«میرزا رضا کلهر» همه وجود خود را وقف نگارش کرده است
تهران- ایرنا- یک خوشنویس با اشاره به اینکه میرزا رضا کلهر کاتب قهار بود و تمام زندگی خود را وقف نوشتن کرد، گفت: باید حقش را داد و سبکش را درست قضاوت کرد و بهتر از کلهر است که توقع نوشتن داشته باشد. .
به گزارش ایرنا، روابط عمومی مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری روز پنجشنبه اعلام کرد: کتاب نفیس «دیوان حافظ» میرزا محمدرضا کلهر با حضور چهره های برجسته خوشنویسی مانند غلامحسین امیرخانی، مجتبی ملک زاده، محمد حیدری، حمید عجمی، صداقت جباری، علی شیرازی، امیراحمد فلسفی، الهه خاتمی، اسرافیل شیرچی، رضا یسوالی، محمدعلی قربانی، محمد شهبازی، حسین غلامیچ رجایی، حمیدرضا قاعدی مرادی. محمدمهدی دادمان رئیس حوزه هنری، محمد زرویی از نصرآباد، امیر عبدالحسینی، سید شهاب الدین شکیبا مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری و کاوه علینقی مدیر انتشارات آبان در گالری موسسه نام برگزار شد.
حمیدرضا قالیچ خانی نویسنده مقدمه این اثر که مدیریت جلسه را نیز بر عهده داشت، در ابتدا گفت: چندی پیش نسخه ای از دیوان حافظ به خط میرزا محمدرضا کلهر در موسسه نام منتشر شد و نظر از استادان خوشنویسی در مورد این اثر سؤال شد و همه متفق القول پذیرفتند که این اثر خط میرزا است. رضایی کلهر می دانست.
تفاوت کیفیت خطوط به دلیل جنس کاغذ است
حمید عجمی حافظ در این مراسم در تشریح تهیه این دیوان گفت: یکی از روزهای سال ۵۹ یا ۶۰ یکی از دوستانم با من تماس گرفت و به من خبر داد که در بک خانه تیمی نسخه هایی از خط پیدا شده است. مشخص شد خانه ای که منافقین در آن حضور داشتند متعلق به پسر بچه است ذکاءالملک فروغی و نسخه های یافت شده احتمالاً متعلق به فروغی بوده است. به دوستم گفتم آن نسخه ها را می خواهم و او هم برایم آورد و قرار شد آنها را جدا کنیم و بررسی کنیم. وقتی بررسی و جداسازی قطعات تمام شد و دسته بندی شد، به سراغ استاد غلامحسین امیرخانی رفتم تا با نظر ایشان قطعات را دسته بندی کنم. حتی برای قطعیت، چند قطعه با استاد کای خسرو غرش می کند و عباس اخوین برنده شدم که در نهایت یک مجموعه بسیار نفیس جمع آوری شد.
وی بیان کرد: بخشی از خط دیوان ضعیف است، اما مشخص است که کاتب همه دیوان همان شخص است و آن قسمت ضعیف مشخصاً کمی ملال آور نوشته شده است. بعداً متوجه شدیم که جنس کاغذ در آن قسمتهای ضعیف فرق میکند و این باعث میشود که نویسنده احساس ناراحتی کند. بنابراین اگر بین کیفیت خطوط تفاوتی وجود دارد به دلیل نوع کاغذ است.
این خوشنویس گفت: از کی خسرو خروش خواستم برای ابتدای کتاب چهره ای به سبک پرداز، میرزا محمدرضا کلهر بکشد و به هر حال کتاب منتشر شد.
عجمی ادامه داد: سالی که این قطعات را پیدا کردیم، سال میرزا محمدرضا کلهر هم بود، به همین دلیل با اساتید برای چاپ کتاب صحبت کردیم و همچنین به این فکر افتادیم که نمایشگاهی از استادان خوشنویسی در منطقه نستعلیق برگزار کنیم و آن نمایشگاه برگزار می شود. به یاد داشته باشید میرزا رضایی کلهر در خانه سوره برگزار شد به دلیل کشف این ۱۲۰ قطعه توسط مرحوم کلهر، خوشنویسان ایران مراسم بزرگداشتی برگزار کردند. هر ساله در مراسم بزرگداشت میرزا محمدرضا کلهر، مقبره مرحوم کلهر شناسایی شد و اجازه نصب سنگ قبری به یاد او را گرفتیم.
ما مدیون مجموعه دارانی هستیم که نگران گسترش هنر هستند
در ادامه مطلب غلامحسین امیرخانی وی همچنین گفت: وظیفه و وظیفه من در این جلسه تشکر از افرادی است که خوشنویسی را زنده نگه می دارند. انتخاب نسخه ای از خط و خوشنویسی مبنای اولیه کتاب شد که بعدها با نام «مرقه رنگی» منتشر شد.
این خوشنویس با تاکید بر توجه مجموعه داران آثار هنری به نسخ خطی و خطی گفت: سال هاست که دستخط مبارک مرحوم سید حسین میرخانی را در انجمن خوشنویسان ایران نگهداری می کنیم و حضور ایشان در این سال ها باعث حضور ایشان شده است. علاقه مندان به این هنر ناب است
وی با ذکر خاطره ای بر توجه به قطعات خوشنویسی تاکید کرد و گفت: سال ها پیش یکی از مجموعه داران زنگ زد که حدود ۳۰ قطعه از علی اکبرخان کاوه را برای فروش آورده اند و من گفتم بخرید. این فرصتی شد تا در مورد استاد صحبت کنم، زیرا از حضور و تجربه بزرگ ترین خوشنویس معاصر بهره ای نبردیم، اما این ۳۰ قطعه مقدمه خوبی بود برای رفتار در جایگاه ایشان. من پنجاه و چند اثر را انتخاب کردم که به نام استاد چاپ کردم. جامعه خوشنویسی که عموماً از آثار مرحوم کاوه محروم بودند، از این آثار منتشر شده بهره بردند. حیف شد آثارش دیده نمی شد.
این هنرمند پیشکسوت خوشنویسی افزود: اگر مجموعه داران آگاه و دغدغه مند نبودند این آثار در هیچ کجا یافت نمی شد. شاید بتوان یکی از مؤثرترین مؤلفه های رشد کیفی در خوشنویسی معاصر را بهره مندی از این آثار دانست.
امیرخانی در پایان گفت: در این راه از بیش از ۵۰۰ سال تجربه و راهنمایی هنرمندان خوشنویس بهره بردیم که از آن بی بهره بودیم و به همین دلیل این کتاب نفیس «دیوان حافظ» تألیف مرحوم کلهر است. نیز مهم است.
باید از نقش مرحوم کلهر در خوشنویسی معاصر صحبت کرد
در ادامه مراسم اساتید خوشنویسی به بیان آثار نفیس میرزا محمدرضا کلهر پرداختند. علی شیرازی وی در سخنانی کوتاه گفت: به نظر من کتاب نفیس تالیف میرزا محمدرضا کلهر می تواند بسیار مؤثر باشد، زیرا نقطه عطفی در خوشنویسی است.
امیر احمد فیلسوف این هنرمند خوشنویس همچنین گفت: امیدوارم شرایط مناسبی برای صحبت درباره نقش مرحوم کلهر در خوشنویسی معاصر فراهم شود چرا که پس از ورود صنعت چاپ به ایران باید بدانیم که سرنوشت خوشنویسان چه بوده است. همه قبول داریم که میرزا رضا کلهر کاتب قهار بود و تمام وجودش را وقف نویسندگی کرد و باید حقوقش ادا شود و سیره او درست قضاوت شود. بهتر است از کلهر فقط خوشنویسی انتظار داشته باشیم.
مجتبی ملک زاده وی همچنین بیان کرد: یکی از مواردی که در خوشنویسی امروزی کم است کتاب است و انتشار این کتاب می تواند به تناقضی که در خوشنویسی وجود دارد کمک کند.
حسین غلامی یکی دیگر از هنرمندان حاضر در این مراسم گفت: سال ها پیش وارد عرصه هنری شدیم که برای من افتخاری بود چرا که در کنار اساتیدی چون حمید عجمی بودم و مشغول مطالعه مجموعه ای بودیم که در اختیار این حوزه قرار گرفت. یادم می آید که با چه دقتی کار و مجموعه سیاه مشق های میرزا محمدرضا کلهر را آماده کردیم. من شاهد بودم که حمید عجمی چگونه با جان و دل کار می کرد. این افتخار را داشتم که جلد و مقدمه دیوان حافظ را نیز بنویسم.
ایرج نعیمایی وی همچنین در مورد انواع چاپ صحبت کرد.
در پایان این مراسم حمید عجمی برای رونمایی از کتاب نفیس «دیوان حافظ» نوشته میرزا محمدرضا کلهر، دست به دست شد و شعری را قرائت کرد.
پوستر این مراسم نیز به امضای تمامی اساتید و هنرمندان حاضر در این نشست صمیمانه رسید.
منبع : خبرگزاری ایرنا