کتاب و ادبیات

پویش «۲ درجه کمتر»؛ نخستین گام برای اصلاح الگوی مصرف انرژی است

تهران- ایرنا- مدیر روابط عمومی و امور بین الملل خانه کتاب و ادبیات ایران با بیان اینکه کمپین «۲ درجه کمتر» گامی برای اصلاح الگوی مصرف انرژی است، گفت: برای انجام این کار نیازمند یک تحقیق جامع جامعه شناختی هستیم. مراحل بعدی

مرتضی بریری وی در گفت و گو با خبرنگار کتاب ایرنا، موضوع مصرف را یک «مسئله» جدی برای جامعه امروز ایران دانست و گفت: به طور کلی می توان گفت که متاسفانه در چند دهه اخیر رقابت مصرف شکل گرفته است. در بین مردم و صنایع فرهنگی از جمله فیلم و سریال در این رقابت بی تاثیر نبوده است. موضوع مصرف به تدریج به هویت های اجتماعی تبدیل شد و طبقات اجتماعی بر اساس مصرف برخی نشانه ها شکل گرفت. به عنوان مثال یکی از نشانه های طبقات اجتماعی سرمایه دار و مرفه داشتن استخر و سونا خصوصی مخصوصاً با آب گرم برای زمستان ها و همچنین مصرف زیاد گاز یا سوخت های دیگر مانند نفت سفید بود که نشان دهنده وجود اتاق های زیاد و … ، در نتیجه داشتن خانه مسکونی بزرگ.

اگرچه این کمپین ها ممکن است به عنوان یک مسکن عمل کنند، اما تنها گام اول برای رسیدن به فرهنگ صحیح مصرف هستند.

مدیر روابط عمومی و امور بین الملل خانه کتاب و ادبیات ایران با اشاره به اینکه سایر اقشار نیز برای مصرف این تابلوها تلاش زیادی کردند تا از رقابت مصرف عقب نمانند، ادامه داد: اقشار متوسط ​​جامعه هستند. افراد محروم یا کمتر مرفه که دائماً در معرض تبلیغات مصرف کننده بوده اند. و به محض یافتن کوچکترین امکان مالی، شروع به مصرف می کنند. به عنوان مثال، بسیاری از افراد سعی می کنند یک ماشین شخصی حتی یک ماشین قدیمی تهیه کنند و از آن برای سفر حتی ۱۰۰ متر استفاده کنند، اگر بدون استفاده از آن سریعتر به مقصد برسند.

به گفته وی، چند دهه است که چنین فضایی در کشور جریان دارد، به همین دلیل مقام معظم رهبری (مدظله العالی) نیز چند سال پیش بحث اصلاح الگوی مصرف را مطرح کردند که اگر به آن توجه می شد. مطالعات اساسی در جامعه انجام شده بود، الان اینطور نیست. بنابراین، اگرچه این بررسی ها ممکن است به عنوان یک مسکن عمل کنند، اما تنها اولین قدم برای رسیدن به فرهنگ صحیح مصرف هستند. برای برداشتن گام های بعدی نیازمند یک کار پژوهشی جامعه شناختی دقیق هستیم.

ضرورت انجام اقدامات جامعه شناختی برای رسیدن به برنامه های زیربنایی

بریری با تاکید بر اینکه رئیس دولت چهاردهم متخصص است، ادامه داد: به همین منظور برای دستیابی به فرهنگ صحیح مصرف، جامعه شناسان و پژوهشگران نخبه موظف می شوند در این زمینه فعالیت کنند. به نظر من راه اندازی این کمپین را مسکنی برای این درد مزمن دانسته اند تا کاهش درد سرآغاز درمان آن باشد. بنابراین، محبوبیت اجتماعی رئیس جمهور باعث می شود کاهش درد به حد قابل قبولی برسد، اما کار جامعه شناختی برای رسیدن به برنامه های اساسی برای درمان قطعی معضل مصرف مهم است.

خود رئیس جمهور می تواند پرچمدار اصلاح الگوی مصرف باشد

مدیر روابط عمومی و امور بین الملل خانه کتاب و ادبیات ادامه داد: معروف است که مردم پیرو دین حاکمان خود هستند. رئیس جمهور با راه اندازی این کمپین توجه کارشناسان و مردم را به این موضوع جلب می کند. خود رئیس جمهور می تواند پرچمدار اصلاح الگوی مصرف باشد. فکر می کنم تا الان هم چنین رفتاری از خود نشان داده اند.

وی یکی از دلایل تاسیس و فعالیت خانه کتاب و ادبیات را اصلاح الگوی مصرف محصولات مکتوب در حوزه فرهنگ عنوان کرد و افزود: موفقیت یا عدم موفقیت در این زمینه باید توسط کارشناسان اعلام شود. ; اما به نظر من – وقتی از بیرون و از منظر یک منتقد در حوزه فرهنگ به فعالیت های موسسه نگاه می کنم – خانه کتاب و ادبیات ایران تا حدودی در این زمینه موفق بوده است و این به خاطر مردم است. توجه به کتاب های برگزیده در جوایزی مانند جایزه جلال آل احمد. سالنامه جمهوری اسلامی ایران و جشنواره بین المللی شعر فجر.

یادآوری لزوم اصلاح الگوی مصرف

بریری با اشاره به اینکه خانه کتاب و ادبیات ایران با پیوستن به این کمپین می خواهد ضرورت اصلاح الگوی مصرف را به طور واضح و ملموس به عموم مردم و البته اهل قلم و نشر گوشزد کند، ادامه داد: برای اصلاح الگوی مصرف، باید فرهنگ سازی شود کردها و نهادهای مختلف فرهنگی از جمله خانه کتاب و ادبیات ایران در این زمینه وظیفه اخلاقی – کلامی دارند.

مدیر روابط عمومی و امور بین الملل خانه کتاب و ادبیات افزود: خانه کتاب و ادبیات ایران یک سری وظایف تعریف شده دارد که اکثر آنها مصوبه نهادهای قانونگذاری در حوزه فرهنگ است. از جمله برگزاری جوایز ملی و بین المللی در حوزه کتاب. اما در کنار آن وظیفه دیگری هم داریم و آن تبلیغ «کتاب» است نه تولید آن. ما می توانیم کتاب ها و منابع علمی مفید و منابع فرهنگ ساز را برای عموم مردم در زمینه اصلاح مصرف انرژی به شرط تولید معرفی و ترویج کنیم. ما می توانیم جلسات نقد و بررسی این کتاب ها را برگزار کنیم و از عموم مردم برای شرکت در این جلسات دعوت کنیم. رسانه های زیر مجموعه خانه کتاب و ادبیات ایران از جمله خبرگزاری کتاب ایران و تلویزیون اینترنتی کتاب نیز می توانند برنامه های مفصلی برای معرفی این کتاب داشته باشند. همچنین امکان در نظر گرفتن بخش‌های ویژه مانند بخش اصلاح الگوی مصرف برای دوره‌ها در جوایز ملی کتاب با تایید نهادهای قانون‌گذاری وجود دارد.

به گزارش ایرنا، با ورود موج سرما به کشور، مسعود بزیکیانرئیس جمهور از مردم خواست تا با کاهش ۲ درجه ای دمای محیط، ۵۰ میلیون متر مکعب گاز را صرفه جویی کنند. تاکنون برخی از وزرا و مسئولان به این کمپین پیوسته اند.

منبع : خبرگزاری ایرنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا