پایهگذار نخستین منشور حقوق بشر در جهان «منوچهرشاه» بود
تهران – ایرنا – دبیر سی و دومین نشست تخصصی شاهنامه پژوهی گفت: با نگاهی به برخی از ابیات شاهنامه مشخص می شود که «منوچهارشاه» نگاه کاملی به حقوق بشر داشته و اولین فردی است که اعلام کرده همه انسان ها برابر هستند و برای همه افراد جامعه، حتی خارجی ها از حقوق انسانی کامل و برابر برخوردارند.
به گزارش ایرنا از مؤسسه فرهنگی بزرگمهر حکیم، دبیر سی و دومین نشست شاهنامه پژوهی با اشاره به برگزاری این نشست ماهانه با حضور شاهنامه پژوهان و شاهنامه خوانان در خانه اندیشمندان علوم انسانی، اظهار کرد: در این نشست، با حضور پرشور شاهنامه پژوهان و شاهنامه خوانان برگزار شد. کار سلطنت منوچهر شاه در شاهنامه آغاز شد. بررسی و کشف مسائل مهم و جدید شاهنامه برای اولین بار ارائه شد.
محمد رسولی وی با بیان اینکه «منوچهارشاه» (از پادشاهان پیشدادی و از نوادگان فریدون که اجدادش ایرج، سلام و تور را از روی کینه به قتل رساند) را باید اولین تدوینکننده منشور حقوق بشر در جهان دانست، گفت: از توجه به برخی ابیات شاهنامه معروف است که منوچهر شاه که از نوادگان فریدون شاه بود، دیدگاه کاملی به حقوق بشر داشت و اولین کسی بود که اعلام کرد همه انسان ها برابر و برای همه اعضا هستند. جامعه، حتی خارجی هایی که به نوعی در داخل جامعه ایران بودند. ، (مثلاً اسیران جنگی و پناهندگان) حقوق بشر را کامل و برابر در نظر گرفته است.
رسولی افزود: منوچهر شاه در همان ابتدای کار جهان بینی خود را که در واقع جهان بینی انسان دوستانه ایرانیان است اعلام کرد و این نگاه در قالب ابیات شاهنامه به دست ما رسیده است:
این گونه پاسخ داد: کامم را بر زمین می اندازم، نام خود را روی آن می گذارم
همه آن چیزها چشمان خدا / شیطانی هستند، مگر اینکه در دست بدی باشند
در اطراف من، دور از باد / شر، باشد که بدن شیطان رنج بکشد
عاقل باش و دین پاک داشته باش/ از هر بدی پاک باش.
وی تاکید کرد: قطعا اولین منشور حقوق بشر توسط ایرانیان در زمان منوچهر صادر شد و این افتخار بزرگی برای ایرانیان است که در حدود ۵۰۰۰ سال پیش چنین منشوری صادر شده است. البته جزئیات این مهم در دو کتاب «مکتب ایرانی» و «مبانی حقوق عمومی در ایران باستان» آمده است که علاقه مندان می توانند به طور کامل مطالعه کنند.
این استاد حقوق و شاهنامه پژوه گفت: قطعاً معرفی این مطالب بیانگر این است که مضمون شاهنامه روایتی از تاریخ است، هرچند ممکن است ماهیت برخی مسائل را ندانیم، اما تردیدی نیست که محتوای شاهنامه روایتی از تاریخ است. شاهنامه تاریخی است».
منبع : خبرگزاری ایرنا