کتاب و ادبیات

من شیرین ابوعاقله هستم/ صبح خونین آخرین گزارش

تهران – ایرنا – کتاب «من شیرین ابوعقلی هستم» شرح زندگی، حرفه و شهادت این روزنامه نگار فلسطینی آمریکایی است که به گفته مترجم از ترجمه کتاب، مقاله، روایات، اخبار تهیه شده است. و همه چیز درباره شیرین به زبان های عربی و انگلیسی. بوده است

به گزارش ایرنا، شیرین نصری ابوعقله او در ۳ ژانویه (۱۹۷۱) در اورشلیم، چهار سال پس از اشغال قدس شرقی توسط اسرائیل در جنگ شش روزه به دنیا آمد. پدرش نصری از یک خانواده مسیحی کاتولیک از شهر بیت لحم – زادگاه حضرت عیسی مسیح (ع) و مادرش لولی (با نام خانوادگی زکریا) از یک مسیحی ارتدوکس از اورشلیم بود.

در مقطعی از دوران کودکی شیرین، خانواده او به ایالت نیوجرسی آمریکا نقل مکان کردند. خانواده مادرش در نیوجرسی زندگی می کردند و از این طریق او تابعیت آمریکا را دریافت کرد. بعدها خانواده اش به بیت حنینا آمدند و شیرین در مدرسه خواهران روزاری تحصیل کرد.

پس از فارغ التحصیلی برای ادامه تحصیل در رشته معماری وارد دانشگاه علم و صنعت اردن شد. او این رشته را برای جلب رضایت پدر و مادرش انتخاب کرد و علاقه ای به آن نداشت. در دسامبر ۱۹۸۷، اندکی پس از ورود شیرین به دانشگاه اردن، اولین انتفاضه فلسطین آغاز شد. قبل از اتمام این دوره رشته معماری را رها کرد و چون مشتاق بود داستان فلسطینیان را برای جهانیان تعریف کند تصمیم گرفت در دانشگاه یرموک اردن ادامه تحصیل دهد و از همان دانشگاه در لیسانس مطبوعات فارغ التحصیل شد. و رسانه ها فارغ التحصیل در آن سال ها، شبکه های رادیویی، تلویزیونی و ماهواره ای به شدت در حال رشد بودند و با وجود نگرانی والدینش در مورد آینده شغلی اش، برادرش او را تشویق به ادامه راهش کرد.

آغاز فعالیت روزنامه نگاری وی مصادف با امضای پیمان اسلو در سال ۱۹۹۳ بود. وی پس از پایان دانشگاه، چندین سال با سازمان ها و رسانه های مختلف غیردولتی همکاری کرد. از جمله آژانس امداد و کار سازمان ملل، برنامه رادیو و تلویزیون فلسطین در صدای فلسطین – که خود او یکی از بنیانگذاران آن بود – شبکه ماهواره ای امان موسسه مفتح در رام الله و رادیو مونت کارلو در فرانسه در سال ۱۹۹۷. زمانی که او ۲۶ ساله بود. او به ولید العمری و گروه کوچکی که دفتر الجزیره عرب را در سرزمین های اشغالی فلسطین تأسیس کرده بودند، پیوست.

الجزیره عربی جایی بود که شیرین توانست به طور حرفه ای صدای آرمان خود و کشورش فلسطین را به مدت ۲۵ سال به گوش جهانیان برساند و این فعالیت تا پایان عمر ادامه داشت. در دوحه تاسیس شد.

اندکی پس از آن، انتفاضه دوم آغاز شد و گزارش های میدانی او برای میلیون ها خانه در سراسر جهان عرب پخش شد و فلسطینی هایی را که از طریق بسته شدن جاده ها یا اخراج از سرزمین های خود جدا شده بودند، به هم وصل کرد. ابوعقل در سال ۲۰۰۰ با آغاز انتفاضه دوم به شهرت رسید.

چهره نازنین به دلیل گزارش های او در ربع قرن گذشته برای الجزیره و برای همه مردم فلسطین و اعراب منطقه چهره ای آشنا بود. او با صدها گزارش میدانی خود صدای فلسطین را به گوش جهانیان رساند و تصویر او با آرمان فلسطین در آگاهی عربی-اسلامی پیوند خورد.

این زندگینامه بخشی از کتاب «من شیرین ابوعقلی هستم» است که تحقیق و ترجمه شده است شهریار شفیعی که در ۱۲۶ صفحه توسط انتشارات امیرکبیر وارد بازار کتاب شده است.

من شیرین ابوعقله هستم / صبح خونین آخرین گزارش

از گزارش شهادت به شهادت

۹ مه ۲۰۲۲ روزنامه نگار فلسطینی آمریکایی در حال آماده سازی پروژه خود برای گزارش روز نکبت در سال ۱۹۴۸ بود، “روز نکبت” اصطلاحی است که فلسطینیان برای اشاره به سالگرد تهاجم صهیونیست ها و اخراج صدها هزار فلسطینی به کار می برند. که منجر به تأسیس کشور جعلی اسرائیل در ۱۴ می ۱۹۴۸ شد. روز نکبت، روز آوارگی دسته جمعی فلسطینی ها از سرزمین خود و روز آغاز اشغال، تجاوز و جنایت صهیونیست ها است.

گزارشی که قرار بود پانزدهم همان ماه به مناسبت هفتاد و چهارمین سالگرد کشتار روز نکبت از شبکه الجزیره پخش شود.

