کتاب و ادبیات

طهرانچی: نسل جدید دانشجو، ارتباطی با کتابخانه ندارد

تهران – ایرنا – رئیس دانشگاه آزاد اسلامی به تحولات اساسی در حوزه کتاب، کتابخوانی و کتابخانه اشاره کرد و گفت: نسل جدید دانشجویان ربطی به کتابخانه ندارند. در حالی که در نسل قبل، کتابخانه پناهگاه دانشجویان بود.

به گزارش خبرنگار گروه علمی ایرنا از دانشگاه آزاد اسلامی، تفاهم نامه همکاری بین دانشگاه آزاد اسلامی و نهاد کتابخانه های عمومی کشور با حضور محمدمهدی طهرانچی امضای رئیس دانشگاه آزاد اسلامی محمدهادی همایون معاون علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد اسلامی و مهدی رمضانی دبیر کل سازمان کتابخانه های عمومی کشور وارد شد.

طهرانچی در این مراسم گفت: در ادبیات علم و بحث کتابخانه با تحولاتی مواجه هستیم. اولین تحول در آغاز قرن سیزدهم با ظهور دانشگاه رخ داد و کتابخانه از مفهوم یک موسسه تحقیقاتی به مفهومی جدید تبدیل شد و ماهیت خود را به عنوان آرشیو منابع علمی تغییر داد. نماد این تحول را می توان کتابخانه مرحوم ملک دانست که در سال ۱۳۱۶ در مواجهه با علم غربی که تازه وارد کشور شده بود در سال ۱۳۱۶ نام وقف را نوشت. مرحوم ملک برای اینکه نشان دهد کشور ما دارای سرمایه است و برای اعتلای آموزش و پرورش، نسخه های خطی بیشماری را جمع آوری کرد و کتابخانه ملک را تأسیس کرد. در این دوره رویکرد کتابخانه دیگر پژوهشکده نیست.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: آستان قدس رضوی دارای کتابخانه است که بنیاد پژوهش های رضوی نیز در کنار آن راه اندازی شد. در حالی که مفهوم همان مفهوم قبلی است، کتابخانه دارای وقف است، اما بنیاد پژوهش ندارد.

از ابتدای سال ۱۴۰۰ با تغییرات جدیدی مواجه شدیم و کتاب مفاهیم جدیدی پیدا کرد که به دنبال این تغییرات سالن کتابخانه نیز تبدیل به سالن مطالعه شد. نسل جدید دانشگاه هیچ ربطی به کتابخانه ندارد در حالی که در نسل قبل کتابخانه پناهگاه دانشجویان بود اما در نسل جدید حتی دانشجویان نمی دانند کتابخانه دانشگاه کجاست و آن را به عنوان کتابخانه دانشگاه می شناسند. قرائت خانه

طهرانچی با تاکید بر اینکه میراث مکتوب بزرگترین سرمایه هر ملتی است و باید حفظ شود، گفت: در کشوری که چاپ اول کتاب در ۲۰۰ شماره چاپ می شود، حکایت از رویدادهای بی شماری دارد، مفاهیمی مانند متن باز و دیجیتال. کتاب باید دریافت شود و فرم جدید کتابخانه شناسایی و به ریشه پیوند داده شود. در این شرایط یا باید نهال جدیدی بسازیم یا خود را از ریشه کود دهیم. برای این کار، دانستن نحوه قلمه زدن ضروری است.

پیشنهاد راه اندازی کتابخانه مشترک دانشگاه آزاد و موسسه کتابخانه ها

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در پایان پیشنهاد راه اندازی کتابخانه آموزشی، پژوهشی و خدماتی را ارائه کرد و افزود: دانشگاه آزاد اسلامی با مشارکت نهاد کتابخانه های عمومی کشور می تواند کتابخانه عمومی آموزشی، پژوهشی و خدماتی راه اندازی کند. مانند بیمارستان های آموزشی و درمانی که مدیریت اجرایی آن با کتابخانه است. و مدیریت علمی باید با دانشگاه باشد و از این طریق می توان ایده های جدید را اجرا کرد.

تفاهم نامه همکاری بین دانشگاه آزاد اسلامی و نهاد کتابخانه های عمومی کشور با هدف همکاری و بهره مندی از ظرفیت های آموزشی، علمی، پژوهشی و فرهنگی در تمامی مقاطع به ویژه در سطح تحصیلات تکمیلی و پژوهشی منعقد شد.

هم افزایی ظرفیت های علمی و پژوهشی، ارتقا و تعالی سطح علمی و پژوهشی کادر علمی و پژوهشگران، بهره گیری از ظرفیت ها، امکانات و توانمندی های علمی، آموزشی، پژوهشی، مهارتی، آموزشی و فرهنگی، ارتقاء و تداوم همکاری ها برای اثربخشی ارتباطات سازمان یافته از جمله اهداف تفاهم نامه همکاری دانشگاه آزاد اسلامی و نهاد کتابخانه های عمومی کشور است.

بر اساس این تفاهم نامه، محورهای اصلی همکاری شامل ارائه مشاوره های علمی پژوهشی در حوزه های مرتبط، برگزاری همایش ها، نشست ها، کرسی های علمی ترویجی، دوره های آموزشی و کارگاه های تخصصی مرتبط، شرکت در برگزاری مسابقات کتابخوانی، نشست کتابخوانی، نشست نقد و بررسی کتاب، جشنواره ها، تبادل اطلاعات، استفاده از ظرفیت اساتید و مربیان دانشگاه در دوره های آموزشی کتابداران کتابخانه های عمومی، برگزاری دوره های کارورزی و کارورزی، و غیره

منبع : خبرگزاری ایرنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا