هنوز قانون عملیات بانکی بدون ربا نتوانسته است سامان خوبی به نظام بانکی بدهد
۱:۳۱ جدید ۱ مه
باشگاه روزنامه نگاران جوان ؛ کیمیا گلیپور – وزیر علوم حسین سیارف در کنفرانس حقوق بانکی گفت: “در سال ۲ ، قانونی برای سازماندهی ساختار و سازماندهی سیستم بانکی تصویب شد ، که در سال ۶ با یک قانون جدید جایگزین شد.” پس از پیروزی انقلاب اسلامی ، یکی از مهمترین خواسته ها پیروی از قانون بود. قوانین و مقررات بانکی به ویژه در نظر گرفته شده است ، زیرا در قراردادهای سپرده و تسهیلات ، فقها به ربا مراجعه می کردند. به همین دلیل ، بدهی از سیستم بانکی برداشته شد و با حقوق خاصی جایگزین شد. اما به زودی نقاط ضعف قانون ظاهر شد.
وی افزود: “اولین انتقاد از قانون جدید قراردادهای خالی محتوا و روحیه قرارداد بود.” این قانون قصد را نادیده گرفت و قراردادها را به قراردادهای سوریه تبدیل کرد. مشتریان و بانک ها به خوبی می دانستند که هدف واقعی موداربه اینگونه نبوده است و این با امام خمینی در تضاد بود.
وی گفت: نقطه ضعف دوم بازگشت ربا با نرخ های سنگین تر بود. علیرغم تلاش برای از بین بردن ربا ، این پدیده هنوز در سیستم بانکی وجود داشت ، به خصوص با فتوای امام خمینی. وی تأکید کرد که این ترفند نمی تواند از بین برود زیرا هدف از ربا ، جلوگیری از ظلم است.
سومین انتقاد از افزایش هزینه های تجارت در قانون عملیات بانکی ، که برای مشتریان دفن شده است. در حالی که هزینه ها قبل از آن پایین تر بود ، این رویه فقط منجر به حذف ربا ، انتقاد دیگر از قانون شد تا دادگاه ها را با قراردادهای بانکی درگیر کند. قضات با چالش های جدی روبرو شدند. از یک طرف ، آنها مجبور بودند به دانش خود بروند و از طرف دیگر ، اگر این قراردادها معتبر نباشند ، سیستم بانکی ورشکسته می شود. به تدریج ، قضات سعی کردند سیستم بانکی را به واقعیت منتقل کنند.
وی گفت: در این رابطه ، تلاش های فقه هایی مانند آیت الله رضانی و مرحوم سید عباس موساویان برای اصلاح قانون قابل تحسین است ، اما قانون عملیات بانکی هنوز نتوانسته است سازمان خوبی را به سیستم بانکی ارائه دهد. یکی از دلایل این ناکارآمدی عدم آگاهی از پدیده و پول بانک است.