کتاب و ادبیات

برای جانِ جهان

کرمان – ایرنا – «جان جهان» بانوی سرشناس کرمانی با جریان سازی در دل عاشقانش یاد خود را به اثری جاودانه با جایگاهی باشکوه تبدیل کرد چنانکه اکنون پس از گذشت سالها فرهنگی علما دور هم جمع می شوند و با اینکه دیر شده، مسافر جاودانگی شده است. می گویند، بخوان و به یاد او روایت می کنند.

به گزارش ایرنا، بزرگداشت یاد و خاطره فاطمه جهانگرد متخلص به جهان کرمانی یا جان جهان شاعر نامی کرمانی، بانوی خوش نام و خوش قلب سه شنبه شب به همت دل علم و ادبی تنه کرمان برگزار شد. انجمن ها با همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، اداره کل کتابخانه های استان، کانون شاعران آیینی، انجمن خواجوی کرمانی، انجمن حیات کرمانی و انجمن ادبی خوبان با حضور خانواده ایشان، جمعی از شاعران کرمانی و دوستداران ادب در «فوادیه» – بهار هنرمندان کرمان.

در این مراسم جمعی از اهالی شعر، فرهنگ و هنر کرمان حضور داشتند. ابتدا بهادر شجاعی فرزند زنده یاد فاطمه جهانگرد ضمن خیرمقدم به حضار به گوشه ای از زندگی شاعرانه مادرش پرداخت و پس از آن استاد احمد اسدالهی شاعر پیشکسوت کرمانی با اشاره به غنی جهان کرمانی گفت: با بررسی از شعر مرحوم خانم جهانگرد می بینیم که از معدود بانوان شاعری بود که به زبان شعری خودش رسیده بود و اگر او را بالاتر از فروغ فرخزاد ندانیم از فروغ پایین تر نیست و او همسال و همکار است. از شاعران بزرگ ایران است.

وی افزود: از خانم جهانگرد چند کتاب به جا مانده است که علاوه بر دیوان شعری که توسط همسرش منتشر شده است، مهم ترین اثر این بانوی شاعر، تنظیم و تصحیح دیوان بانو خیتان کرمانی است که حدود 200 سال عمر کرده است. پیش و دارای اشعار زیبا و زیبایی است. است

برای زندگی دنیا

وی که به شعله کرمانی شهرت دارد به تاریخچه هنرمندان کرمان فؤادیه نیز اشاره کرد و گفت: چند هنرمند فقید کرمانی هستند که پس از تخریب قبورشان در طرح خیابان سازی یا تخریب شده یا از بین رفته است. گورستان های قدیمی این اطراف.” برخی از هنرمندان نیز در شهرهای دیگر از جمله راهبر کرمانی، مشتاق، احمد ناظرزاده و علی اصغر اصفهانی به خاک سپرده شده اند.

وی پیشنهاد کرد: شهرداری کرمان برای هر کدام از این شاعران کرمانی با همکاری انجمن ماهاخر بنای یادبود یا تابلوی یادبود در این مکان احداث کند.

در این همایش سید علی منصوریان رئیس انجمن ادبی دل علم با بیان اینکه برگزاری مراسم بزرگداشت شاعران و نویسندگان از اهداف این انجمن است، گفت: تاکنون بیش از 10 بزرگداشت برای این انجمن برگزار شده است. شاعران و نویسندگانی که زنده بودند یا از دنیا رفتند. توسط این انجمن و با همکاری سایر انجمن ها برگزار شده است و در آینده قصد داریم در صورت داشتن شرایط این بزرگداشت ها را به صورت ماهانه برگزار کنیم.

برای زندگی دنیا

عبدالرحیم عبدالکریمی رئیس انجمن آواز کرمان نیز با اشاره به اینکه شعر کرمان در سال های اخیر دچار شکاف بین نسلی شده است، اظهار داشت: متاسفانه نسبت به گذشته در سال های اخیر چهره قابل توجهی در شعر کرمان به وجود نیامده است. و ادبیات و یا اگر خیلی کم و انگشت شمار بوده است که این موضوع باید بررسی و تشخیص داده شود.

وی درباره شاعران زن کرمان نیز گفت: در کرمان و در دوره های مختلف حتی در سال های اخیر شاعران زن زیادی در این استان پرورش یافته اند که اتفاقا حرف های زیادی برای گفتن داشتند و کرمان یکی از مهم ترین شاعران زن است. از نظر زنان شاعر رفیعی دارد

این مراسم با اجرای موزیکال احتشام کرمانی که یکی از اشعار را به یاد خانم جهانگرد اجرا کرد ادامه یافت.

شعرخوانی برخی از شاعران حاضر در مراسم و اهدای گل به مزار زنده یاد فاطمه جهانگرد و دیگر هنرمندان فقید در فواده کرمان از دیگر بخش‌های این مراسم بود.

در این مراسم از استاد محمدرضا هاشمی نژاد طراح جلد کتاب جهان کرمانی نیز تجلیل شد.

فاطمه جهانگرد شاعر کرمانی معروف به «جهان کرمانی» متولد 25 مهر 1324 است که به عنوان یکی از شاعران نامی کرمان شهرت دارد و اشعار وی در قالب غزل و گاه در وصف شهر کرمان سروده شده است.

تحصیلات خود را در شهر کرمان در دبستان دخترانه فرهمند، دبیرستان دخترانه کی خسرو شاهرخ و دبیرستان دخترانه بهمنیار به پایان رساند. دوره تربیت معلم را در آموزشگاه آمادگی کرمان آغاز کرد و پس از گذراندن این دوره در سال 1344 به استخدام آموزش و پرورش کرمان درآمد و ابتدا به تدریس دوره ابتدایی در باغین (شهر کرمان کرمان) پرداخت و پس از مدتی به سیر انتقال یافت. دبستان آسیاب فرنگی در مرکز استان. تبدیل شد.

جهانگرد در سال 1347 وارد دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی تهران شد و در 27 خرداد 1351 فارغ التحصیل شد و به کرمان بازگشت.

مدت کوتاهی در دبیرستان های کرمان به تدریس ادبیات فارسی مشغول شد و همزمان به عنوان معلم نمونه کشوری انتخاب شد. پس از مدتی به سمت ریاست دبیرستان دخترانه بهمنیار کرمان منصوب شد. در سال ۱۳۷۱ تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی ارشد ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی تهران ادامه داد و پس از ۲ سال در سال ۱۳۷۳ با موفقیت از پایان نامه کارشناسی ارشد خود که بر زندگی نامه و اشعار بی بی حیات کرمانی سروده شده بود دفاع کرد. دوره کارشناسی ارشد را گذراند. زبان و ادبیات فارسی را تمام کنید.

تعهد و تعلق وصف ناپذیر او به شهر و مردم کشورش که همیشه مهمترین دغدغه او بود، عاملی شد تا علاوه بر مسئولیت معلمی، در بسیاری از فعالیت های اجتماعی نیز مشارکت مؤثر و چشمگیری داشته باشد. از استان، و همانطور که خود دست در دست مردان در همه زمینه ها رفت. او سعی می کرد زنان دیگر و شاگردانش را به شرکت در فعالیت های اجتماعی تشویق کند.

بنابر گزارش ها، فاطمه جهانگرد در 11 اردیبهشت 1385 در سن 62 سالگی به دلیل عدم تشخیص به موقع و درمان دیرهنگام به دلیل سرطان درگذشت و در قطعه هنرمندان بهارستان کرمان به خاک سپرده شد.

در خرداد 1390 شهرداری کرمان فرهنگسرای جهان را به یاد و نام وی افتتاح کرد.

منبع : خبرگزاری ایرنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا