انتشار کتابی کاربردی در حوزه خدمات پیشبینی هواشناسی
تهران- ایرنا- کتاب «راهنمای سازمان هواشناسی جهانی ویژه خدمات پیشبینی و هشدار مبتنی بر اثر برای مخاطرات چندگانه» به وسیله دو پژوهشگر سازمان هواشناسی کشور منتشر شد.
به گزارش ایرنا، این کتاب محصول کار مشترک «احد وظیفه» رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور و «حمیده دالایی» کارشناس مرکز ملی پیش بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای این سازمان است.
نویسندگان این اثر در بخشی از پیشگفتار کتاب آورده اند: با توجه به تشدید اثرات تغییر اقلیم در رخداد مخاطرات حدّی اقلیم و فراوانی بیشتر آنها در سراسر جهان ابتکار سامانه های هشدار سریع برای همه تلاشی نوآورانه سازمان ملل و سازمان جهانی هواشناسی برای اطمینان از محافظت از زندگی همه افراد روی زمین در برابر مخاطرات مرتبط با هواشناسی و تغییر اقلیم با به کارگیری سامانه های هشدار تا پایان سال ۲۰۲۷ است.
بنابراین سامانه هشدار سریع برای همه اقدامی برای مطابقت با تغییرات هوا است و از سامانههای ارتباط یک پارچه برای کمک به جوامع برای آمادگی در برابر مخاطرات مرتبط با آب و هوا استفاده میکند یک سامانه هشدار سریع (EWS) موفق سبب نجات جان ،معیشت، زمین و زیرساختها میشود و پشتیبان توسعه پایدار است.
در این راستا باید در نظر داشت که این سامانه ها ابزار تزئینی، نبوده بلکه روشهای مقرون به صرفهای برای نجات جان انسانها و کاهش مرگومیر و کاهش زیانهای اقتصادی میشوند.
در این خصوص هنوز شکافهای عمده ای به خصوص در جزایر کوچک و کشورهای در حال توسعه وجود دارد تغییرات حدی اقلیم احتمال مخاطرات مرگ بار برای مردم آفریقا جنوب آسیا، جنوب و مرکز آمریکا و کشورهای جزیره ای کوچک را ۱۵ برابر بیشتر کرده و کشورهای آسیب پذیر و کمتر توسعه یافته با کمترین سهم در افزایش گازهای گلخانه ای را با بیشترین آسیبهای ناشی از تغییر اقلیم مواجه نموده و بار سنگین بحرانها را تحمیل کرده است.
دبیر کل سازمان ملل متحد، آنتونیو گوترش، بدین منظور در ۲۳ مارس ۲۰۲۳ در بیانیه ای اعلام کرد که سازمان ملل مصمم به کاهش این شکافها و کسب اطمینان برای محافظت از همه افراد روی زمین با توسعه سامانه های فراگیر هشدار سریع در پنج سال آینده است ابتکار سیستمهای هشدار سریع برای همه از چارچوب سند سندای برای کاهش خطر بلایا و موافقت نامه پاریس در مورد تغییرات آب و هوا و اهداف توسعه پایدار در مورد فقر، گرسنگی ،سلامت ،آب انرژی ،پاک اقدامات آب و هوایی و شهرهای پایدار حمایت میکند.
طبق گزارشها علی رغم نیاز فوری تمام کشورها، تنها نیمی از آنها از سامانههای کافی برای هشدار سریع تاثیر محور در مورد مخاطرات چندگانه برخوردارند شکافهای بزرگی در سامانه جهانی دیدبانی وجود دارد که وجود آنها برای پیشبینی ضرورت دارد و حتی اندکی از آنها از چارچوبهای نظارتی برخوردارند که هشدارهای اولیه را به برنامه های اضطراری مرتبط می کند.
سامانه های هشدار سریع با ارائه روشی مقرون به صرفه و قابل اعتماد برای محافظت از زندگی و معیشت در برابر مخاطرات طبیعی مانند سیل، موج گرما توفان و سونامی ثابت کرده اند که روشی موثر برای سازگاری با تغییرات آب و هوایی هستند.
طبق گزارش کمیسیون جهانی سازگاری اطلاع رسانی زودتر از یک رویداد خطرناک،احتمالی تنها ۲۴ ساعت قبل از وقوع میتواند خسارتها را تا ۳۰ درصد کاهش دهد سرمایه گذاری حدود ۸۰۰ میلیون دلاری در چنین سامانه هایی از زیان ۳ تا ۱۶ میلیارد دلاری سالانه کشورهای در حال توسعه میتواند جلوگیری کند با دسترسی ۹۵ درصد از جمعیت جهان به شبکههای باند پهن و با ۷۵ درصد جمعیت دارای تلفن همراه شبکههای تلفن همراه کانالهای ارتباطی قدرتمندی هستند که میتوانند به طور موثر افراد در معرض خطر را مطلع کنند.
ابتکار هشدار سریع برای همه توسط سازمان جهانی هواشناسی (WMO) دفتر کاهش خطر بلایای سازمان ملل متحد (UNDRR) با حمایت اتحادیه بین المللی مخابرات (ITU) و فدراسیون بین المللی صلیب سرخ و جمعیت هلال احمر (IFRC) و سایر شرکا هدایت می شود. در این میان پیش بینی های تاثیر محور، رویکردی سازمان یافته برای ترکیب داده های مخاطرهآمیز مواجهه با خطر و آسیب پذیری برای شناسایی ریسک و حمایت از تصمیم گیری ها با هدف نهایی تشویق اقدامات اولیه است که خسارات و تلفات جانی ناشی از خطرات طبیعی را کاهش می دهد.
منبع : خبرگزاری ایرنا