نسل سوم یارانه نشر باید صرف زیرساختها شود
تهران- ایرنا- رئیس هیئت مدیره انجمن ناشران دانشگاهی ضمن تشریح یارانه های نسل سوم به حوزه نشر، اظهار داشت: یارانه نسل اول ناشران و نسل دوم کتابخوان بود. نسل سوم یارانه ها باید صرف زیرساخت ها شود.
عباس حسینی وی در گفت و گو با خبرنگار کتاب ایرنا با تاکید بر اهمیت توجه به موضوع یارانه به حوزه نشر اظهار داشت: همه دولت ها حتی در کشورهای توسعه یافته و اروپا و در آلمان یارانه مستقیم و غیرمستقیم برای حوزه فرهنگ می دهند. برای کتاب یارانه غیرمستقیم مانند هزینه پست رایگان یا تخفیف ۵۰ درصدی مالیات در نظر گرفته شده است.
پرداخت مستقیم یارانه به ناشران و تولیدکنندگان قطعا بسیار مفسده است
رئیس هیأت مدیره انجمن ناشران دانشگاهی ضمن بررسی وضعیت تخصیص یارانه در حوزه نشر اظهار داشت: برای اینکه بررسی کنیم یارانه در دولت و کشور ما چه وضعیتی باید داشته باشد تا بتوانیم آن را دریافت کنیم. بیشترین نتایج را داشته باشد و کمترین فساد را در آن داشته باشد، باید از اشکال قبلی ارائه آن استفاده شود. مورد بررسی قرار گیرد. پرداخت یارانه مستقیم به ناشران و تولیدکنندگان قطعاً بسیار مفسده است، مثل موضوع کاغذ که با دلار ۴۲۰۰ تومانی به ناشران داده شد، نتیجه این شد که کاغذ به ناعادلانه به ناشران اختصاص داده شد و رقابت ناسالمی در صنف ایجاد شد.
به گفته وی، اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران و اتحادیه آشنا کارنامه خوبی در توزیع کاغذ نداشتند تا جایی که بیش از ۲۰ هزار قطعه کاغذ در اختیار ناشرانی قرار گرفت که نیازی به کمک مالی نداشتند و شاید ۱۰۰ قطعه هم در اختیار ناشران قرار گرفت. به ناشرانی داده می شود که مطالب و کارهای خوبی داشتند. کاغذ نرسید. این تبعیض بود که فساد ایجاد کرد.
این وکیل دادگستری افزود: همچنین کاغذی که داده شد تاثیری در قیمت کتاب نداشت و مصرف کننده ما از این یارانه سودی نبرد و ناشر قیمت کتاب را کاهش نداد. بنابراین دلیل نمی شود به تولیدکننده ای که هزار مفاسد دارد یارانه بدهیم; در طی این فرآیند برخی بزرگ و برخی ثروتمند می شوند.
یارانه به هیچ وجه نباید به ناشر تعلق گیرد
حسینی نیک با تاکید بر اینکه یارانه اختصاص یافته به حوزه نشر باید به فرهنگ عمومی، جامعه و مصرف کنندگان داده شود. وی ادامه داد: برای ماندگاری ناشران نباید یارانه داده شود، هر چند در زمانی که یارانه به ناشران داده شد عادلانه نبود. آنها باید برای یارانه ای که به ناشر می دهند حدی تعیین کنند. مثلاً اعلام کنند حداکثر یارانه ای که می دهند ۳۰۰۰ عدد کاغذ است و هرکس بیش از ۳۰۰۰ عدد کاغذ می خواهد باید قدرت بیشتری داشته باشد و بتواند از بازار بخرد.
در سال های گذشته ۲۰ درصد مقاله به ۱۴ ناشر داده شده است، یعنی ۸۰ درصد را بین ناشران باقی مانده (بیش از ۲ هزار ناشر) تقسیم کرده اند.
مدیر نشر مجد با تاکید بر اینکه یارانه باید در اقشار متوسط و پایین نشر توزیع شود، افزود: این نگاه به یارانه عادلانه تر است و به حوزه نشر کمک می کند. طبق محاسبات من، در سال های گذشته ۲۰ درصد مقاله به ۱۴ ناشر داده شده است، یعنی ۸۰ درصد را بین ناشران باقی مانده (بیش از ۲۰۰۰ ناشر) تقسیم کرده اند.
وی افزود: با وجود اینکه ناشر فعالی هستم، اعلام می کنم به هیچ وجه نباید یارانه به ناشر تعلق گیرد، این بیشترین فساد را ایجاد می کند. در طول سال ها فعالیت در حوزه نشر به این نتیجه رسیدیم که می توان به مصرف کننده یارانه داد، یعنی به دانشجو، دانشجو و مردم یارانه داد تا هر کتابی را که می خواهند بخرند. این در واقع راه حل دوم بود و از آن زمان همه آن را پذیرفتند.
یارانه ها باید صرف زیرساخت ها شود
حسینی نیک در تشریح نسل سوم یارانه بخش نشر اظهار داشت: بر اساس نظریه موجود، در یارانه نسل سوم حتی به مصرف کنندگان یارانه مستقیم تعلق نمی گیرد و باید یارانه ها صرف زیرساخت ها شود. وقتی به زیرساختها یارانه میدهیم، به این معنی است که سازندگان، ناشران و مصرفکنندگان همگی از زیرساخت استفاده میکنند که منصفانهتر، کمتر فاسدتر و کارآمدتر است.
یارانه ای که برای زیرساخت ها خرج می شود عادلانه تر، کمتر فاسدتر و موثرتر است
به گفته رئیس هیأت مدیره انجمن ناشران دانشگاهی، زیرساخت این است که دولت در یک حوزه سرمایه گذاری کند، لازم نیست مثلاً به فعالان آن حوزه پول مستقیم بدهد یا هزینه های زیادی خرج کند. ، می تواند زیرساخت کتاب های الکترونیکی را آماده کند. بخشی از این موضوع در اختیار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و بخشی دیگر در اختیار وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ایجاد و حمایت از بسترهای مناسب برای کتاب های الکترونیکی است. .
مدیر انتشارات مجد با بیان اینکه حمایت هایی که وجود دارد بیشتر عمومی است، ادامه داد: به عنوان مثال در حوزه دانشگاهی بستر فعالی وجود ندارد و حمایت قابل توجهی وجود ندارد. در انجمن ناشران دانشگاهی به معاونت ارشاد فرهنگی اعلام کردیم که اگر می خواهند حمایت کنند، برای ایجاد بستری برای ارائه کتاب های الکترونیکی در حوزه کتاب های دانشگاهی هزینه کنند.
بیشتر شهرهای کشور خالی از کتاب ناشران است
حسینی نیک با اشاره به اینکه جایگاه کتاب دانشگاهی با کتاب عمومی متفاوت است، ادامه داد: کتاب عمومی می تواند در قالب epub (نشریه الکترونیکی اختصاری) باشد که استانداردی باز برای کتاب های الکترونیکی است که توسط انجمن بین المللی نشر دیجیتال تهیه شده است. (IDPF) منتشر شده است و قابل اجرا بر روی گوشی های هوشمند است. اما کتاب دانشگاهی نباید با این قالب ارائه شود، در کتاب دانشگاهی که به صورت الکترونیکی ارائه می شود باید مانند کتاب شماره، محتوا و شکل صفحه حفظ شود.
این میزان از افرادی که به نمایشگاه بین المللی کتاب تهران می روند به دلیل این است که کتاب در استان ها موجود نیست
رئیس هیأت مدیره انجمن ناشران دانشگاهی گفت: در کتاب الکترونیک دانشگاهی باید ارجاع داده شود، شکل صفحه حفظ شود و دانشجویان و پژوهشگران باید در کتاب یادداشت کنند، اما چنین است. مسائل در کتاب رمان، داستان و ادبیات مطرح نمی شود. بنابراین برای ایجاد بستر دانشگاهی خوب باید سرمایه گذاری کرد و دولت به جای یارانه مستقیم به ناشر یا مصرف کننده، زیرساخت ایجاد کرد.
وی درباره تاثیر تقویت زیرساخت ها بر فعالیت ناشران توضیح داد: زمانی که زیرساخت ها مهیا شد، ناشران می توانند به سادگی کتاب های خود را در سطح شهرستان بفروشند یا کتاب های الکترونیکی تهیه کنند، مردم می توانند این کتاب ها را خریداری کنند و همه کتاب ها در دسترس آنها باشد، زیرا اکثر شهرها در دسترس هستند. کشور خالی از کتاب ناشران است. کتاب های اکثر ناشران استانی نیست، این میزان افرادی که به نمایشگاه بین المللی کتاب تهران می روند به دلیل نبودن کتاب در استان هاست.
به گفته مدیر انتشارات مجد، در صورتی که دولت موضوع ارسال کتاب را کاملا رایگان کند، همکاری ناشران با پست می تواند زیرساختی باشد.
منبع : خبرگزاری ایرنا