گِره کور یکهزار میلیارد ریالی در تکمیل کتابخانه مرکزی ساری
ساری – ایرنا – ۱۴ سال از آغاز عملیات اجرایی کتابخانه مرکزی ساری به عنوان بزرگترین پروژه کتابخانه ای این استان و یکی از ۲ پروژه بزرگ زیربنایی در حوزه فرهنگ مازندران می گذرد و این زیرساخت مهم فرهنگی موجب شده است. علیرغم وعده های پی در پی مسئولان مختلف هنوز به بهره برداری نرسیده و هم اکنون با پیشرفت فیزیکی ۷۰ درصدی به گفته مدیرکل کتابخانه های مازندران در انتظار یک هزار میلیارد ریال اعتبار برای تکمیل است و تجهیز کردن
به گزارش ایرنا، هفته کتاب فرصتی است برای یادآوری یک طرح بزرگ و مهم مرتبط با کتاب و کتابخوانی در مازندران. کتابخانه مرکزی ساری. این پروژه در سال ۱۳۸۸ با تصویب هیئت دولت وقت در زمین اهدایی شهرداری ساری کلنگ راه اندازی شد و نام آن سال هاست که در فهرست پروژه های ناتمام مازندران قرار دارد.
این پروژه مهم فرهنگی استان که با زیربنای بیش از هفت هزار متر مربع در پنج طبقه طراحی شده بود، طبق برنامه ریزی های اولیه قرار بود در مدت سه سال اجرا و به بهره برداری برسد. اما دوستداران کتاب سال هاست که تنها وعده تامین اعتبار برای تکمیل آن را از زبان مسئولان مختلف می شنوند و منتظر بهره برداری از آن هستند.
اهمیت کتابخانه مرکزی ساری برای دوستداران فرهنگ و ادب در این استان به دلیل خدمات، امکانات و زیرساخت های متعددی است که در طراحی آن تعریف شده است. اگرچه نام این پروژه “کتابخانه مرکزی ساری” است اما علاوه بر کارکرد کتابخانه ای آن که با توجه به ظرفیت ۵۰۰ نفری و گنجایش حدود ۸۰۰۰۰ جلد کتاب با در نظر گرفتن بخش های مختلف فرهنگی از جمله نمایشگاه ها، سالن های آمفی تئاتر بسیار حائز اهمیت است. ، کلاس های آموزشی، کتابخانه کودک، کتابخانه الکترونیکی، اتاق پژوهش، کتابفروشی، فضای اداری و چندین زیرساخت و فضاهای دیگر آن را به یک مجموعه فرهنگی بزرگ و جامع تبدیل کرده است. مجموعه ای که می تواند فرصت و فضای ویژه ای را برای دوستداران کتاب، پژوهشگران، دانشجویان و گروه های مختلف فرهنگی در مرکز استان ایجاد کند.
به گفته مدیرکل کتابخانه های عمومی مازندران، برای بهره برداری از این پروژه مهم زیربنایی حداقل یک هزار میلیارد ریال اعتبار مورد نیاز است که ۷۰۰ میلیارد ریال آن مربوط به اتمام عملیات عمرانی و ۳۰۰ میلیارد ریال مربوط به تجهیز و تجهیزات است. استفاده نهایی
سکینه خاتون مهدیان پور روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه پیشرفت فیزیکی پروژه همچنان در مرحله ۷۰ درصدی است، اظهار داشت: با توجه به اینکه این کتابخانه توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حال ساخت است و یک پروژه ملی است باید اعتبارات ملی برای تکمیل آن تخصیص یابد.
پیگیری تخصیص اعتبار
وی افزود: در سفر دوم رئیس جمهور شهید به مازندران ۶۰۰ میلیارد ریال برای تکمیل این پروژه اختصاص یافت که قرار بود ۴۰۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات سفر رئیس جمهور و ۲۰۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات استانی تامین شود. اما این مبلغ تاکنون تخصیص نیافته و به همین دلیل عملیات اجرایی ادامه پیدا نکرد.
این مسئول خاطرنشان کرد: پیگیری های ما برای دریافت این اعتبارات همچنان ادامه دارد. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرد که تمامی استان ها باید پروژه هایی را معرفی کنند که در صورت تامین اعتبار تا پایان سال به اتمام برسد.
