نویسنده دفاع مقدس: کودکان را با مسائل مهم و جدی زندگی آشنا کنیم
تهران- ایرنا- نویسنده کتاب های حوزه انقلاب و دفاع مقدس ضمن معرفی چند اثر برای رده سنی کودکان گفت: ویژگی داستان های این کتاب ها آشنایی کودکان با مسائل مهم و خطیر زندگی است. این نسل خواه ناخواه با آن روبرو خواهد شد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، در بین ۲۱ کتاب برگزیده ششمین جشنواره ادبی رسول آفتابکتابهای «مورچه و دانه معطر»، «تخت عطا»، «دختر شجاع دزفول» و «سحام دختر ایران» را میتوان از جمله آثاری دانست که رحیم مخدومی نویسنده کتاب های حوزه انقلاب و دفاع مقدس در آشنایی کودکان با مسائل مهم و خطیر تاثیر بسزایی دارد.
برخی از این کتاب ها توسط رسول آفتاب منتشر شده، چندین بار تجدید چاپ شده است. مثلاً «مورچه و دانه معطر» و «سحام دختر ایران» که در این سال منتشر شد، به چاپ سوم رسید و کتاب های «دختر دلیر دزفول» و «تخت عطا» در سال ۱۴۰۲ منتشر شد. «سوپر قهرمان» که در سال ۱۳۸۸ منتشر شد و تاکنون سه بار چاپ شده است، یکی از برگزیدگان جشنواره است. رسول آفتاب نیست، اما یکی از کتاب هایی است که در این زمینه برای کودکان مفید است.
برخی معتقدند این کتاب ها می توانند کودکان را با مفهوم مقاومت آشنا کنند. مانند کتاب «مورچه و دانه معطر» قلم عبدالرضا صمدی که در این کتاب آمده است: کلمه شهید و شهادت کلماتی است که می توان گفت همه بچه های جهان آن را بارها شنیده اند; به خصوص این روزها که هر روز خبر شهادت چند کودک فلسطینی به گوش جهانیان می رسد. اگر این کلمات برای کودکان معنی ندارد، چه تصاویری همراه با این کلمات نشان داده می شود؟
بمباران، انفجار، دود، آتش، ویرانی، خون، قطع عضو، بریدگی و اجساد مرده. آیا بچه ها می توانند بفهمند که اینها یک روی سکه است و سکه شهادت روی دیگری دارد؟ خداوند متعال شهدا را زنده معرفی کرد و در پیشگاه خداوند جایگاه ویژه ای قائل شد. همانطور که روی اول سکه شهادت از طاقت کودکان خارج است، روی دوم آن نیز از درک آنها خارج است. با این حال نمی توان این کلمه را انکار کرد. بنابراین قلم هنری و ذهن مخاطب محور می خواهد این مفاهیم را با زبان شیرین کودکانه به داستان تبدیل کند.
«تخت عطا» یکی از این کتاب هاست مهدیه پوراسمیل دنیای شیرین یک کودک در کنار پدربزرگ جانبازش اینگونه به تصویر کشیده شده است: جانبازان دفاع مقدس هم سن و سال پدربزرگ ها شده اند. از زمانی که نوه ها چشمان خود را باز کرده اند، آنها را یا با عصا یا روی ویلچر یا روی تخت بیمار یا نابینا دیده اند. تصور اینکه روزی جوان و شاداب بودند، حرف می زدند و می خندیدند و دلیرانه با دشمن می جنگیدند سخت است، اما دانستن گذشته پدربزرگ های جانباز نه تنها برای نوه ها، بلکه برای همه فرزندان این سرزمین لازم است. چرا که جوانی و سلامتی خود را دادند تا سایه دشمن را از کشور دور کنند و فرزندان امروز و فردا را در امان نگه دارند. بنابراین بچه ها باید جانبازان را بشناسند و همیشه به آنها احترام بگذارند.
«دختر شجاع دزفولی» قلم راضیه مقدمنی از دیگر کتاب های برگزیده جشنواره رسول آفتاب این است که نویسنده کودکان را با داستان دختر دلیر دزفولی با گذشته دلاور ایران آشنا می کند و آنها را با شهر کوچک اما مقاوم دزفول آشنا می کند و کودکان نسل امروز را با دختر شیرین زبان آشنا می کند. که زیر آوار بمباران مانده بود.
این روزها نمی توان کودکی را یافت که خبر تلخ بمباران خانه ها، مدارس و بیمارستان های شهر مظلوم غزه را نشنیده باشد. روزگاری نه چندان دور همین حادثه تلخ در شهرهای ما اتفاق افتاد. اگر شهر دزفول را پایتخت مقاومت نامیدند به خاطر مقاومت مردم در برابر موشک و بمب بود. اگر بچه ها از تاریخ این مملکت بی خبر باشند، دشمن را نادیده می گیرند. هر که دشمن را نادیده بگیرد هرگز خود را تقویت نمی کند.
«سحام، دختر ایران» عنوان سومین کتابی است که کودکان را با مفهوم مقاومت و قلم آشنا می کند. زینب موسوی نوشته شده است گفت: دفاع هشت ساله ما عجایب زیادی دارد. یکی از آن معجزات حماسه بچه هاست که کارشان از فرمانده ارتش مؤثرتر است و نمونه است. محمد حسین فهمید و بهنام محمدی این دو پسر بودند، اما چون سنشان زیاد نبود، ایمان و شجاعتشان تعجب آور بود.
کتاب «سحام، دختر ایران» دختری به نام سهام خیام را معرفی می کند که با وجود سن و سالش ایمان و شجاعت نشان می دهد که نه تنها پسرها بلکه ژنرال ها نیز شگفت زده شده اند. حماسه این دختر شجاع خوزستانی را همه کودکان – به ویژه دختران – این سرزمین بخوانند و به ایرانی بودن خود ببالند.
رحیم مخدومی وی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ضمن معرفی این کتاب ها اظهار کرد: یکی از ویژگی های این داستان ها آشنا ساختن کودکان با مسائل مهم و جدی زندگی است که کودکان خواه ناخواه با آن مواجه می شوند یا با آن مواجه شده اند و از جمله این موضوعات هستند. امور و اینها مسائلی است که سر راه بچه ها قرار می گیرد و برای بچه ها سؤال جدی است و پدران و مادران باید درباره این مسائل پاسخ دهند.
وی تاکید کرد: این موضوعی نیست که بتوان آن را نادیده گرفت. زیرا حتی اگر خانواده مسائل خطیر جامعه را پنهان کند، نمی توان آن را از جامعه پاک کرد. به همین دلیل باید برای این پرسش ها راهی و برای کودکان پاسخی مستدل و منطقی پیدا کنیم.
نویسنده کتاب «آسمان پر هیاهو» افزود: دنیای کودکان دنیایی تخیلی و شاد است و باید مسائل جدی به زبان کودک ترجمه شود تا مضر و تأثیرگذار نباشد. کودک و داستان، مفاهیم جدی مورد نیاز کودک باید با داستان های کودکانه ارائه شود و مولفه های لازم برای برقراری ارتباط با کودک رعایت شود.
مخدومی اضافه کرد: با معرفی این گونه کتاب ها می توان از غرق شدن کودکان از سنین پایین در دنیای تخیل جلوگیری کرد و آنها را برای ورود سالم و امیدوارکننده به امور خطیر آماده کرد.
منبع : خبرگزاری ایرنا