مریخ در گذشتهای نزدیکتر از برآوردهای قبلی، قابل زیست بوده است+ فیلم
تهران- ایرنا- تحقیقات جدید مغناطیسشناسی نشان میدهد سابقه میدان مغناطیسی محافظتی و از این رو وجود حیات احتمالی در سیاره مریخ به ۳.۹ میلیارد سال پیش بر میگردد که چند صد میلیون سال جلوتر از برآوردهای قبلی است.
به گزارش گروه علمی ایرنا از پایگاه اطلاعرسانی «فیز»، شواهد و مدارک حاکی از آن است که سیاره مریخ به احتمال زیاد میلیاردها سال پیش دستی در کار حیات و زندگی داشته است. این سیاره سرخ که اکنون سرد و خشک شده و میدان مغناطیسی محافظتی که زمانی داشته را نیز از دست داده است، به نوعی صحنه آزمایشی برای دانشمدانی تبدیل شده که در این خصوص تحقیق میکنند: آیا مریخ واقعا زمانی قابل زیست بوده و اگر آری چه زمانی؟
پرسش «چه زمانی» به طور خاص محققان علوم زمین و سیارات در دانشگاه هاروارد را به انجام تحقیقاتی در این خصوص تحریک کرده است. این محققان در مقاله جدیدی در نشریه «ارتباطات طبیعت» به طور متقنی به این نتیجه رسیدهاند که میدان مغناطیسی ضروری برای ایجاد حیات در کره مریخ ممکن است تا حدود ۳.۹ میلیارد سال پیش دوام داشته است در حالی که برآوردهای قبلی در این خصوص ۴.۱ میلیارد سال پیش بوده است. از این رو سابقه حیات در مریخ چند صد میلیون سال به جلوتر میآید.
این محققان با انجام شبیهسازیها و مدلسازیهای رایانهای اقدام به ارزیابی قدمت «دینام» یا میدان مغناطیسی کره مریخ کردهاند که همانند زمین بر اثر همرفتی (convection) در هسته سخت مریخ ایجاد شده بود. آنها همچنین سال گذشته با طرح نظریهای مطرح کرده بودند که دینام سیاره مریخ که قادر به منحرف کردن تشعشعات زیانبار کیهانی بوده، در مدتی طولانیتر از برآوردها دوام داشته است.
این برآوردهای زمانی با استفاده از اصول دیرین مغناطیس شناسی (paleomagnetics) یا مطالعه میدان مغناطیسی پیشا تاریخی سیاره تصور شده است. دانشمندان با بررسی مناطقی با میدانهای مغناطیسی ضعیف در مریخ حدس زدند این مناطق ابتدا در میان سنگهای داغ شکل گرفته اند؛ در زمانی که هیچ میدان مغناطیسی نیرومندی وجود نداشته است یعنی زمانی که دینام مریخ از بین رفته بود.
این نتایج با استفاده از کارهای تحقیقاتی قبلی در خصوص برنامه زمانی قابلیت حیات در مریخ و یک سنگ آسمانی مریخی معروف با نام Allan Hills ۸۴۰۰۱ و یک میکروسکوپ الماسی نیرومند به دست آمده است.
منبع : خبرگزاری ایرنا