مدیرکل کتابخانه های عمومی مازندران افزود: از نظر اجرایی ممکن است در صورت تامین اعتبار، عملیات ساخت و ساز کتابخانه مرکزی تا پایان امسال به پایان برسد. البته با توجه به اینکه نهاد کتابخانه های کشور هیچگاه ساختمانی را افتتاح نمی کند و بهره برداری کلی را در نظر می گیرد، پس از اتمام عملیات عمرانی، تجهیز مجموعه آغاز می شود که بر اساس برآوردها ۳۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
مهدیان پور خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه قرار است این کتابخانه حدود ۶۰ نوع خدمات فرهنگی ارائه کند، بنابراین برای بهره برداری باید تمامی اجزا و زیرساخت های آن تکمیل شود و بنابراین تا تکمیل مجموعه، استفاده از آن انجام نمی شود. .
وی با بیان اینکه برای تکمیل عملیات ساخت کتابخانه مرکزی ساری ۷۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است، اظهار داشت: در حال حاضر ۱۳ کتابخانه مرکزی در کشور فعال است که امیدواریم با حمایت همه مسئولان و پیگیری های صورت گرفته از نمایندگان مرکز استان چهاردهمین مجمع کتابخانه مرکزی ساری کتابخانه مرکزی کشور هستند.
مدیرکل کتابخانه های عمومی مازندران تصریح کرد: دکتر حاجی بابایی نایب رئیس مجلس در سفر به کجور به مناسبت روز ملی مازندران نیز اعلام کرد که همراه با نمایندگان استان کمک خواهد کرد. تامین اعتبار مورد نیاز برای تکمیل ساخت کتابخانه مرکزی ساری تا پایان سال.
وعده های بی پایان
اگرچه اظهارات این مسئول حوزه فرهنگ استان حاکی از برنامه ریزی برای جذب اعتبارات مورد نیاز برای تکمیل این طرح مهم فرهنگی استان است، اما تجربه فرهنگیان مازندران در سال های اخیر نشان می دهد که وعده های تکمیل این کتابخانه بزرگ قابل اجرا نیست. تا زمان تخصیص اعتبارات وعده داده شده انجام شود. او در تاریخ های اعلام شده حساب باز کرد.
برای اثبات این موضوع کافی است اخبار منتشر شده در رسانه های استان درباره این زیرساخت فرهنگی نیمه کاره را مرور کنیم. مردادماه ۱۳۹۸ در بازدید محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور، اعتبار ۲۰۰ میلیارد ریالی برای تکمیل این مجموعه اختصاص داده شد. سه ماه بعد آرزو ولی پور مدیرکل وقت کتابخانه های عمومی مازندران از اختصاص ۳۰ میلیارد ریال از این اعتبار خبر داد. وی گفت: در صورت تخصیص مابقی این مبلغ، این پروژه تا پایان سال (۱۳۹۸) به بهره برداری می رسد. اما نه اعتباری تخصیص یافت و نه طرح به بهره برداری رسید.
در آذر ۱۴۰۰ محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت سیزدهم قول تامین اعتبار برای تکمیل این کتابخانه را داد. سه ماه بعد در ۲۹ اسفند ۱۴۰۰ در اولین سفر رئیس جمهور و اعضای دولت سیزدهم به مازندران اعلام شد که ۲۰۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات مصوب برای سفر تکمیل این کتابخانه اختصاص یافته است. اما با توجه به روند تورم موجود در کشور، این رقم پاسخگوی نیاز مالی تکمیل پروژه نبود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران نیز در ۱۱ شهریور ۱۴۰۱ به مازندران سفر کرد و قول داد تا پایان سال ۱۴۰۲ کتابخانه مرکزی ساری به بهره برداری برسد اما این وعده محقق نشد. اسماعیلی همچنین در ۱۰ دی ۱۴۰۲ از کتابخانه مرکزی ساری بازدید کرد.
وی که برای شرکت در جشن خودکفایی کاغذی به مازندران رفته بود در بازدید از کتابخانه مرکزی ساری اعلام کرد در اسرع وقت مبلغ مورد نیاز برای تکمیل و تجهیز پروژه کتابخانه مرکزی از محل اعتبارات تخصیص داده می شود. صندوق سفر ریاست جمهوری سرنوشت این وعده نیز با وعده های قبلی تفاوتی نداشت و با پایان دولت سیزدهم پرونده تکمیل این طرح مهم فرهنگی استان در دولت چهاردهم در حال پیگیری است.
منبع : خبرگزاری ایرنا