کتاب و ادبیات

«گنج‌های آلوده»؛ فیلمی در قالب یک رمان

تهران – ایرنا – دو روز پیش “گنج های آلوده” را در یک نفس خواندم. چون بعد از شروع کتاب نتوانستم کتاب را زمین بگذارم، بیان دلنشین و احساسی داستان، توصیف شخصیت ها و سیر اتفاقات آنقدر جذاب است که خواننده را مانند تماشای یک فیلم هیجان انگیز به خود جذب می کند.

به یک دیپلمات فکر کنید که خاطرات زندگی و جامعه خود را می نویسد. آیا می توانید تصور کنید که این رمان چه زیبایی هایی را به تصویر می کشد؟ شاید برایتان جالب باشد که بدانید اولین رمان با ویژگی های مدرن در ایران توسط یک دیپلمات نوشته شده است. بله، من در مورد «تهران وحشتناک» صحبت می کنم. مرتضی مشفق کاظمیآن را حدود یک قرن پیش نوشت. موضوع اصلی این اثر مشکلات اجتماعی تهران پس از انقلاب مشروطه است.

«ماشاالله خان در دربار هارون الرشید» به قلم ایرج میشچ زادشاید دومین رمانی باشد که یک دیپلمات ایرانی در سال ۱۳۳۷ منتشر کرده است. اگرچه این رمان مانند دیگر آثار مسعچ زاد طنزی دلنشین است، اما رگه های سیاسی و اجتماعی آن به خوبی نمایان است.

اما سومین رمان فارسی که از یک دیپلمات ایرانی سراغ دارم، اثری است که به تازگی منتشر شده است رشید بیات مختاری عنوان “گنج های آلوده” است.

وجه مشترک این سه اثر در توجه عمیق به مسائل و مشکلات اجتماعی جامعه ماست. بدون شک تحصیلات و تجربیات کاری یک دیپلمات، به ویژه سفرها و مأموریت های او به کشورهای دیگر، نه تنها نگرش او را شکل می دهد، بلکه بر متن رمان نیز تأثیر می گذارد. نیز تاثیر می گذارد

دو روز پیش “گنج های آلوده” را در یک نفس خواندم. چون بعد از شروع نمی توانستم کتاب را زمین بگذارم. بیان دلنشین و احساسی داستان، توصیف شخصیت ها و سیر وقایع آنقدر جذاب است که خواننده را مانند تماشای یک فیلم هیجان انگیز به خود جذب می کند.

بیات مختاری با هنرمندی تمام صحنه ها را با جزئیات به نمایش می گذارد و خواننده را به دل داستان می برد. باعث گریه یا خنده او می شود. طوری که با هر کلوزآپ داستان به دل حادثه می روید، با شیاطین می جنگید و با هر شلیک بلند و با هر قدم پیروزمندانه قهرمان داستان، حس شفابخشی در وجودتان لانه می کند. باید بگویم که اگر “خورشید” مجید مجیدی این انیمیشن درباره کودکان کار است، «گنجینه های آلوده» فیلمی مکتوب در این زمینه است.

انتخاب محله امیرآباد در شمال تهران و خیابان های اطراف آن نه تنها برای خواننده آشنای تهران، بلکه برای من که هشت سال از عمرم را در این محله گذرانده ام، ماجرا را ملموس تر می کند. این یک دژاوو است. رستوران، جاگرکی، هتل و حتی سرویس بهداشتی خیابان نصرت برایم خاطره انگیز است.

زندگی شخصیت اصلی داستان نیز صدای تراژدی کودکان کار را زنده می کند که هر روز در اخبار مختلف به گوش می رسد. متاسفانه این معضل اجتماعی هنوز در جامعه ما راه حل قطعی پیدا نکرده است.

اما چه کسی بهتر از نویسنده این داستان به عنوان دیپلماتی که سال ها در زمینه توسعه اجتماعی و اقتصادی فعالیت کرده است، می تواند این ناهنجاری اجتماعی را به تصویر بکشد؟ او با اجتناب از موضوع قاچاق آثار باستانی توسط دیپلمات دانمارکی و محاکمه عموی سلمان توسط اینترپل، ماجرا را با چاشنی دیپلماتیک مخلوط می کند.

از نظر ایجاد اصطلاحات جدید، این داستان نوآوری هایی نیز به همراه دارد. برای مثال، زباله خلال دندان یکی از آنهاست. آیا زباله هایی که کثیف هستند نیز می توانند به خلال دندان تبدیل شوند؟ با خواندن داستان متوجه می شویم که برای قشری از جامعه که به این روز افتاده اند زباله واقعاً مشکل ساز می شود و برای گروه آنها تبدیل به طلای کثیف می شود.

در این زمینه نه تنها واژه های جدید، بلکه گزاره های بدیع نیز می توانند به ضرب المثل ها راه پیدا کنند. برای مثال یکی از شخصیت های داستان با احساس عمیق و باشکوهی به شخصیت دیگری می گوید: «اگر قرار است چیزی نظرم را در مورد تو عوض کند، خودم را تغییر می دهم». چقدر احساسی و عاشقانه!

و در نهایت با نگاه انسانی و ایده آل نویسنده، چاشنی عاشقانه پایان داستان بین چهار شخصیت هم سرنوشت و پیوند شیرین آنها به همراه اهدای بیشتر پولی که در میان زباله ها یافت می شود، به این سفر پایان می دهد. با رضایت برای خواننده اگرچه این هدف برای کودکان کار یا لاشخورهای فقیر صادق نخواهد بود. چرا که قهرمانان و قهرمانان داستان همچنان پا به کار کودکان می گذارند و برای صعود به پنت هاوس های اقدسیه به آنها نیاز دارند.

امیدوارم نویسنده «گنج های آلوده» در جلد دوم داستان به مبارزه با این گونه شیاطین ادامه دهد تا مایه تسلی جامعه و عدالت خواهان باشد.

منبع : خبرگزاری ایرنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا