پیوند سر برای رهایی از بیماریهای دژنراتیو؛ واقعیت یا تخیل؟ + فیلم
تهران- ایرنا- هاشم الغیلی، فیلمسازی که تلاش میکند تخیل را با فناوری در آمیزد، طرحی را به تصویر درآورده است که با تلفیق هوش مصنوعی پیشرفته و جراحی مغز و اعصاب، راهحلی برای درمان بیماران مبتلا به بیماریهای دژنراتیو (بیماری تحلیلبرنده مفاصل، استخوانها و عضلات) پیشنهاد میکند.
دریافت
۴۳ MB
به گزارش گروه علمی ایرنا، وبگاه دِیلی گَلِکسی در گزارشی آورده است: دنیایی را تصور کنید که در آن میتوانید بدن خود را با شخص دیگری تعویض کنید.یک فناوری جدید پیشگامانه، این نوید را میدهد که این مفهوم علمیتخیلی به واقعیت تبدیل شود و امیدی برای بیماران مبتلا به بیماریهای دژنراتیو ایجاد کند.
بیماریهای دژنراتیو گروهی از بیماریها هستند که در اثر تخریب تدریجی سلولها و بافتها ایجاد میشوند. این بیماریها معمولاً به نقص و تحلیل عملکرد اعضا و بافتها منجر میشوند. اختلالات دژنراتیو میتوانند در هر قسمت از بدن رخ دهند، اما بیشتر در مفاصل، استخوانها، عضلات و سیستم عصبی دیده میشوند.
آینده پزشکی یا یک آزمایش خطرناک؟
برِینبریج (BrainBridge) یک طرح جاهطلبانه است که علم و تخیل را در هم میآمیزد. این طرح با بهرهگیری از آخرین پیشرفتها در هوش مصنوعی و رباتیک، شگفتی میآفریند: این امکان برای بیماران فراهم میشود تا با پیوند سر، بدن خود را تغییر دهند؛ این فناوری در حال حاضر وجود ندارد.
هاشم الغیلی (Hashem Al-Ghaili) مدیریت برینبریج را بر عهده دارد. وی زیستشناس مولکولی و فیلمساز متولد یمن است که تلاش دارد میان علوم، ارتباط برقرار کند. شهرت وی بیشتر به دلیل صفحه فیسبوک اوست که در آن اینفوگرافیکها و ویدئوهای کوتاه با موضوع اخبار علمی و پژوهشی قرار میدهد.
برینبریج قصد دارد با ارائه راهحلی بالقوه برای افرادی که از فلج، سرطان یا بیماریهای عصبی رنج میبرند، نقطه عطفی در آینده پزشکی رقم بزند؛ اما این طرح، که در حد یک ایده است، سؤالهایی را درباره امکانسنجی چنین فناوریهایی ایجاد میکند.
برینبریج چیست؟
مفهوم برینبریج بر اساس دستگاهی شکل گرفته که قادر به انجام پیوند سر است؛ این روش پیچیده شامل جایگزینی بدن بیمار با اهداکنندهای است که دچار مرگ مغزی شده است. پس از خنک شدن هر دو بدن تا دمای ۵ درجه سانتیگراد و استفاده از محلول پلاسمای مصنوعی، سرها جدا و سپس دوباره به بدنهای جدید متصل میشوند.
این دستگاه با استفاده از هوش مصنوعی پیشرفته، اتصالات عصبی و عضلانی را بررسی و تنظیم و روند اتصال مجدد شبکه عصبی را تسهیل میکند؛ همچنین یک ایمپلنت در پایه طناب نخاعی قرار داده میشود تا به شکلگیری اتصالات جدید کمک کند.
طرحی بر اساس فناوریهای فردا
فناوریهای زیربنای برینبریج هنوز در دسترس نیستند و برخی از آنها حتی ساخته نشدهاند. این طرح بر اساس ایده ایمپلنت نورالینک (Neuralink) شکل گرفته که ساخت آن ادامه دارد و هنوز برای استفاده گسترده آماده نیست؛ همچنین، پیوند سر، اگرچه از نظر تئوری مطرح شده؛ اما با وجود آزمایشهایی که روی اجساد صورت گرفته است، هرگز با موفقیت، روی انسانهای زنده اجرا نشده است.
طرح برینبریج می تواند از نظر تئوری، جان انسانها را نجات دهد و پزشکی را متحول کند؛ اما واضح است که قبل از بهکارگیری این فناوری باید به مسائل اخلاقی و پزشکی متعددی پرداخته شود؛ ضمن اینکه در صورتی که پیوند سر ممکن شود، لازم است بر موانع فنی بسیار زیادی غلبه شود که موانع مربوط به اتصالات عصبی و پاسخ سیستم ایمنی بدن، از آن جمله محسوب میشوند.
منبع : خبرگزاری ایرنا