کتاب و ادبیات

معاون فرهنگی وزارت فرهنگ: نظام تخصیص یارانه نشر باید بازنگری و شفاف شود

تهران – ایرنا – معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اینکه هر روز نگران نحوه تخصیص یارانه است، ادامه داد: تخصیص عادلانه یارانه ها غیرممکن نیست و باید این مشکل را حل کنیم. عادلانه ترین و متمدن ترین روش این است که هر مسئولی اسناد و مدارک خود را ارائه کند، بنابراین نظام تخصیص یارانه باید شفاف، بازنگری و تایید شود.

به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، کلانتری عبدالحسین وی روز دوشنبه هفتم آبان ماه در نشستی که با انجمن ناشران دانشگاهی در معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار کرد، راز تمدن ایران را کتاب و ادبیات دانست و گفت: به همین دلیل است که کتاب در دین جایگاه ویژه ای دارد. ما داریم و معجزه پیامبرمان هم از کتاب است. نقش زبان و واژه در تمدن شگفت انگیز است. بنابراین باید قدر کتاب را بدانیم و در احیای آن بکوشیم.

بازار نشر دارای بازیگران متنوع و متعددی است، پایدارترین مدل حاکمیتی این است که ذینفعان دور میز بنشینند و به نتایج اجماع برسند.

معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اینکه وضعیت کتاب خوب نیست ادامه داد: بر اساس آخرین تحقیقات دانشگاهی بیش از ۴ ساعت از اوقات فراغت دانشجویان در فضای مجازی سپری می شود. با این حال، کتاب فیزیکی هنوز مهم است. از سوی دیگر، اهمیت کتاب فیزیکی به معنای تعطیلی نشر دیجیتال نیست، در حالی که نشر دیجیتال بسیاری از کارکردهای کتاب فیزیکی را ندارد.

وی با تاکید بر اینکه ناشران در خط مقدم تلاش برای احیای کتاب هستند، ادامه داد: این زنجیره با نویسندگان شروع می شود و توزیع، پخش و کتابفروشی از اجزای آن است. نقش بی بدیل ناشران در این زنجیره غیرقابل انکار است، زیرا باید پاسخگوی مشتریان نخبه و متخصصی باشند که جذب و پاسخگویی به نیازهای آنها دشوار است. بازار نشر دارای بازیگران متنوع و متعددی است، پایدارترین مدل حاکمیتی این است که ذینفعان دور میز بنشینند و به نتایج اجماع برسند. این کار یک یا دو نفر نیست.

حمایت از حوزه فرهنگ نوعی سرمایه گذاری اجتماعی است

کلانتری با تاکید بر اینکه حمایت از حوزه فرهنگ نوعی سرمایه گذاری اجتماعی است، ادامه داد: در جلساتی که با فعالان حوزه کتاب و نشر داشتم، مقرر شد هر مجموعه متناسب با حوزه خود اولویت های خود را به معاونت فرهنگی ارائه کند. فعالیت، زیرا عمر مدیریت محدود است. و فرصت کم است، برای انتخاب بهترین و کم هزینه ترین راه، شاید لازم باشد هر کدام از آنها کمیته خاصی داشته باشند.

معاون فرهنگی رئیس جمهور با اشاره به اینکه شاید برای افزایش سرانه مطالعه کتاب نیاز به چابک سازی وجود داشته باشد، ادامه داد: شاید لازم باشد علما و فقها وارد این فعالیت ها شوند و مثلاً حکم ارائه کنند.

وی افزود: موضوع دیگری که هر روز مرا نگران می کند، تخصیص یارانه است. ما در وزارت فرهنگ تجربه اختصاص یارانه به کتاب را در دولت های مختلف داشتیم. یاسر احمدوند، محسن جوادی و حتی سید عباس صالحی مسئولیت امور فرهنگی را بر عهده داشتند و در زمینه تخصیص یارانه نیز تجربه دارند. تخصیص عادلانه یارانه غیرممکن نیست و باید این مشکل را حل کنیم. عادلانه ترین و متمدن ترین روش این است که هر مسئولی اسناد و مدارک خود را ارائه کند که در نتیجه این کار می توان به مدلی برای تخصیص یارانه دست یافت. بنابراین نظام تخصیص یارانه باید شفاف و بازنگری شود.

معاون فرهنگی وزارت ارشاد در خصوص ممیزی و اقدامات انجام شده در این زمینه گفت: من نویسندگان و ناشران را بیش از خودم متعهد به نظام می دانم و فکر می کنم می توان کاربرگ ها و قوانین را در اختیار آنها قرار داد. آنها برای تسهیل فرآیند حسابرسی.

کلانتری با اشاره به اینکه نشر الکترونیک محیط انسان را متناسب با تحولات، تکنولوژی و دنیای جدید تغییر داده است، ادامه داد: تحول به قدری است که رهبران گفتند وارد تمدن جدیدی شده ایم. تالیف، نشر، توزیع، مدل مصرف کتاب و مدل مطالعه تغییر کرده است. ما باید مدل های مدیریتی را با توجه به تغییرات و سلیقه ها تغییر دهیم، این نیاز به ترکیب پیچیده ای دارد که باید در حوزه نخبگان به آن پرداخت. نشر الکترونیک باید جدی گرفته شود، این موضوع در بدنه دانشگاهی پذیرفته شده است.

قوانین مالکیت فکری باید یکپارچه، اصلاح و کارآمد باشد

عباس حسینی وی همچنین با اشاره به اینکه تصویب قوانین انقلاب فرهنگی از سال ۶۷ بر تشکیل هیئت نظارت بر اقدامات و تولیدات فرهنگی تاکید کرده است، گفت: انجمن های فرهنگی برای مدیریت جامعه نشر تشکیل شدند. انجمن‌های فرهنگی مجوز فعالیت خود را از وزارت فرهنگ دریافت می‌کنند، بخش‌های مختلفی از جمله دانشگاهی، کودک و نوجوان و… را بر عهده دارند.

رئیس هیئت مدیره انجمن ناشران دانشگاهی با تاکید بر لزوم رعایت مالکیت معنوی، ادامه داد: اگر نشر دانشگاهی و سایر ناشران وضعیت خوبی ندارند به این دلیل است که در حوزه مالکیت معنوی قانونی وجود ندارد. . قوانین حوزه مالکیت فکری برای سال ۱۳۴۸ است، پیشنهاد دادیم قوانین تجمیع، اصلاح و کارآمد باشد. مهمترین موضوع در حوزه قانون ضمانت اجراست، مجازات مالی باید به اندازه ای باشد که از اقدامات متخلفان جلوگیری شود.

وی با اشاره به اینکه کتابی در حوزه مالکیت فکری تالیف و تهیه کرده است، ادامه داد: به معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیشنهاد می کنم که جمعی از حقوقدانان، ناشران و نمایندگان شورایی تشکیل دهند. قوانینی را که باید اصلاح شوند در کتابی مشخص کنید. حضور همه ناشران در این شورا برای حل موضوع ضروری است.

حسینی نیک با تاکید بر اینکه در حوزه ترجمه سردرگمی زیادی وجود دارد، افزود: در ایران هنوز عضو کنوانسیون برن نیستیم، تا زمانی که به عضویت کنوانسیون نشویم، می توانیم منابع علمی دنیا را به این کنوانسیون برسانیم. ایران. همچنین بحث آموزش ناشران و پدیدآورندگان مطرح است و خوب است. معاونت فرهنگی برای برگزاری دوره های آموزشی برای سازمان های انتشاراتی، ناشران و پدیدآورندگان.

اعضای ناشران انجمن ناشران دانشگاهی ۱۰۴۰۰۰ عنوان کتاب تولید کردند.

مدیر مسئول انجمن ناشران دانشگاهی همچنین درباره تاریخچه شکل گیری این انجمن توضیح داد: در سال ۱۳۹۲ تعدادی از ناشران برای همفکری در عرصه دانشگاهی گرد هم آمدند و انجمن ناشران دانشگاهی را راه اندازی کردند که پس از آن مدیریت دانشگاهی بر عهده گرفت. حوزه به نوعی بر عهده انجمن بود. این انجمن حدود ۱۹۴ عضو دارد و در طول ۲۱ سال فعالیت این انجمن، ۱۱ هیئت مدیره تشکیل شد و در تمامی دوره ها به اکثریت رسیدند.

کاظم آرمان پور وی با اعلام اینکه حدود ۶۰۰ ناشر دانشگاهی فعال در حوزه نشر دانشگاهی مجوز دریافت کردند، ادامه داد: در نتیجه فعالیت این ناشران در طول ۲۱ سال فعالیت انجمن، در مجموع ۱۰۴ هزار عنوان کتاب در این حوزه منتشر شده است. ، این تعداد عنوان یکی از بالاترین هاست. تعداد در میان مناطق مختلف است.

وی با اشاره به همکاری انجمن ناشران دانشگاهی با معاونت فرهنگی برای برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب گفت: در بخشی دیگر از همکاری انجمن ناشران دانشگاهی با معاونت فرهنگی، در ۵ سال گذشته جشنواره ملی انتشارات دانشگاهی را از جمله در هفته کتاب برگزار کردیم. برنامه های ارزشمندی داشتیم. هدف ما از برگزاری این برنامه ها اطلاع رسانی به ناشران است. امسال در هفته کتاب برنامه هوش مصنوعی داریم.

به گفته آرمانپور، در هفته کتاب سال گذشته در مراسمی از ۱۱ اثر در این زمینه تجلیل شد و امسال این آثار به عنوان برگزیده یا شایسته تقدیر در جایزه کتاب سال انتخاب شدند.

وی افزود: یکی دیگر از برنامه های انجمن ناشران دانشگاهی، غنی سازی کتابخانه ها است.

منابع دانشجویان ایرانی و اروپایی یکی است

خزانه دار انجمن ناشران دانشگاهی نیز راه اندازی این انجمن را اتفاق خوبی در کشور عنوان کرد و گفت: یکی از سال ها در خدمت حضرت آقا بودیم. او تفاوت سال هایی که در این زمینه کار کردم را پرسید. من این کار را کردم، دانش‌آموزان کتاب‌هایی می‌خواندند که ۲۰ سال از منابع عقب‌تر بودند، اما امروز دانشجویی که در ایران تحصیل می‌کند از همان منابعی استفاده می‌کند که دانشجویان اروپایی.

مهدی تورانیان وی با اشاره به شرایط سخت کاری ناشران فعال در حوزه دانشگاهی، ادامه داد: یک نویسنده ۱۰ سال تلاش کرد تا کتابی بنویسد، اگر کتاب به چاپ دیجیتال برسد از نظر قیمت با سایر فعالیت ها متفاوت است. گاهی ناشری می خواهد کتابی را در ۲۰۰ نسخه منتشر کند و با قیمت فروش فعلی از عهده هزینه ها بر نمی آید.

به گفته وی، ناشران دانشگاهی نیاز به تسهیلات دارند، بازار را می شناسند و هزینه ها را می دانند، اما اگر در زمان انتشار به قیمت گذاری توجه نکنند، ناشر نمی تواند به فعالیت خود ادامه دهد.

در این جلسه یحیی دهقانی پیشکسوت نشر نیز حضور داشت.

منبع : خبرگزاری ایرنا

Related Articles

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button