مسلمان پاکستانی بود که اشعار بسیاری را به زبان های فارسی و اردو سروده است.

بی شک علامه اقبال نقش موثری در تحکیم پیوندهای تاریخی جمهوری اسلامی ایران و پاکستان بر جای گذاشت و با اشعار خود روحی تازه به این درخت کهنسال دوستی بخشید.

زبان فارسی بیش از ۸۰۰ سال زبان مکاتبات رسمی و مدنی در شبه قاره بود که در این مدت علاوه بر تألیف کتاب به زبان های مختلف، نگارش کتاب های متعدد و متنوع به زبان فارسی بر ارزش های مکتوب افزود. میراث و ترویج علم در شبه قاره

اشعار فارسی ستاره بلند شرق الهام بخش نیروهای مسلح پاکستان بود

در وصف محبوبیت وصف ناپذیر اشعار فیلسوف فارسی زبان علامه اقبال در میان جامعه پاکستان همین بس که بسیاری از شعارها و نمادهای ملی نیروهای مسلح این کشور برگرفته از ابیات فارسی محمد اقبال لاهوری است. .

از جمله آیات فارسی علامه اقبال از جمله; «بیابان است که دریا، ته بال و پر ماست» یک شعار عام و خاص است و مخصوصاً برای نشان دادن قدرت نیروی هوایی پاکستان به کار می رود.

خانم اعظمی هارلینی یکی از پژوهشگران حوزه فرهنگی نیروی هوایی پاکستان امروز در مقاله ای به مناسبت میلاد علامه اقبال نوشت: علامه اقبال روشنفکری بی نظیر در تاریخ اسلام است که گوهر اسلام را درک کرد و با شعر خود آن را حفظ کرد. این کار او را به منبعی ارزشمند برای نسل های آینده تبدیل کرده است.

وی افزود: اشعار این ستاره دیرینه شرق نه تنها به دلیل محتوای غنی، بلکه به دلیل سبک، تصویرسازی و تمثیل برجسته از دیگر شاعران متمایز است. این ترکیب نادر، علامه اقبال را در ردیف بزرگترین شاعران اردو و پارسی قرار می دهد.

اوزمی هارلینی نوشت: پیوند عمیق علامه اقبال و نیروی هوایی پاکستان ریشه در این دارد که شعار نیروی هوایی پاکستان برگرفته از شعر فارسی اقبال است که به درستی ویژگی های نیروی هوایی را به تصویر می کشد.

علامه اقبال سفیر همیشگی اندیشه و فرهنگ ایران در پاکستان

وی تاکید کرد: آثار اقبال همچنان منبع الهام مدافعان و رزمندگان مرزهای پاکستان خواهد بود که تجسم روح بی باک عقاب (شاهین) هستند. علامه اقبال نه تنها به دنبال روشنگری شخصی بود، بلکه بیداری جمعی را نیز متصور بود، جایی که نور دانش و شجاعت مانند آتش گسترش یافت و هر مدافع وطن را برای غلبه بر چالش ها و به نمایش گذاشتن توان واقعی خود توانمند ساخت. قرار دادن

علامه محمد اقبال به عنوان شاعر معاصر پاکستان و متفکر لیبرال مسلمان، در نوشته ها و اشعار خود تعبیر بزرگی از ایران به جای گذاشته است و به گفته اقبال، اگر تهران مرکز تحولات جهان شود، سرنوشت جهان تغییر خواهد کرد. اقبال نیز کشمیر را ایران کوچک می خواند، او عاشق فرهنگ ایران بود و ایران را کشوری زیبا می دانست، بنابراین هر زیبایی را با ایران مقایسه می کرد.

علامه اقبال معتقد به وحدت بین ملل اسلامی و همبستگی کشورهای مسلمان و پرهیز و پرهیز از تفرقه بین مسلمانان جهان بود، بنابراین اقبال را می توان یکی از مؤثرترین حامیان و حامیان تقریب مذاهب اسلامی دانست.

اقبال معتقد به عظمت مسلمانان جهان بود، لذا در عصر کنونی که استکبار جهانی با توطئه های مختلف سعی در تضعیف قدرت مسلمانان در سطح جهانی دارد، لزوم زنده نگه داشتن افکار علامه اقبال این حکیم احساس می شود. امت اسلامی، نیاز مهم عصر حاضر است. دو برابر می شود.

