بررسی پارچهبافی ایران صفوی در «شکوه دیبا»
Tehran- Irna- در کتاب “Shokoh Diba” از پارچه Safavid ایران ، با تمرکز بر نقش پارچه در اقتصاد ، سیاست ، جامعه ، فرهنگ و هنر این دوره.
به گفته گزارشگر کتاب IRNA ، کتاب “Shokouh Diba” هنر صنعت نساجی ایران را در اوج و عظمت خود در چهار فصل بررسی کرده است. همچنین ، در دو پیوست ، وی تصاویر چشمگیر چشم از انواع پارچه های این دوره و برخی از اسناد تاریخی را ارائه داده است.
هنر بافندگی یکی از اولین جلوه های تمدن بشری است و سرزمین ایران از نظر سبک و روشهای بافت و انواع محصولات از دیگر تمدن ها از نظر مکان برجسته ای دارد.
از آنجا که دوره صفوی “عصر طلایی هنر ایران” نامیده می شود. در این مطالعه ، پارچه بافندگی ایرانی صفوی بر نقش پارچه در اقتصاد ، سیاست ، جامعه ، فرهنگ و هنر این دوره متمرکز است.
در فصل اول این کتاب ، ضمن بررسی ویژگی های دوره صفوید ، انواع پارچه های تولید شده ایرانی معرفی می شوند: Cashmere ، Yarbaft ، Velvet ، Satin ، دارایی ها ، پنبه ها ، نوارهای تزئینی و موارد دیگر. همچنین در این فصل ، نقوش پارچه ای در دوره صفوی ، انواع رنگ آمیزی پارچه و استفاده از پارچه ها در تشریفات دادگاه و زندگی افراد عادی مورد بررسی قرار گرفته است.
در فصل دوم ، نویسنده به عوامل توسعه و گسترش این هنر مانند: ثبات و امنیت داخلی ، انحصار تجارت ابریشم در دست شاه ، ساخت کاروانیایی ها و توسعه تجارت و علاقه عمومی می پردازد. بشر وی همچنین در مورد رکود این صنعت هنر پس از دوران شکوفایی بحث کرد: فساد سیستم اداری کشور ، ناامنی جاده ها ، افزایش مالیات ها ، فشار به ارمنی ها و گسترش بلایای طبیعی.
فصل سوم کتاب ، که پر از تصاویر نفیس و گاه منحصر به فرد است ، در این دوره به مراکز اصلی پارچه ایرانی اشاره دارد:
ISFAHAN یا مرکز تجارت انواع پارچه و ابریشم ، تأثیر حومه های اصفهان بر افزایش تجارت و صنعت ، موقعیت بافندگان در بین اصناف اصفهان: بیوتات سلطنتی ، Shalabahavan ، سالن ، جوراب ، مارک های طلایی ، تحویل و غیره باغ ، شکار و شکار ؛ گل پادشاه عباس ، درخت سرو ، درخت و صخره و جوجه کشی. مدرسه اصفهان و هنرمندان برجسته اصفهان: مگیر ، رسول ، آقا محمود و … عناوین اصلی این بخش هستند.
نقش یزد در این هنر مورد بحث قرار گرفته است: پارچه های تولید یزد ، طرح های جاده ای ، نقوش درختچه و هنرمندان برجسته یزدی: خواجه غیاسودودین علی نقاشبند یزدی ، عبدالله ، موز الدین ، شرف (شرف الدین) و …
بررسی موقعیت اقتصادی کاشان و انواع پارچه های تولید کاشان بخش بعدی این فصل است. نگاهی به مکان تبریز در تجارت نساجی و تأثیر دانشکده نقاشی تبریز بر روی نقوش منسوجات به همراه معرفی هنرمندان طراحی پارچه در تبریز ، از جمله قسمت بعدی کتاب.
در پایان این فصل ، شهر رشت در صنعت نساجی ، به ویژه صنعت ابریشم ، مورد بحث قرار می گیرد.
در فصل چهارم کتاب “Shokoh Diba” ، ضمن بررسی نقش پارچه و ابریشم در تجارت صفوی ، به ویژه نقش ارمنی ها در تجارت ایران ذکر شده است. شیوه های تجاری ارمنستان ، تجارت ارمنستان ، رقابت کشورهای خارجی در تجارت با ایران: پرتغال و اسپانیا ، انگلیس ، هلند و غیره موارد دیگری هستند.
در اولین پیوست این کتاب ، تصاویر دیدنی از بافته ، گلدوزی ، ترمه و لباس بافندگان هنرمند ایرانی منتشر شد. در پیوست دوم ، اسناد منحصر به فرد در این دوره دستورات پادشاهان ، نقشه ها و تصاویر شهرها از صفوی است.
فاطمه زرابیزاده ، متولد یزد ، دارای دکترای تاریخ و تمدن ملل اسلامی از دانشگاه تهران است.
بخشی از متن کتاب
وی گفت: “هیئت انگلیسی توانست امتیازات زیادی را از پادشاه عباس بدست آورد. از جمله این امتیازات عبارتند از: آزادی سفر و تجارت و امنیت اتباع انگلیس و بازرگانان از دولت صفوید ، اجازه حمل و نقل و حمل و نقل کالاها در ایران ، آغاز تجارت بین ایران و انگلستان از سواحل خلیج فارس ، انتقال محلی در اصفهان به اصفهان. انگلیسی ها برای تأسیس سفارت ، اجازه اقامت در ایران و آزاد کردن مراسم مذهبی. کنوک امیدوار بود که دولت صفوید حدود ۵ عدالت ابریشمی را به شرکت هند شرقی تحویل دهد.
در مقابل ، او متعهد شد که با پارچه های انگلیسی و کالاهای هندی ، انتقاد یک سوم و دو سوم را انجام دهد. اگرچه کنوک از این قرارداد بسیار راضی بود ، اما شرکت هند شرقی آن را با احتیاط پذیرفت. از آنجا که انحصار تجارت ابریشم ایرانی به انگلیسی ها منتقل نشده بود ، هر یک از آنها قرارداد دیگری با اسپانیا یا هر دولت دیگر اروپا امضا می کردند. همچنین شاه عباس و رابرت شرلی قول معافیت کامل گمرک را داده بودند. اما در قرارداد ، وظایف گمرک ده درصد بود. “
کتاب “جلال دیبا” یا نگاهی به هنر منسوجات ایرانی فاطیما زرابیزاده در ۲ صفحه ، در برش ، پوشش تلفن همراه (سخت) و تصاویر رنگی توسط انتشارات میراث قلم منتشر شد.
منبع : خبرگزاری ایرنا