بازار سرمایه در انتظار تغییر؛ آیا زمان اصلاح دامنه نوسان فرا رسیده است؟
۱:۳۱ جدید ۱ مه
باشگاه روزنامه نگاران جوان ؛ کیمیا گلیپور – ۵ اکتبر ، سال گذشته ، در جلسه ای در مورد شرایط بازار و تجزیه و تحلیل خطرات موجود ، بورس اوراق بهادار برای نوسان کلیه نمادهای سهام ، سلف سهام ، صندوق های معاملاتی مشترک و مختلط در بورس سهام و مثبت و منفی ۵ ٪ برنامه ریزی شده بود.
از آن زمان ، این محدودیت نوسانات ادامه یافته است و با توجه به شرایط فعلی بازار ، به گفته تعدادی از کارشناسان بازار سهام ، نظرات مختلفی در مورد باشگاه خبرنگاران جوان وجود دارد تا نظر خود را در مورد دامنه نوسانات پیدا کنند.
مصطفی سافاری ، یک متخصص بازار سرمایه در مصاحبه با خبرنگار اقتصادی باشگاه روزنامه نگاران جوان ، گفت: “محدود کردن دامنه نوسانات یکی از سیاست های کنترل احساسات است که شرایط بازار مطلوب نیست و بسیاری از خطرات سیستماتیک در اطراف بازار وجود دارد.”
کارشناس بازار سرمایه می گوید: “تصمیم برای محدود کردن نوسانات هنگامی که اعلام شد مناسب و مناسب است ، اما متأسفانه ما هنوز شاهد این محدودیت هستیم ، در حالی که بسیاری از شرایط به حالت عادی برگشته اند ، و اکنون با توجه به تحولات اخیر و قابل فروش تر ، ما شاهد بازار برای شرایط سنگین بازار هستیم.”
کارشناس بازار سرمایه عرب زهرا در مصاحبه با باشگاه روزنامه نگاران جوان گفت: “بازار سرمایه ایران یک پدیده بومی نیست و مبتنی بر ساختارهای جهانی است.” تحلیلگران بر این باورند که برای درک بهتر تحولات این بازار ، باید نگاهی تطبیقی به تحولات بین المللی داشته باشیم.
وی گفت: “تجربه کشورهای مختلف نشان می دهد که محدود کردن یا دستکاری دامنه نوسانات نه تنها یک راه حل پایدار برای کنترل رفتار بازار است ، بلکه در بسیاری موارد این یک عامل مخرب است.” سقوط بازار اخیر مربوط به عوامل بزرگ در مقیاس مانند خطرات ناکافی پولی ، اقتصادی و سیاسی است و کاهش یا محدودیت دامنه نوسان هیچ تأثیر معنی داری در جلوگیری از سقوط ندارد. در صورت کاهش ، بازار در هر شرایطی راه خود را پیدا می کند.
عواقب منفی
کارشناس بازار سرمایه به پیامدهای منفی محدودیت های نوسانات اشاره می کند و دو نکته مهم را مورد بحث قرار می دهد: اول ، فرسایش اصلاحات در بازار ، که سرمایه گذاران و عزیمت نقدینگی را دلسرد می کند. دوم ، ایجاد اجاره اطلاعات برای افرادی که به اخبار اولیه دسترسی دارند و با نوسانات محدود و بدون آسیب جدی می توانند خارج از بازار باشند.
“در بازارهای جهانی ، چنین محدودیت هایی به طور مداوم وجود ندارد ، و فقط در مواقع اضطراری مانند تنش های نظامی به مدت یک یا دو روز ؛ به طور کلی ، ادامه سیاست های محدود کننده نه تنها به اصلاح ساختار بازار کمک می کند ، بلکه به نقدینگی بازار ، اعتماد و کارآیی آسیب می رساند.
محمد غفوری ، یکی دیگر از متخصصان بازار سرمایه در مصاحبه با خبرنگار اقتصادی باشگاه روزنامه نگاران جوان ، گفت: “اشکالات موجود در حجم و روندهای آن ، به ویژه در شرایط فعلی ، نیاز به توجه ویژه ای دارند.”
این متخصص گفت: “روند فعلی و نوسانات بازار می تواند برای سرمایه گذاران جذاب باشد.” اما من تصحیح حجم پایه را بسیار مهمتر از تصحیح دامنه می دانم.
وی همچنین تأکید کرد که انتقاد شرکت کنندگان در بازار از قیمت گذاری کلی شاخص نشان دهنده نیاز به اصلاحات اساسی در این زمینه است و معتقد است که به جای تغییر دامنه نوسانات ، باید بیشتر به مشکلات ساختاری بازار توجه شود.
تغییر مداوم دامنه نوسان مطلوب نیست
محمد امین سالاواتیان ، کارشناس اقتصادی اخیراً در رسانه های ملی گفت: “تغییر مداوم مطلوب نیست ، اما شرکت ها نباید همگن باشند.” شرکت های کوچک و بزرگ همگی دامنه نوسان یکسانی دارند. وقتی محدوده نوسانات محدود باشد ، نقدینگی محدود است.
یکی دیگر از متخصصان بازار سرمایه Siavash Vakili افزود: “دستکاری ساختارهای میکرو -مارکت گام خوبی نیست.” ما بورس سهام داریم و در محدوده نوسانات در تابلوها متفاوت است ، اما سرمایه گذاری غیرمستقیم با دامنه نوسانات مغایرت دارد.
شرایط محدود کردن دامنه نوسانات و حرکت به سمت پویایی بورس اوراق بهادار Masjid Masoumi همچنین اظهار داشت: مسئله نوسان و همچنین تجدید نظر در ساختارهای بازار سرمایه از جمله مباحث مطرح شده در سال ۶ بود و جلسات متعددی با ستون های بازار سرمایه برگزار شد.
وی افزود: “مواردی مانند نحوه محاسبه شاخص کل و حجم پایه مورد بحث قرار گرفت و خلاصه کلی سرانجام به این نکته ادامه یافت که کلیه موارد اصلاحی به عنوان مجموعه ای از اصلاحات عمومی اعمال می شود.”
مدیر نظارت بورس اوراق بهادار امکان تغییر دامنه نوسانات فعلی به حوزه نوسان پویا را توضیح داد و توضیح داد: برای تحقق دامنه نوسان پویا ، امکانات و زیرساخت ها باید بررسی و ارائه شود.
وی توضیح داد: “به عنوان مثال ، باید بررسی شود که آیا شرکت مدیریت فناوری و سایر عناصر که زیرساخت های فنی بازار سرمایه را ارائه می دهند می توانند در این زمینه کمک کنند و باید بررسی شود که آیا اجرای طرح نوسان پویا وجود دارد.”
شرط اجرای طرح نوسان پویا
Masoumi ادامه داد: اگر این زیرساخت ها وجود داشته باشد ، می توانیم به سمت اصلاح ساختارهای خرد و دامنه نوسان حرکت کنیم. اما اگر ظرفیت مناسبی برای آن وجود نداشته باشد ، ابتدا باید به سمت ایجاد تخت و ظرفیت انجام این کار حرکت کنیم تا بتوانیم دامنه نوسان پویا را تحقق بخشیم.
مدیر نظارت بورس اوراق بهادار افزود: در سال ۲ ، یکی از برنامه های مهم بورس اوراق بهادار بررسی امکان تنظیم دامنه نوسانات به عنوان نوسانات پویا است. این باید در دستور کار سایر عناصر مرتبط باشد.