سایه شرایط نامناسب بازار کتاب بر سر ادبیات داستانی
زنجان – ایرنا – یکی از نویسندگان و شخصیت های ادبی کشور گفت: یکی از موضوعات مهمی که در حال حاضر گریبان گیر ادبیات داستانی معاصر است، شرایط نامناسب بازار کتاب است که ارتباط نویسنده و خواننده را بسیار محدود کرده است.
به گزارش ایرنا، ادبیات داستانی نیز مانند دیگر انواع ادبیات، تحت تاثیر شرایط جامعه فراز و نشیب هایی را تجربه کرده است.
تحولات اجتماعی، مبارزات سیاسی، جنگ ها، مذهب و انقلاب از جمله عوامل تأثیرگذار بر جریان های ادبیات داستانی است و در شرایطی که باید انتظار خواننده بیشتر از نویسنده داشت، متاسفانه با بی میلی و استقبال کم خوانندگان و تیراژ 500 یا 1000 تایی. کتاب ما با جمعیت چند میلیونی روبرو هستیم.
این نشان می دهد که در این زمینه و همچنین سایر حوزه های ادبیات مشکلات و موانعی وجود دارد.
خبرنگار ایرنا در این خصوص با علی الله سلیمی یکی از چهره های ادبی فعال در عرصه داستان نویسی است صحبت کرده است
علی الله سلیمی در سال 1347 در روستای «توپ قره» از توابع شهرستان خدابنده استان زنجان به دنیا آمد. در سال های پایانی دهه ۷۰ با شرکت در کلاس های داستان نویسی هنری وارد جرگه نویسندگی شد و اولین داستان هایش در نشریات ادبی آن زمان به چاپ رسید. اولین مجموعه داستان مستقل او با عنوان «زنی مثل حوا» در سال ۱۳۸۳ توسط نشر برو در تهران منتشر شد. دومین مجموعه داستان او با نام «باران جنوب» در سال 1386 نامزد دریافت جایزه ادبی شهید حبیب غنی پور در رشته دفاع مقدس شد و تاکنون در مجموع 25 اثر داستانی از سلیمی منتشر و روانه بازار کتاب شده است. سلیمی در سال ۱۳۸۷ به عضویت انجمن قلم ایران درآمد و سه دوره بازرس انجمن قلم ایران بود. او هم اکنون به عنوان روزنامه نگار و تدریس داستان نویسی در تهران مشغول است.
ایرنا مولفه مهم و خاص داستان و رمان چیست؟
این رمان در سطح جهانی مراحلی را پشت سر گذاشته و حالا به جاهایی رسیده که مخاطبانش هم تغییر کرده اند. رمان قبلا بیشتر جنبه و کارکرد سرگرمی داشت اما الان از حالت سرگرمی خارج شده و وقتی یک نفر رمان می خواند دنبال مسائل و موضوعاتی مثل افکار می رود. و جریان های فکری مختلف در جوامع.
اینها معمولاً خود را در رمان نشان می دهند. این رمان در مقایسه با سایر رشتهها و اشکال هنری، درونیترین افکار و ذهنیتهای مردم و جوامع را منعکس میکند. وقتی رمانی را می خوانیم، می بینیم که مردم با وجود جدا شدن مرزها به یکدیگر نزدیک هستند. رمان ما را به دنیای ذهنی مردم در جوامع مختلف و به ظاهر مرزبندی شده می اندازد.
ایرنا وضعیت ادبیات داستانی در کشور را چگونه ارزیابی می کنید؟
در کشور ما رمان متاثر از حوادث و اتفاقات جامعه بوده است، در چند دهه اخیر اتفاقات تاثیرگذاری مانند انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی را داشته ایم که زندگی تک تک ما را تحت تاثیر قرار داده است. ، که هیچ کس نمی تواند انکار کند.
شاید این مسائل برای دیگران در جوامع دیگر خیلی ملموس نباشد، اما ما با این اتفاقات زندگی کردیم.
انقلاب باعث تغییر در نظام ارزشی جامعه شد و جنگ نیز آثار خود را بر جای گذاشت. بیشتر رمان های سه چهار دهه اخیر به طور مستقیم یا غیرمستقیم تحت تأثیر این دو رویداد بزرگ قرار گرفته اند.
هزاران داستان درباره این اتفاقات نوشته شده و هزاران داستان در آینده نوشته خواهد شد.
هنوز هم داستان می نویسند و درباره جنگ های جهانی اول و دوم فیلم می سازند و جالب اینجاست که این آثار مخاطب زیادی پیدا می کنند.
ایرنا ادبیات داستانی ما در حال حاضر با چه چالش هایی مواجه است؟
یکی از مسائل مهمی که در حال حاضر گریبانگیر ادبیات داستانی معاصر شده، شرایط نامناسب بازار کتاب است که ارتباط نویسنده و خواننده را بسیار محدود کرده است.
شرایط سخت حوزه نشر که به گرانی کاغذ و سایر امور صنعت نشر مربوط می شود از یک سو مانع از انتشار آثار داستانی در کنار سایر آثار می شود و اغلب ناشران کتاب را به صورت قطره ای منتشر می کنند. روش قطره ای یعنی در طول سال تعداد محدودی کتاب منتشر می کنند و توزیع کتاب چندان مناسب نیست.
از سوی دیگر گرانی کتاب باعث شده این محصول فرهنگی به تدریج از سبد خانوارها خارج شود.
از سوی دیگر، نشست ها، جلسات نقد و بررسی و رونمایی کتاب نیز محدود است و به ندرت در گوشه و کنار کشور جلساتی برگزار می شود.
همه این عوامل باعث شده تا نویسندگان انگیزه کمی داشته باشند زیرا در برخی موارد نویسنده کتابی را می نویسد و به ناشر تحویل می دهد و به دلیل مشکلات بازار نشر این کتاب چندین سال در صف انتشار باقی می ماند. و انگیزه نویسنده برای نوشتن کتاب این کتاب بعدی را به شدت کاهش می دهد.
ایرنا با این شرایط چه آینده ای برای ادبیات داستانی متصور هستید؟
بخش مهمی از این موضوع به بهبود وضعیت اقتصادی کشور مربوط می شود که اگر گشایشی در این بخش ایجاد شود می توان به رونق ادبیات داستانی مانند بسیاری از عرصه های دیگر امیدوار بود.
در حوزه ادبیات داستانی، عرضه و تقاضا ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند. اگر مخاطبان ادبیات داستانی از آثار موجود در بازار کتاب استقبال کنند، طبیعتا انگیزه نویسندگان برای نوشتن و انتشار آثار بعدی بیشتر می شود.
با این حال من به آینده ادبیات داستانی کشورمان امیدوار هستم زیرا بسیاری از نویسندگان بدون توجه به شرایط موجود در بازار کتاب به نوشتن در خلوت ادامه می دهند و اگر کمی شرایط بهتر شود، آثار آماده زیادی داریم که می توان آنها را به چاپ رساند. کوتاه ترین زمان ممکن منتشر و به ویترین کتابفروشی ها آورده شد.
ایرنا ارزیابی شما از وضعیت داستان نویسی در استان زنجان چیست؟
در سال های اخیر فعالیت در حوزه داستان نویسی در استان زنجان پر رنگ و فعال شده است که یکی از دلایل آن وجود کارگاه های آموزشی مستمر در استان است و همین مولفه مهم باعث خلق آثار قابل توجهی می شود.
پیش از این در حوزه داستان نویسی استان بیشتر تمرکز نویسندگان بر داستان کوتاه بود، اما در چند سال اخیر شاهد آن بودیم که وارد عرصه داستان بلند و رمان شدند و آثارشان در ویترین های کشوری به چشم می خورد. و این مایه مباهات و افتخار است.
منبع : خبرگزاری ایرنا