سفر «شهباز شریف» به تهران؛ تقویت دیپلماسی همسایگی دولتِ وفاق
به گفته خبرنگار سیاسی ایرنا ، نخست وزیر پاکستان ، شهباز شریف قرار است به زودی به دعوت رئیس جمهور ریاست جمهوری به تهران سفر کند. این سفر می تواند به عنوان کانون چهاردهمین دولت در تقویت دیپلماسی محله و تجلی عینی سیاست تعاملی ایران با کشورهای منطقه ای و همسایگانش تلقی شود.
رئیس جمهور پزشکی هفته گذشته مشاوره خود را با دولتمردان و مقامات همسایه در گفتگوی تلفنی با شهباز شریف برای توسعه روابط اقتصادی و ارتقاء سطح تجارت و همکاری امنیتی بین دو کشور در حمایت از صلح و ثبات منطقه ای ادامه داد.
دفتر نخست وزیر پاکستان اعلام کرد که شهبر شریف در این مصاحبه از تلاش های خیرخواهانه ، دلسوزانه و برادری جمهوری اسلامی ایران برای از بین بردن سوء تفاهم ها و ایجاد آتش بس بین پاکستان و هند و ستایش بازدید اخیر ایران به سید عباس آراکسی. صلح و صلح را در منطقه ارزیابی کرد.
شریف همچنین از کاهش تنش ها و ادامه آتش بس و صلح پایدار بین پاکستان و هند استقبال کرد و بار دیگر ، رئیس جمهور رئیس جمهور پزشکی در این روند مثبت قدردانی کرد و ابراز امیدواری کرد که در آینده ای نزدیک ، سفر به تهران ، در یک دیدار صمیمانه با رئیس جمهور و سایر مسائل جالب.
سفری که به نظر می رسد در کمتر از یک هفته برنامه ریزی شده و تحقق یافته است تا بر تعیین دولت اجماع ملی برای گسترش روابط با همسایگان تأکید شود.
مدیریت همسایگان و اجماع در منطقه
ایران به دلیل پیوندهای عمیق تاریخی ، مشترکات گسترده فرهنگی و زبانی و روابط دوستانه و برادری صمیمی با پاکستان از یک طرف و داشتن منافع سیاسی ، اقتصادی ، فرهنگی و متقابل با هند ، همیشه در این منطقه استراتژیک تأثیر چشمگیری داشته است و دولت همواره در این حوزه استراتژیک تأثیر قابل توجهی داشته است. مدیریت اختلافات بین همسایگان و ایجاد اجماع در بین کشورهای منطقه ای استفاده کنید
پس از تنش های اخیر بین هند و پاکستان ، که بار دیگر منطقه حساس آسیای جنوبی را در آستانه بحران جدید قرار داد ، عباس اراکچی ، نماینده دستگاه دیپلماسی در دولت ملی اجماع ، یک رویکرد بی طرفانه به میانجیگری و تلاش برای ایجاد گفتگو بین دو طرف ، در اولین فرصت ، وی با وزرای خارجی هند و پاکستان صحبت کرد و سپس رئیس جمهور پزشکی با نارندرا مودی و شهباز شریف ، نخست وزیر هند و پاکستان ، شهباز شریف تماس تلفنی برقرار کرد و این نشانگر ظرفیت بالای ایران برای ایفای نقش واسطه گر در جمهوری اسلامی ایران بود.
دیپلماسی همسایه و فعال دولت چهاردهم ، جمهوری اسلامی ایران را به عنوان یک قدرت منطقه ای تأثیرگذار مطرح کرده است که بار دیگر مسیر صلح و گفتگو را قرار داده است. موضوعی که مورد استقبال احزاب پاکستانی و هندی قرار گرفت ، نشان داد که دو کشور ، ضمن پذیرش نقش میانجیگری ایران ، موقعیت بی طرف و سازنده تهران را در حل و فصل اختلافات منطقه ای پذیرفتند.
تجلی عینی سیاست تعاملی ایران با همسایگان
یکی از مؤلفه های اصلی سفر نخست وزیر پاکستان به تهران باید در چارچوب سیاست خارجی متعادل جمهوری اسلامی ایران مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. سیاستی که در تلاش است تا ضمن تقویت روابط با کشورهای مختلف در سراسر جهان ، روابط با کشورهای همسایه و منطقه را در اولویت قرار دهد.
این سفر همچنین یک قدم عملی و محاسبه شده در تقویت روابط دو جانبه ، تثبیت ثبات منطقه ای و محله ، بهره برداری از ظرفیت های مشترک دو کشور و همچنین یک گام مؤثر در جهت قطار تعامل بین دو کشور در مسیر متقاطع است. علاوه بر نزدیکی جغرافیایی ، ایران و پاکستان نیز دارای وابستگی های عمیق تاریخی ، فرهنگی و اجتماعی هستند که روابط این دو همسایه را فراتر از روابط رسمی بین دولت ها قرار داده است.
علاوه بر این ، این سفر و مکالمات پیش رو می تواند مسیری جدید برای گسترش روابط ایران -پاکستان فراهم کند. از جمله توجه و تقویت همکاری استانی بین دو کشور. این موضوع همچنین در نشست مهم رئیس جمهور پزشکی با سه فرماندار از آذربایجان غربی ، کردستان و کرمانشاه با چهار فرماندار اربیل ، سلیمانیه ، دهوک و هالابجا عراق کردستان مورد تأکید قرار گرفت.
جلسهای که دکتر پزشکی دوباره بر لزوم گسترش روابط تجاری ، اقتصادی و علمی استان های مرزی تأکید کرد. این تأکید ، بازتاب واضح اراده دولت برای تبدیل مناطق مرزی به مراکز برقراری ارتباط و ارتباطات اقتصادی با کشورهای همسایه؛ ؛ رویکرد چهاردهم به موجب تأمین اختیارات ویژه به فرمانداران ، به ویژه در استانهای مرزی ، نقش مهمی در ادغام امنیت پایدار و تقویت سرمایه اجتماعی در مناطق مرزی ایفا می کند.
در دیدار خود با شهباز شریف ، که در حاشیه یازدهمین اجلاس سازمان همکاری D8 در مصر در دسامبر گذشته برگزار شد ، جمهوری اسلامی ایران -پاکستان دوستانه و برادرانه است و نیاز به تقویت و توسعه تعامل بین دو کشور ، از جمله در این زمینه ، از جمله همکاری مرزی و ادغام مرزهای دو کشور به عنوان مرزهای صلح و دوستی او تأکید کرد.
تقویت با همسایگان با استراتژی دیپلماسی مرزی
دولت چهاردهم با استفاده از توسعه روابط اقتصادی و تجاری ، یک استراتژی امنیتی منطقه ای را راه اندازی کرده است و این سفر می تواند مسیری جدید برای گسترش روابط ایران -پاکستان فراهم کند. مسیرهای جدید در توسعه تجارت مرزی و تقویت همکاری های استانی.
یکی از سیاست های اصلی دولت ، تعریف مجدد موقعیت مرزها است ، نه به عنوان خطوط جدایی ، بلکه به عنوان دروازه های پیوند ، همکاری و توسعه. این دیدگاه استراتژیک دولت اجماع در مورد ظرفیت های مرزی را نشان می دهد ، دیدگاهی که تجلی عینی سیاست تعاملی ایران با همسایگان است.
دولت با دیدگاه واقع گرایانه اما رو به جلو ، معتقد است که امنیت ، سعادت و پایداری اجتماعی در مناطق مرزی جز با یک رویکرد مبتنی بر منطقه ای حاصل نمی شود. به خصوص اگر مرزهای تجاری تشکیل شود ، مسائل امنیتی به حاشیه رانده می شود. موضوعی که رئیس جمهور نیز در سفر اخیر خود به جمهوری آذربایجان تأکید کرد. اگر سرمایه گذاران و تولید کنندگان ما با هم کار کنند و گرد هم بیایند ، نیازی به بیگانگان در منطقه نیست. “هر جا که اقتصاد کار خود را به درستی انجام دهد و در مرزها تجارت کند ، سلاح ها و نیروهای امنیتی دیگر جایی در آن مرز نخواهند داشت.”
تقویت همکاری دو کشور در مقابله با تروریسم
از دیگر زمینه های مهم همکاری های ایران -پاکستان شامل همکاری های امنیتی ، به ویژه در زمینه مبارزه با تروریسم است که یک منطقه بسیار مهم برای هر دو کشور است و سفر نخست وزیر پاکستان از تهران و برخی دیگر از کشورهای منطقه از جمله ترکیه ، تاجیکستان و جمهوری آذینجان.
در یک تماس تلفنی اخیر با نخست وزیر پاکستان ، رئیس جمهور اسلامی ایران بر لزوم مبارزه مشترک علیه تروریسم تأکید کرد: حوادث تروریستی اخیر نیاز به همکاری های بیشتر منطقه ای را برای مقابله با پدیده ناگوار تروریسم و نابودی زیرساخت های مالی و سلاح و گروه های تروریستی دو برابر کرده است. ما باید تمام تلاش های خود را برای ادغام صلح ، امنیت و صلح در منطقه متمرکز کنیم.
شهباز شریف همچنین هرگونه عمل تروریستی را با قاطعیت محکوم کرد و گفت: خود پاکستان قربانی تروریسم بود و از ضرورت یک مبارزه قاطع با این پدیده ناگوار آگاه است. ما به دنبال بهبود وضعیت اقتصادی کشور و ترویج رفاه ملت پاکستان هستیم و مانند جمهوری اسلامی ایران ، بر صلح ، ثبات و امنیت پایدار در منطقه تأکید می کنیم.
منبع : ایرنا