حضرت آیت الله امام سید علی خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی که خود از علمای برجسته اقبال هستند، درباره اقبال فرمودند: علامه اقبال از شخصیت های برجسته تاریخ اسلام است. درست و انصاف است که گفته اند، زیرا اقبال مردی جامع الاطراف در علوم مختلف بود که در زمان خود و پس از خود تأثیر سازنده و ارزنده ای در جامعه از خود به جای گذاشت، به گونه ای که او را از مصلحان اخیر می دانند. قرن ها آنها می دانند

رضا امیری مقدم سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاکستان نیز در پیامی به مناسبت میلاد اقبال لاهوری گفت: علامه دکتر محمد اقبال شخصیت جهان اسلام و بشریت است که با شعر خود پیام آزادی را به همه بشریت داد. و کار می کند.

وی افزود: از اقبال پاکستانی هاست که شاعری چون علامه اقبال نصیبشان شده است، اما ما ایرانیان نیز به این افتخار می کنیم که اقبال لاهوری به زبان فارسی شعر می گوید و پیام خود را به زبان فارسی به ما رسانده است.

علامه اقبال سفیر همیشگی اندیشه و فرهنگ ایران در پاکستان

سفیر ایران با اشاره به اشعار اقبال لاهوری در وصف انقلاب ایران و شخصیت امام خمینی(ره) گفت: حضرت آیت الله خامنه ای درباره اقبال فرمودند: ابعاد زندگی علامه اقبال به قدری درخشان است که اگر بگوییم اقبال فیلسوف، عالم یا شاعر است، پس داریم. یک شخصیت ما او را دست کم می گیریم، اما بدون شک اقبال شاعر بزرگی است و در زمره شاعران بزرگ جهان به شمار می رود.

امروز نهم نوامبر سالروز ولادت علامه اقبال و تعطیل رسمی در پاکستان است و مقامات این کشور، رهبران احزاب، شخصیت های مذهبی و جامعه علمی و ادبی این کشور به مناسبت گرامیداشت این روز در بیانیه های خود بیان کردند. بر لزوم پیروی از اندیشه های این شاعر مشرق زمین برای وحدت و انسجام. تاکید می کنند

سید یوسف رضا گیلانی سرپرست ریاست جمهوری و شهباز شریف نخست وزیر پاکستان امروز در پیام های خود به مناسبت صد و چهل و هفتمین سالگرد تولد اقبال لاهوری گفت: باید از اندیشه علامه اقبال در راه حل مشکلاتی که کشور و ملت با آن دست به گریبان است، استفاده کرد. نتیجه تبدیل شدن به یک کشور اسلامی مرفه است. است

اشعار اقبال با ایمان ناب به خالق هستی همراه است که به انسان آرامش و اطمینان قلبی می بخشد و در کنار آن نورانیت و دعوت به حرکت و تلاش می بخشد. مضمون و سبک شعر او علاوه بر فواید آموزشی و حکمت آمیز و دیگر فواید آن، پایه دوستی و همدلی دو ملت بزرگ ایران و پاکستان شده است و به همین دلیل ایرانیان همواره اقبال را ستایش و تحسین می کنند.

امروزه یکی از مسائل و موضوعات مشترکی که دو ملت ایران و پاکستان به آن علاقه مند هستند وجود شخصیت ممتاز و ممتاز علامه اقبال است، از این رو اقبال نماد دوستی دو کشور ایران و پاکستان به شمار می رود. .

علامه اقبال سفیر همیشگی اندیشه و فرهنگ ایران در پاکستان

برگزاری برنامه های متنوع و متعدد به مناسبت بزرگداشت علامه اقبال در ایران و پاکستان گواه این مدعاست که به همان اندازه که اقبال متعلق به پاکستان است به ایران و همه فارسی زبانان نیز تعلق دارد.

علامه اقبال، این شاعر نامی که در ۱۸ نوامبر ۱۲۵۶ میلادی (۱۸۷۷ میلادی) در شهر سیالکوت پاکستان به دنیا آمد، در کشورهای فارسی زبان به اقبال لاهوری معروف است. وی در اردیبهشت ۱۳۱۷ (۲۱ فروردین ۱۳۳۸) در سن ۶۱ سالگی درگذشت.

از محمد اقبال لاهوری معروف به علامه اقبالشاعر، فیلسوف، سیاستمدار و متفکر مسلمان پاکستانی محمدعلی جناح (قائد اعظم) به عنوان بنیانگذاران پاکستان شناخته می شوند.

اقبال لاهوری علاقه زیادی به فرهنگ و ادبیات فارسی داشت و بسیاری او را «ایرانی ترین غیر ایرانی» می خواندند. از آثار علامه اقبال لاهوری که به زبان فارسی نوشته شده است می توان به «منظومه اسرار خودی»، «موز بی خودی»، «پیام مشرق» و «زبور عجم» اشاره کرد.

منبع : خبرگزاری ایرنا

Related Articles

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button