موانع بخش خصوصی ایران و اتیوپی رفع میشود/ برگزاری نشست کمیسیون اقتصادی دو کشور
به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی مجلس شورای اسلامی، تاگسه چافو، رئیس مجلس نمایندگان اتیوپی امروز جمعه – ۲۸ دی ماه – با محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی که در رأس هیأتی پارلمانی و با هدف توسعه روابط دو جانبه به اتیوپی سفر کرده است، دیدار و گفتوگو کرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی در این دیدار با تأکید بر اهمیت راهاندازی سفارت اتیوپی در تهران، اظهار داشت: این اقدام میتواند آغاز توسعه روابط در حوزههای اقتصادی و سیاسی باشد. امروزه مسائل میان کشورها، بهویژه در سطح مناطق و حوزههای بینالمللی، تأثیرات سریع و قابلتوجهی برجای میگذارد.
قالیباف با اشاره به آزادی چهار ملوان اتیوپیایی از زندانهای ایران، گفت: این موضوع با پیگیری داخلی در ایران انجام شد و میتوانست با وجود سفارت اتیوپی در تهران سریعتر به نتیجه برسد.
وی افزود: جایگاه اتیوپی در شرق آفریقا، بهویژه در تأمین امنیت و ثبات منطقهای، بسیار حائز اهمیت است. تحکیم روابط اقتصادی و امنیت منطقه ای در این راستا بسیار مؤثر خواهد بود. سیاستهای قطعی جمهوری اسلامی ایران گسترش روابط با کشورهای قاره آفریقا، بهویژه اتیوپی، با توجه به سوابق فرهنگی میان دو کشور است.
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اتیوپی در سالهای اخیر رشد اقتصادی خوبی داشته و به سمت توسعه پایدار حرکت کرده است. با جمعیت بالا و جایگاه اقتصادی مؤثر، این کشور ظرفیت مناسبی برای گسترش روابط اقتصادی با ایران دارد. اما متأسفانه کمیسیون اقتصادی مشترک دو کشور بیش از ۱۰ سال است که تشکیل نشده و این موضوع مانع گسترش مسائل اقتصادی شده است.
قالیباف یکی از اهداف این سفر را گام برداشتن برای احیای این کمیسیون برشمرد و گفت: از جانب جمهوری اسلامی ایران، معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری مسئولیت این کمیسیون را بر عهده دارد.
وی ادامه داد: ایران در حوزههای دانشبنیان، بهداشت و سلامت، هوش مصنوعی و تجهیزات پزشکی توانمندیهای زیادی دارد و میتواند با اتیوپی در این زمینهها همکاری کند.
رئیس مجلس شورای اسلامی باید از ظرفیتهای مجمع بریکس برای توسعه روابط اقتصادی و مالی بین دو کشور بهره برد، تصریح کرد: ایجاد خط هوایی میان تهران و آدیس آبابا نیز از ضرورتهای این همکاریها است و ایرلاینهای دو کشور باید در این زمینه اقدام کنند.
قالیباف با اشاره به مسائلی که فعالان اقتصادی ایرانی در شرق آفریقا و اتیوپی با آن مواجه هستند، تأکید کرد: مشکلات مالیاتی، ارزی، ارتباطات بانکی و حملونقل دریایی و هوایی از جمله موانع موجود است. باید تلاش کنیم این مسائل حل شوند و زمینه توسعه مناسبات اقتصادی برای تجار دو کشور فراهم شود. همچنین، استفاده از ظرفیت های بریکس میتواند به رفع مشکلات بانکی کمک کند.
وی خاطرنشان کرد: ایران و اتیوپی می توانند همکاری های خوبی در چارچوب دیگر سازمان های بین المللی داشته باشند. با توجه به اینکه هر دو کشور عضو کمیسیون حقوق بشر هستند می توانند گام های موثری برای مقابله با یک جانبه گرایی آمریکا بردارند. امریکا کشورهای مستقلی که در برابر زیاده خواهی آن می ایستند را تحت فشار قرار می دهد و لذا کشورهای هم سو باید در این زمینه همکاری داشته باشند.
چافو: ایران و اتیوپی باید فراتر از بریکس در سایر سازمانهای بینالمللی با هم همکاری کنند
تاگسه چافو رئیس مجلس نمایندگان اتیوپی نیز در این دیدار ضمن خوشآمدگویی و تشکر از قالیباف و هیات همراه برای سفر به این کشور گفت: روابط پارلمانی میان دو کشور میتواند در جنبههای تجاری نیز تأثیرگذار باشد. اتیوپی کشوری در حال رشد است و فرصتهای خوبی برای حضور تجار و فعالان اقتصادی ایران وجود دارد و لذا از شما می خواهیم سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی را برای حضور در این کشور و استفاده از ظرفیتهای آن تشویق کنید. همچنین، ما به راهاندازی مجدد کمیسیون اقتصادی مشترک علاقهمند هستیم و این موضوع را با جدیت پیگیری میکنیم.
وی اضافه کرد: این نخستین سفر در سطح عالیرتبه از مقامات جمهوری اسلامی ایران در چهار دهه گذشته به اتیوپی است که برای روابط کلی دو کشور بسیار مهم و مؤثر خواهد بود. ما آمادهایم روابط تجاری، پارلمانی و دیپلماتیک خود را گسترش دهیم و از ظرفیتهای بریکس برای توسعه همکاریها استفاده کنیم. همچنین ما باید فراتر از بریکس در سایر سازمان های بین المللی نیز با یکدیگر همکاری داشته باشیم.
رئیس مجلس نمایندگان اتیوپی با قدردانی از جمهوری اسلامی ایران برای آزادی چهار ملوان اتیوپیایی، ابراز امیدواری کرد که موضوع آزادی سایر ملوانان نیز به زودی حل شود.
رئیس مجلس نمایندگان اتیوپی خاطرنشان کرد: سیاست ایران مبتنی بر احترام متقابل و عدم دخالت در امور داخلی کشورها بسیار ارزشمند است. ما آمادهایم در سازمانهای بینالمللی مانند بریکس، کمیسیون حقوق بشر و دیگر نهادها با ایران همکاری کنیم.
پس از پایان دیدار و گفت و گو، محمدباقر قالیباف به همراه همتای اتیوپیایی خود در دفتر یادبود مجلس نمایندگان اتیوپی یادداشتی نوشت و ضمن امضای دفتر یادبود، بر تقویت روابط دوستانه میان دو کشور تأکید کرد.
همچنین رئیس مجلس شورای اسلامی و رئیس مجلس نمایندگان اتیوپی درحیاط پارلمان این کشور با کاشت دو اصله درخت کاج، نمادی از دوستی و همکاری پایدار میان ایران و اتیوپی را به یادگار گذاشتند.
در این سفر، منوچهر متکی، رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و اتیوپی، عالیه زمانی کیاسری، رمضانعلی سنگدوینی و وحید جلالزاده، معاون پارلمانی وزیر امور خارجه، قالیباف را همراهی میکنند.
منبع : ایرنا