ابوعقیله نمی دانست با دیدن این گزارش زیاد زنده نخواهد ماند، صبح روز یازدهم اردیبهشت خبر کشتارها. دختر فلسطینی لقبی که طرفدارانش به او داده بودند به سرعت در میان آوارگان فلسطینی در سراسر جهان پیچید و در مدت کوتاهی توسط رژیم اشغالگر به عنوان شهید شناخته شد.

شروع رویداد

حدود ساعت ۵ صبح نیروهای نظامی اسرائیل وارد اردوگاه جنین می شوند که پس از ورود آنها بین آنها و شبه نظامیان فلسطینی تیراندازی می شود. حدود یک ساعت بعد چند خبرنگار برای ضبط وقایع وارد صحنه می شوند. آخرین ایمیل در ساعت ۶:۱۳ به الجزیره ارسال می شود.

فاصله آنها با خودروهای نظامی اسرائیل حدود ۲۰۰ متر است. پس از طی مسافتی شش گلوله از سمت خودروهای نظامی به سمت خبرنگاران شلیک می شود. پس از تیراندازی، خبرنگاران سعی می کنند پشت درختی در کنار خیابان پناه بگیرند. اولین خبرنگار تیراندازی می شود. هفت گلوله دیگر به سمت آنها شلیک می شود، خبرنگار دوم نیز مورد اصابت گلوله قرار می گیرد. ابوعقله است. گلوله به پشت سرش اصابت کرد.

سومین گزارشگر به کمک او می آید تا شیرین را از درگیری بیرون بکشد که سه گلوله به سمت او شلیک می شود. ۱۶ ژوئیه در چند دقیقه چند جوان فلسطینی که در محل حادثه حضور داشتند، شیرین را با ماشین به بیمارستان رساندند. ساعت ۷:۱۵ است و کار تمام شده است. اسرائیل زنی را که از اورشلیم آمده بود تا جنایاتی را که در تاریکی رخ می‌داد روشن کند، شلیک کرد.

در این کتاب همچنین به بحث و انتقال سخنان همکاران و اهالی رسانه های عربی درباره این خبرنگار شهید پرداخته شده است.

عدالت برای شیرین

واکنش ها به ترور و شهادت شیرین ابوعقلی از اتفاقات نادر دوران معاصر ماست. پس از ترور او، ده ها تظاهرات در سراسر جهان شکل گرفت. در لندن، سانفرانسیسکو، لس آنجلس، شیکاگو، واشنگتن، نیویورک، دوبلین، منچستر، بیرمنگام، پاریس، آمستردام، مادرید، تهران، استانبول، ادلب، بغداد، کراچی، دهلی نو، ملبورن، سیدنی، بیروت، جنین، حیفا ، غزه، بیت لحم … سرعت واکنش ها در فضای مجازی نیز بی سابقه بود. در مدت کوتاهی هشتگ های «شیرین شهیده جنین»، «الشهیده الشهدا» و «شیرین ابو» عقیله شهیدا در شبکه های اجتماعی رواج پیدا کرد.

در شبکه مجازی توییتر کاربران با کنار هم قرار دادن تصویر لحظه شهادت محمد الدره این نوجوان فلسطینی در کنار پدرش با آخرین عکس شیرین ابوعقلی که زیر درخت دراز کشیده بود و همکارش کنارش نشسته بود، گفت: تفاوت این دو عکس بیست و دو سال است اما زیاد است. شباهت ها

شامگاه حمله تروریستی خیل عظیمی از مردم فلسطین در مقابل منزل شیرین ابوعقلی تجمع کردند و سرودهای ملی و حماسی سرودند. نظامیان صهیونیست به این تجمع حمله کردند و سعی کردند از اجرای سرودها جلوگیری کنند و پرچم های نصب شده بر ساختمان خانه ابوعقلی را بردارند، اما با حمایت مردم مجبور به عقب نشینی شدند.

من شیرین ابوعقله هستم / صبح خونین آخرین گزارش

به افتخار شیرین

پس از شهادت شیرین ابوعقیله، تشکیلات خودگردان فلسطین بالاترین نشان ملی – مدال ستاره قدس را به او اعطا کرد. این جایزه به کسانی تعلق می گیرد که خدمات قابل توجهی به فلسطین و مردم آن کرده اند. دانشگاه بیرزیت، دانشگاه های آمریکا در بیروت، جنین و رام الله، دانشگاه یرموک و دانشگاه بیت لحم اعلام کردند که به افتخار شیرین بورسیه رسانه ای ارائه می کنند. علاوه بر این، دانشگاه Birzeit اعلام کرد که جایزه سالانه شیرین ابوعقیله را برای معرفی دستاوردهای برجسته در رسانه برگزار می کند و این جایزه به خبرنگاران فلسطینی که زندگی تحت اشغال اسرائیل را پوشش می دهند در ۱۱ مه اعطا خواهد شد. موسسه امان، ائتلاف برای خواستار پاسخگویی و شفافیت، که یک اندیشکده فلسطینی و نهادی متخصص در ارائه اطلاعات در مورد فساد محلی و منطقه ای است، اعلام کرد که این جایزه را اعطا کرده است. جایزه شیرین ابوعقیله به گزارشگری تحقیقی.
به بیت مال القدس، یک سازمان مراکشی اعطا می کند، اعلام کرد که جایزه روزنامه نگاری را به افتخار شیرین ابوعقلی برگزار خواهد کرد. انجمن صنفی روزنامه نگاران مصر و سازمان فرهنگی و علمی آموزشی اتحادیه عرب مستقر در تونس از اعطای جوایز یادبود به خبرنگار شهید فلسطینی خبر دادند.

آثار تصویرگران تحت عنوان این جنایت جهان را تحت تأثیر قرار داد هنر برای شیرین این پایان این کتاب است.

منبع : خبرگزاری ایرنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا