گرما و تشدید روند تغییر اقلیم، دانشمندان را ناامید کرد
تهران- ایرنا- گرمایش فراوان زمین بهویژه در سال ۲۰۲۴ و تشدید تغییر اقلیم دانشمندان را از تحقق وعدههای دولتمردان برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای و بهبود وضعیت این روند، ناامید کرده است.
به گزارش گروه علمی ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی آمریکایی سینت، در طول گرم ترین سال روی زمین یعنی سال ۲۰۲۴ از زمان شروع ثبت رکوردها در سال ۱۸۵۰، دما از آستانه کلیدی افزایش عبور کرد و زمین بیش از ۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح قبل از صنعتی شدن گرم شد.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد دو سال قبل در اجلاس تغییر اقلیم کوپ ۲۷ در مصر هشدار داد که سران دولتها باید به موضوع انتشار گازهای گلخانهای توجه بیشتری داشته باشند تا دمای هوا تا سال ۲۱۰۰ بیش از ۱.۵ درجه سلسیوس افزایش نیابد.
به گفته دانشمندان و متخصصان تغییر اقلیم در سرویس رصد تغییرات اقلیم کوپرنیک زیر نظر کمیسیون اتحادیه اروپا و آژانس فضایی اروپا، دمای جهان در سال ۲۰۲۴ به بالاترین سطح از زمان ثبت آمار رسید و ۱.۶ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح قبل از صنعتی شدن افزایش یافت، این آمار سال ۲۰۲۴ را به گرمترین سال از زمان شروع ثبت رکورد در ۱۸۵۰ تبدیل کرده است.
بر اساس گزارش سرویس رصد تغییرات اقلیم کوپرنیک، میانگین دمای جهانی برای سال ۱۵.۱۰ درجه سانتیگراد (۵۹.۱۸ درجه فارنهایت) بود که این مقدار معادل ۱.۶ درجه سانتیگراد بالاتر از تخمین دمای در بازه زمانی ۱۸۵۰-۱۹۰۰ است که به عنوان دمای پیش از صنعت تعیین شده است.
همزمانی انتشار این گزارش با وقوع آتشسوزی در کالیفرنیا و شهر لسآنجلس آمریکا که تاکنون بیش از۲۱ هزار هکتار را درنوردیده و ۱۱ کشته برجای گذاشته است، توجهات جهانی را به بحران آب و هوا و تبعات آن؛ از جمله شدت و فراوانی بلایای طبیعی مانند خشکسالی، طوفان و سیل بیشتر جلب کرد.
سامانتا برگس، مدیر راهبردی در مرکز پیشبینیهای آب و هوایی اروپا که در نوشتن این گزارش نیز مشارکت داشته است، معتقد است افزایش دما یکی از عوامل اصلی در وقوع حوادث مرتبط با آب و هواست.
وی در بیانیهای اظهار داشت: این دمای بالا در سطح جهان، همراه با رکورد جهانی سطوح بخار آب اتمسفر در سال ۲۰۲۴ به این معناست که امواج گرمایی و بارشهای سیلآسا بدبختی را برای میلیونها انسان به ارمغان میآورند.
بر اساس گزارش کوپرنیک در دوره دهساله ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۴ هر سال یکی از گرم ترین سالها بود. میانگین روزانه دمای جهانی در ۲۲ ژوئیه ۲۰۲۴ رکورد شکست و به ۱۷.۱۶ درجه سانتیگراد رسید. تمام مناطق قاره ای به جز قطب جنوب و استرالیا گرم ترین سال ها را پشت سر گذاشتند.
دانشمندان این نوع از تغییر اقلیم را به فعالیتهای انسانی نسبت میدهند به ویژه انتشار گازهای گلخانهای ناشی از سوختن سوختهای فسیلی، افزایش مصرف انرژی خانگی و انرژی فراوانی که فناوریهای مرتبط با هوش مصنوعی نیاز است. هوش مصنوعی حتی با این میزان مصرف انرژی باعث نشده تا میزان اتکا به سوخت های فسیلی کاهش یابد.
منبع : خبرگزاری ایرنا